Sari la conținut

Lando Calrissian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lando Calrissian
Apariții
Creat deGeorge Lucas  Modificați la Wikidata
Jucat deBilly Dee Williams[*][[Billy Dee Williams (American actor (born 1937))|​]]
Donald Glover[*][[Donald Glover (American artist)|​]]  Modificați la Wikidata
Apariții înRăzboiul stelelor - Episodul V: Imperiul contraatacă
Războiul stelelor - Episodul VI: Întoarcerea lui Jedi
Solo: O Poveste Star Wars
Star Wars Battlefront II[*]
Lego Star Wars: The Freemaker Adventures[*][[Lego Star Wars: The Freemaker Adventures (computer-animated television series)|​]]
Shadow of the Sith[*][[Shadow of the Sith (2022 Star Wars novel by Adam Christopher)|​]]  Modificați la Wikidata
Profil
Sexulbărbat[*][1]  Modificați la Wikidata
Ocupațiestarship pilot[*][[starship pilot (person who controls the flight of a starship)|​]]
om de afaceri
gambler[*][[gambler (person who gambles, either professionally or recreationally)|​]]
rebel[*][[rebel (member of a rebellion)|​]]  Modificați la Wikidata
Univers fictivuniversul Războiul stelelor[*]  Modificați la Wikidata
Relații
PărințiLando Calrissian's father[*][[Lando Calrissian's father |​]]  Modificați la Wikidata
CopiiKadara Calrissian[*][[Kadara Calrissian (fictional character of Star Wars, Lando's daughter)|​]]  Modificați la Wikidata

Landonis Balthazar „Lando” Calrissian III este un personaj fictiv din franciza Războiul stelelor. El a apărut prima dată în Imperiul contraatacă (1980) ca un vechi prieten al lui Han Solo și administrator al orașului plutitor Cloud City de pe planeta gazoasă Bespin. Înainte de evenimentele din film, Lando a avut o carieră ca jucător de noroc, escroc, playboy, inginer minier și om de afaceri și a fost proprietarul lui Millennium Falcon până când a pierdut nava în fața lui Han la un pariu. În film, când Cloud City este amenințat de Imperiul Galactic, Lando îl trădează fără tragere de inimă pe Han în fața lui Darth Vader, dar mai târziu se răscumpără ajutându-i pe prietenii lui Han să scape de Imperiu. În Întoarcerea lui Jedi (1983), după ce a devenit general în Alianța Rebelilor, Lando ajută la salvarea lui Han din mâinile lui Jabba Hutt și conduce atacul asupra celei de-a doua Stele a Morții.

Billy Dee Williams în 1997

Lando este interpretat de Billy Dee Williams⁠(d) în trilogia originală, precum și în continuarea filmului Ascensiunea lui Skywalker (2019), marcând unul dintre cele mai lungi intervale dintre portretizările unui personaj de către același actor din istoria filmului american.[2] Donald Glover⁠(d) a portretizat o versiune mai tânără a personajului în filmul de sine stătător Solo: O poveste Star Wars (2018), care descrie începuturile prieteniei sale cu Han.[3] Lando apare frecvent și în universul extins Războiul stelelor în romane, benzi desenate și jocuri video, inclusiv există o serie de romane concentrate asupra lui.

Personajul a devenit unul dintre cele mai populare ale francizei, iar interpretarea lui Billy Dee Williams a fost foarte apreciată. Interpretarea lui Donald Glover din Solo a fost, de asemenea, bine primită, fiind salutată ca unul dintre cele mai importante momente ale filmului. Williams a fost nominalizat de două ori la Premiul Saturn pentru cel mai bun actor într-un rol secundar pentru interpretările sale din Imperiul contraatacă și Întoarcerea lui Jedi.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Star Wars: The Essential Guide to Characters (1st ed)[*][[Star Wars: The Essential Guide to Characters (1st ed) (first edition of the 1995 Star Wars reference guide by Andy Mangels)|​]], p. 23  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Wild, Allison (). „Billy Dee Williams to Return as Lando in Star Wars: Episode IX”. The Portalist. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Donald Glover Cast as Young Lando Calrissian in Upcoming Han Solo Star Wars Stand-Alone Film”. StarWars.com. . Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]