Războiul stelelor - Episodul II: Atacul clonelor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Războiul stelelor - Episodul II - Atacul clonelor
Star Wars Episode II: Attack of the Clones
Aotc.jpg
Afișul filmului
Gen film SF
Regizor George Lucas
Autor Jonathan Hales[*][1]
George Lucas[1]
Scenarist Jonathan Hales
George Lucas
Twentieth Century Fox
Studio LucasFilm
Ewan McGregor
Natalie Portman
Hayden Christensen
Samuel L. Jackson
Christopher Lee
Ian McDiarmid.
Țara Statele Unite
Limba originală engleză
Disponibil în română dublat sau subtitrat

Războiul stelelor - Episodul II - Atacul clonelor (denumire originală: Star Wars Episode II: Attack of the Clones) este un film SF din 2002, regizat de George Lucas după un scenariu de Lucas și Jonathan Hales. Este al cincilea film lansat în seria Războiul stelelor și al doilea film în ordinea cronologică a seriei de filme Războiul stelelor.

Acțiunea filmului este situată la zece ani după evenimentele din Războiul stelelor - Episodul I - Amenințarea fantomei, când galaxia este în pragul unui război civil. Republica continuă să se zbată pentru supraviețuire. O mișcare separatistă care include sute de planete și alianțe puternice aduce noi amenințări galaxiei. Aceste mișcări, plănuite îndelung de forțe încă necunoscute, duc la izbucnirea Războiului Clonelor și la începutul sfârșitului Republicii.

Pentru a controla această stare conflictuală, Cancelarul Suprem Palpatine autorizează înființarea Marii Armate a Republicii, al cărei rol este de a le veni în ajutor cavalerilor Jedi.

În acest context se întâlnesc Obi-Wan Kenobi, Padmé Amidala și Anakin Skywalker, pentru prima oară după conflictul dintre Federație și planeta de origine a Amidalei, Naboo. Între timp, Anakin Skywalker și-a terminat ucenicia pe lângă Obi-Wan Kenobi, care la rândul său a devenit Maestru Jedi, iar Padmé Amidala, fosta regină a planetei Naboo este acum Senator. Anakin Skywlaker și Obi-Wan Kenobi primesc misiunea de a o proteja pe Padmé, care este amenințată cu moartea.

Pentru a dezlega misterul care se ascunde în spatele acestei amenințări, Obi-Wan Kenobi ajunge pe două planete izolate, aflate la marginea galaxiei. Aici întâlnește un vânător de recompense al cărui rol în dezlegarea misterului se dovedește mai important decât bănuise inițial Obi-Wan. De asemenea, el face cunoștință cu un Maestru Jedi foarte respectat odinioară, acum liderul mișcării separatiste.

În timp ce Obi-Wan Kenobi călătorește prin galaxie pentru a-și îndeplini misiunea, Anakin Skywalker rămâne alături de Padmé pentru a o proteja. Între cei doi ia naștere un sentiment puternic și se trezesc sfâșiați între datorie și o iubire imposibilă. Deciziile pe care le iau ei și Obi-Wan Kenobi au impact asupra destinului întregii Republici Galactice.

Twentieth Century Fox prezintă Războiul stelelor - Episodul II - Atacul Clonelor, o producție LucasFilm. Regia și scenariul sunt semnate de George Lucas. Producătorul este Rick McCallum. În rolurile principale sunt Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Samuel L. Jackson, Christopher Lee și Ian McDiarmid.

Subiectul filmului[modificare | modificare sursă]

Au trecut zece ani de la momentul acțiunii filmului Războiul stelelor - Episodul I: Amenințarea fantomei și Republica Galactică trece printr-o criză. Fostul Maestru Jedi, Contul Dooku, a organizat o mișcare Separatistă contra Republicii, făcând greutăți ordinului cavalerilor Jedi în menținerea păcii. Republica intenționează să adune o armată pentru a-l ajuta pe Jedi, făcându-o pe Senatoarea Padmé Amidala, fosta regină a planetei Naboo, să se întoarcă pe planeta Coruscant pentru a vota pentru sau contra acestei chestiuni. Când sosește, abia reușește să scape cu viață dintr-o tentativă de asasinat. Cutremurându-se la gândul primejdiei prin care a trecut, cancelarul suprem Palpatine îi alege pe Cavalerul Jedi Obi-Wan Kenobi și ucenicul său Anakin Skywalker pentru a o păzi. În noaptea aceea, are loc o nouă tentativă asupra vieții Senatoarei, deși Obi-Wan și Anakin împiedică acel complot, dar și pe asasina care este amuțită pentru totdeauna de către persoana misterioasă care o angajase, când Jedi o forțează să dezvăluie informații vitale. Întorcându-se la Templul Jedi, Obi-Wan este ales să afle cine a ucis-o pe asasină, în timp ce Anakin trebuie să o însoțească pe Senatoarea Amidala până pe planeta ei natală, Naboo. Anakin, care s-a îndrăgostit de Padmé, se bucură că are ocazia să petreacă timp cu ea, deși Padmé nu recunoaște că simte și ea ceva pentru el, căci acest lucru ar fi contra codurilor morale necesare carierelor de Jedi și de senator.

