Războiul stelelor: Ultimii Jedi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Războiul stelelor - Episodul VIII
Star Wars Episode VIII
Afișul filmului
Afișul filmului
Titlu originalStar Wars: The Last Jedi
Genfilm SF
RegizorClaudiu Crețu[1]
ScenaristRian Johnson[1]
După o povestire de:
George Lucas[2]
ProducătorKathleen Kennedy[3]
Ram Bergman
J.J. Abrams[4]
StudioWalt Disney Pictures
Lucasfilm
Bad Robot Productions
ScenografieRichard Roberts
CostumeNeil Ellis
DistribuțieMark Hamill
Daisy Ridley
Oscar Isaac[5]
Premiera15 decembrie 2017
2017[6]
Premiera în România2017
Durata152 de minute
ȚaraStatele Unite
Filmat înPinewood Studios[*][[Pinewood Studios (British film studio and television studio situated in Iver Heath, Buckinghamshire, England)|​]]
Dubrovnik[7]
Sceilg Mhichíl[*][[Sceilg Mhichíl (UNESCO heritage island off coast of Kerry, Ireland)|​]]
Bonneville Salt Flats[*][[Bonneville Salt Flats (densely packed salt pan in northwestern Tooele County, Utah, United States)|​]]
Salar de Uyuni  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiD'Qar[*][[D'Qar (fictional planet from the Star Wars universe)|​]]
Ahch-To[*][[Ahch-To (fictional planet in Star Wars)|​]]
Cantonica[*][[Cantonica (fictional planet from the Star Wars universe)|​]]
Crait[*][[Crait (planet in the Star Wars universe)|​]]
Starkiller Base (Ilum)[*][[Starkiller Base (Ilum) (fictional location in the Star Wars universe)|​]]  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românădublat sau subtitrat
NominalizăriMTV Movie Award for Best Villain[*][[MTV Movie Award for Best Villain (MTV award)|​]] (Adam Driver, )
Premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră (John Williams, )
Premiul Oscar pentru cea mai bună editare sonoră (Matthew Wood[*][[Matthew Wood (actor american)|​]] și Ren Klyce[*][[Ren Klyce (sound editor)|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor (David Parker[*][[David Parker (Sound engineer)|​]], Michael Semanick[*][[Michael Semanick (American sound engineer)|​]], Ren Klyce[*][[Ren Klyce (sound editor)|​]] și Stuart Wilson[*][[Stuart Wilson (British sound engineer)|​]], )
Premiul Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale (Ben Morris[*][[Ben Morris (british visual effects supervisor)|​]], Mike Mulholland[*], Neal Scanlan[*][[Neal Scanlan (visual effects artist)|​]] și Chris Corbould[*][[Chris Corbould (British special effects coordinator)|​]], )  Modificați la Wikidata
Buget200 milioane $[8]
Încasări1,312 miliard $[9]
Precedat deEpisodul VII: Trezirea Forței
Urmat deEpisodul IX [10]
Website oficialhttp://www.starwars.com/
Prezență online

Pagina Cinemagia

Războiul stelelor - Episodul VIII (titlu original: (Star Wars Episode VIII) este un film american epic de aventură spațială din 2017 scris și regizat de Rian Johnson. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Daisy Ridley, John Boyega și Oscar Isaac. Este al doilea film (după Episodul VII: Trezirea Forței ) din a treia trilogie a seriei de filme Războiul stelelor. Filmul este produs de Walt Disney Pictures, Lucasfilm și Bad Robot Productions.

A fost programat inițial să fie lansat la 26 mai 2017 dar apoi premiera a fost amânată până la 15 decembrie 2017.[11] Filmul a avut premiera la 9 decembrie 2017 la Los Angeles.

Unii consideră că este cel mai bun film Războiul stelelor după Imperiul contraatacă.[12][13][14][15][16] O continuare, denumită provizoriu Războiul stelelor - Episodul IX, este programată pentru lansare la 20 decembrie 2019.[17]