Investigația lui Obi-Wan îl duce pe îndepărtata planetă Kamino, unde el descoperă că o armată de clone este adunată în secret pentru Republică. Obi-Wan își dă seama că ghidul clonelor, un vânător de recompense pe nume Jango Fett, este ucigașul pe care îl caută. După ce încearcă fără succes să îl prindă, Obi-Wan dă de urma lui pe planeta Geonosis. Între timp, Anakin, este îngrijorat din cauza unor coșmaruri repetate despre mama lui, pe care a lăsat-o în urmă pe Tatooine, când a plecat să devină un Jedi, iar ea era în mare pericol. Sfidând ordinele primite de a rămâne pe Naboo, Anakin o convinge pe Padmé să îl însoțească până pe Tatooine pentru a-și salva mama. Acolo, el descoperă că ea a fost răpită și bătută de invadatorii tuscheni și ea moare în brațele sale. Anakin cedează din cauza durerii și furiei sale, măcelărind întreaga comunitate tuschenă.

Între timp Obi-Wan este capturat de către contele Dooku.Anakin primește mesajul de la maestrul său și merge cu Padmé pe Geonosis dar sunt capturați de către Jango Fett în fabrica de droizi.Pe Coruscant se votează crearea armatei de clone iar maestrul Jedi Mace Windu merge pe Geonosis pentru ai salva pe Jedi. Când ajunge, Contele Dooku este surprins văzând toți cavaleri Jedi eliberându-i pe Obi-Wan, Anakin și Padmé.Mace Windu îl ucide pe Jango Fett iar trupele de clone sosesc la timp pentru ai ajuta pe Jedi. Dooku fuge urmărit de Anakin și Obi-Wan dar este prins. Aceștia încep o luptă cu lightsaber iar Dooku îi taie lui Anakin brațul. Yoda apare, luptându-se cu Dooku. Dar cum vede că nu îl poate învinge, Dooku creează o diversiune și scapă, îndreptându-se spre Coruscant unde se întâlnește cu Darth Sidious căruia îi dă vești că războiul clonelor a început. În cele din urmă, Anakin se căsătorește cu Padmé pe Naboo în timp ce clonele se pregătesc de RĂZBOIUL CLONELOR.

Distribuția[modificare | modificare sursă]

 • Ewan McGregor ca Obi-Wan Kenobi: Un cavaler Jedi și mentor pentru studentul său padawan, Anakin Skywalker, care investighează tentativa de asasinare a lui Padmé, ceea ce l-a dus la descoperirea faptului că se adună o armată a clonelor.
 • Hayden Christensen ca Anakin Skywalker: Studentul padawan al lui Obi-Wan și cunoscut ca fiind "cel ales". El este considerat a fi acel Jedi care "va aduce echilibrul în cadrul forței".
 • Natalie Portman ca Senatoarea Padmé Amidala: Cea care a fost aleasă recent Senatoarre a Naboo după ce a fost regină, timp de două mandate ca regină.
 • Ian McDiarmid ca cancelarul Palpatine: Un fost senator galactic de pe Naboo, care este optimist în privința viitorului Republicii, crede în negocierile Separatiștii, în ciuda faptului că riscă să pornească un război.

Producția[modificare | modificare sursă]

Scrierea scenariului[modificare | modificare sursă]

În 1999 și 2000, Lucas a transformat ideile sale original pentru Episodul II într-un scenariu. Jonathan Hales, care scrisese mai multe episoade din Cronicile tânărului Indiana Jones pentru Lucas, a fost co-autorul scenariului.[2] Subtitrarea filmului subtitle a primit reacții negative când a fost prima dată lansată; unii au comparat-o cu titlul filmului Atacul femeii de 50 de picioare înălțime.[3] Ca deghizare în timpul filmărilor, "titlul de lucru" al filmului a fost Marea aventură a lui Jar Jar, cu intenție sarcastică din cauza răspundului negativ al fanilor la personajul din Episodul I character.[4]

Filmările[modificare | modificare sursă]

Fotografiile principale au fost făcute între 26 iunie 26 2000 și 20 septembrie 2000 în studiourile 20th Century Fox din Australia. Location shooting took place in the Tunisian desert, at the Plaza de España in Sevilla, Spain, in Italy at the Villa del Balbianello on Lake Como, and in the former royal Palace of Caserta. At his own personal request, Samuel L. Jackson's character Mace Windu received a lightsaber that emitted an amethyst glow, as opposed to traditional blue and green for "good guys" and red for "bad guys".