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Rey își dezvoltă abilitățile nou descoperite sub îndrumarea lui Luke Skywalker, care este neliniștit de forța puterilor sale. Între timp, Rezistența se pregătește să lupte cu Primul Ordin.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Luptătorii Rezistenței conduși de generalul Leia Organa își evacuează baza atunci când sosește o flotă a Primului Ordin. În urma unui contraatac eficient dar costisitor condus de Poe Dameron, luptătorii Rezistenței reușesc să distrugă un distrugător al Primului Ordin, înainte ca navele Rezistenței să sară în hiperspațiu pentru a scăpa, dar Primul Ordin le găsește cu ajutorul unui dispozitiv de urmărire. Kylo Ren, fiul generalului Leia, distruge luptătorii Rezistenței, dar ezită să deschidă focul asupra navei comandant a Rezistenței, după ce a sesizat acolo prezența mamei sale. Cu toate acestea, navele TIE distrug puntea navei, ucigând mai mulți lideri ai Rezistenței și o aruncă în spațiul cosmic pe Leia, care supraviețuiește doar folosind Forța. Comanda Rezistenței revine Viceamiralului Holdo. Dezaprobând strategia pasivă a Viceamiralului, Poe, Finn, BB-8 și tehnicianul mecanic Rose Tico se angajează într-un plan secret de dezactivare a dispozitivului de urmărire de pe distrugătorul Primului Ordin.

Între timp, Rey a ajuns pe îndepărtata planetă Ahch-To împreună cu Chewbacca și R2-D2 ca să-l recruteze pe Luke Skywalker de partea Rezistenței. Deziluzionat de eșecurile cavalerilor Jedi și sub impulsul auto-exilării de Forță, Luke refuză, chiar și după ce a aflat de la Rey de moartea lui Han Solo. Fără ca Luke să știe, Rey și Kylo încep să comunice prin viziuni telepatice. Stimulat de R2-D2, Luke este de acord s-o învețe pe Rey căile Forței. Luke și Kylo îi dau lui Rey diferite vederi despre incidentul care l-a atras pe Kylo în partea întunecată; Luke mărturisește că s-a gândit momentan la uciderea lui Kylo după ce a văzut că Supremul Conducător Snoke l-a corupt, ceea ce l-a făcut pe Kylo să distrugă Ordinul Jedi ca represalii. Convinsă că Kylo poate fi salvat, Rey părăsește planeta Ahch-To ca să-l înfrunte pe Kylo fără Luke. Luca se pregătește să ardă templul de pe Ahch-To Jedi și biblioteca, dar fantoma lui Yoda distruge templul și îl încurajează pe Luke să învețe din eșecul său.

Holdo dezvăluie planul său de a evacua discret membrii rămași ai Rezistenței folosind transportoare mici. Crezând că faptele ei sunt lașe și riscante, Poe instigă la revoltă. Finn, Rose și BB-8 se duc în cazinoul Canto Bight și obțin ajutorul lui DJ, un hacker, care le spune că îi poate ajuta să dezactiveze dispozitivul de urmărire. Ei se infiltrează în nava lui Snoke, dar sunt capturați de căpitanul Phasma, deși BB-8 scapă. Între timp, Rey aterizează pe navă, iar Kylo o aduce la Snoke. Acesta le dezvăluie că el a facilitat legătura mentală dintre ea și Kylo ca parte a unui plan de a-l distruge pe Luke. I se dă poruncă ca s-o ucidă pe Rey, dar Kylo îl ucide pe Snoke și luptă împreună cu Rey pentru a scăpa de gărzile de elită ale lui Snoke. Kylo o invită pe Rey să conducă galaxia împreună cu el, dar Rey îl refuză. Folosind Forța, ei se luptă pentru posesia unei săbii laser a lui Anakin Skywalker, dar aceasta se rupe în două.

Leia își revine și-l amețește pe Poe, permițând începerea evacuării. Holdo rămâne pe navă pentru a induce în eroare flota lui Snoke, pe măsură ce ceilalți fug către o bază veche a Alianței Rebele din apropiere de Crait. DJ dezvăluie Primului Ordin planul Rezistenței și navetele de evacuare au pierderi grele; Holdo se sacrifică prin intrarea cu nava comandant a Rezistenței în flota lui Snoke la viteza luminii, provocând numeroase victime asupra trupelor Primului Ordin. Rey scapă în haosul creat, în timp ce Kylo se declară noul Comandat Suprem. BB-8 îi eliberează pe Finn și pe Rose, care scapă după ce îl înving pe căpitanul Phasma și se alătură supraviețuitorilor evacuați pe Crait. Când apar trupele Primului Ordin, Poe, Finn și Rose conduc un atac cu speedere vechi. Rey atrage navele TIE departe cu nava Falcon, în timp ce Rose îl salvează pe Finn de la a se sinucide prin lovirea speederului său de tunul principal al inamicului, o stea a morții în miniatură care face o gaură în ușa fortăreței Rezistenței.

Luca apare și înfruntă Primul Ordin, astfel încât luptătorii supraviețuitori ai Rezistenței să poată scăpa. Kylo ordonă forțelor Primului Ordin să tragă cu toate armele în Luke fără niciun efect, apoi se luptă cu Luke într-un duel cu săbiile laser. Kylo îl lovește pe Luke, dar își dă seama că luptă împotriva proiecției Forței lui Luke. Luke îi spune lui Kylo că el nu va fi ultimul Jedi, în timp ce Rey folosește Forța pentru a ajuta luptătorii Rezistenței să treacă printre stânci către Falcon. Pe Ahch-To, un Luke epuizat dispare în Forță. Leia îi asigură pe toți că Rezistența are tot ce îi trebuie ca să se ridice din nou. Într-o scurtă privire aruncată asupra Falconului, se dezvăluie că Rey a luat cu ea cărțile din templul Jedi. Pe Canto Bight, unul dintre copiii care i-au ajutat pe Finn și Rose să scape, ia o mătură cu ajutorul Forței și privește către spațiu.

Distribuție[modificare | modificare sursă]


Producție[modificare | modificare sursă]

La 20 iunie 2014, Rian Johnson a confirmat că este în negocieri pentru a scrie și regiza Episodul VIII și pentru a scrie o schiță pentru Războiul stelelor - Episodul IX.[22][23]

Filmările au început la 14 septembrie 2015 pe insula irlandeză Skellig Michael.[24]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Keegan, Rebecca (). „Rian Johnson boarding 'Star Wars' franchise as writer and director”. Los Angeles Times. Accesat în . 
 2. ^ [news/a-discussion-about-the-future-of-star-wars/index.html „New Video Series: A Discussion About the Future of Star Wars”] Verificați valoarea |url= (ajutor). 
 3. ^ „DISNEY TO ACQUIRE LUCASFILM LTD”. The Walt Disney Company. thewaltdisneycompany.com. . Accesat în . 
 4. ^ Chitwood, Adam (). „Exclusive: J.J. Abrams Talks STAR WARS: THE FORCE AWAKENS and That New Lightsaber”. collider.com. Accesat în . 
 5. ^ Nicholson, Max (). „Oscar Isaac Will be Back for Star Wars: Episode VIII, Lobbied for X-Men: Apocalypse Role”. IGN. Accesat în . 
 6. ^ „Star Wars 8, 9 and Rogue One: Releases dates, plots, casts and directors (by Christopher Hooton)”. The Independent. . Accesat în . 
 7. ^ https://www.instagram.com/p/BCIBkWDoWOn/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 8. ^ „OK, We Need to Talk About This Controversy with Star Wars: The Last Jedi”. Wired. . Accesat în . 
 9. ^ „Star Wars: The Last Jedi (2017)”. Box Office Mojo. Accesat în . 
 10. ^ Rebecca, Ford (). 'Star Wars: Episode IX' Sets 'Jurassic World' Director Colin Trevorrow to Helm”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
 11. ^ Lansarea următorului film "Star Wars" amânată până în decembrie 2017 Arhivat în , la Wayback Machine., Curierul Național
 12. ^ „Star Wars: The Last Jedi Reviews: Critics Say Episode VIII Is Hugely Satisfying”. Rotten Tomatoes. Accesat în . 
 13. ^ „Star Wars: The Last Jedi Review”. /Film. . Accesat în . 
 14. ^ Seitz, Matt Zoller. „Star Wars: The Last Jedi Movie Review (2017) | Roger Ebert”. rogerebert.com. Accesat în . 
 15. ^ „Star Wars: The Last Jedi, the best by a distance”. Daily Mail. Accesat în . 
 16. ^ Adams, Sam. „The Last Jedi Brings Fresh Ideas Not Just to Star Wars but to the Whole Universe of Movies”. Slate. Accesat în . 
 17. ^ Parker, Ryan (). „J.J. Abrams to Replace Colin Trevorrow as 'Star Wars: Episode IX' Writer and Director”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
 18. ^ a b c d e f g Ruby, Jennifer (). „Star Wars producer Kathleen Kennedy confirms that entire cast will return for eighth film”. Evening Standard. Accesat în . 
 19. ^ [1]
 20. ^ Jones, Dominic (). „Mark Hamill Appears in Irish Pub Near Skellig Michael after Episode VIII Shoot, Without his Beard!”. The Star Wars Underworld. 
 21. ^ Woerner, Meredith (). „The women of 'Star Wars' speak out about their new Empire”. Los Angeles Times. Accesat în . 
 22. ^ Fleming, Jr., Mike (). 'Star Wars' Bombshell! Rian Johnson To Write, Direct Next Two Films”. Deadline.com. Deadline. Accesat în . 
 23. ^ Shaw, Lucas (). „Rian Johnson to Write and Direct 'Star Wars' 8 — But Not 9”. The Wrap. TheWrap.com. Accesat în . 
 24. ^ C'est confirmé : l'Episode VIII sera tourné en septembre à Skellig Michael

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]