Efecte speciale[modificare | modificare sursă]

The film relied almost solely on digital animatics as opposed to storyboards in order to previsualize sequences for editing early on in the film's production. While Lucas had used other ways of producing motion-based storyboards in the past, after The Phantom Menace the decision was made to take advantage of the growing digital technology.[5] The process began with Ben Burtt's creation of what the department dubbed as "videomatics", so called because they were shot on a household videocamera. In these videomatics, production assistants and relatives of the department workers acted out scenes in front of greenscreen. Using computer-generated imagery (CGI), the previsualization department later filled in the green screen with rough background footage. Ben Burtt then cut together this footage and sent it off to George Lucas for changes and approval. The result was a rough example of what the final product was intended to be. The previsualization department then created a finer version of the videomatic by creating an animatic, in which the videomatic actors, props, and sets were replaced by digital counterparts to give a more precise, but still rough, look at what would eventually be seen. The animatic was later brought on set and shown to the actors so that they could understand the concept of the scene they were filming in the midst of large amount of bluescreen used. Unlike most of the action sequences, the Battle of Geonosis was not storyboarded or created through videomatics but was sent straight to animatics after the department received a small vague page on the sequence. The intent was to create a number of small events that would be edited together for pacing inside the finished film. The animatics department was given a free hand regarding events to be created within the animatic; Lucas only asked for good action shots that he could choose from and approve later.[5]

Coloana sonoră[modificare | modificare sursă]

Coloana sonoră a filmului a fost lansată în 23 aprilie 2002 de Sony Classical.[6] Muzica a fost compusă și dirijată de John Williams și interpretată de Vocile Londrei și de Orchestra simfonică din Londra.

Teme[modificare | modificare sursă]

Observatorii cred că modul în care a ajuns Palpatine la putere este foarte asemănător cu cel al lui Adolf Hitler din Germania nazistă; fiind Cancelarul Germaniei (Imperiul German), i s-a acordat "forțe în caz de urgență" la fel cum a primit și cancelarul Palpatine.[7] S-au făcut comparații cu Octavian, care a devenit Augustus, primul împărat al Romei; și cu Napoleon Bonaparte, care a ajuns la putere în Franța din 1796 până în 1799. Octavian a fost responsabil de morțile mai multor sute de adversari politici, cu mult înainte de avea forțe de tribun; Bonaparte a fost ales prim consul pe viață (și mai târziu Împărat) de Consulatul Francez după o tentativă eșuată asupra vieții sale și o lovitură care a urmat după aceea, în 18 noiembrie 1799.[8] Unii au găsit paralele cu Războiul Civil American, făcând legătura între Separatiști și Statele Confederate ale Americii; numele oficial dat grupului separatist este "Confederația Sistemelor Independente". Numele armatei guvernului, "Armata colosală a Republicii", este același atât în Războiul stelelor cât și în Războiul Civil American, iar atât Palpatine cât și Lincoln au avut puterea de a declara oricând război și de a suspenda multe drepturi civile.[8]

Lansarea[modificare | modificare sursă]

Box office[modificare | modificare sursă]

After a teaser trailer premiered with the film Monsters Inc., a new trailer for the film aired on the Fox network on March 10, 2002 between Malcolm in the Middle and The X-Files,[9] and was made available on the official Star Wars website the same day. The outplacement firm Challenger, Gray & Christmas from Chicago predicted that U.S. companies could lose more than $319 million in productivity due to employees calling in sick and then heading to theaters to see the film.[10]

Receptarea[modificare | modificare sursă]

Attack of the Clones received generally mixed reviews. On the Rotten Tomatoes review site, the film received a 67% favorable rating (However, it holds a 38% rating when filtered to include only professional critics), which was slightly higher than the 63% rating of its predecessor, The Phantom Menace.[11] There was general admiration for the action sequences and special effects, and criticism of the more traditional dramatic elements, such as character development and dialogue, especially with respect to the relationship between Padmé and Anakin.[12]

Home media[modificare | modificare sursă]

Star Wars Episode II: Attack of the Clones was released on DVD and VHS on November 12, 2002. George Lucas edited or added in certain elements that make the DVD slightly different from its theatrical release. The DVD features an audio commentary from director George Lucas, producer Rick McCallum, editor and sound designer Ben Burtt, ILM animation director Rob Coleman, and ILM visual effects supervisors Pablo Helman, John Knoll, and Ben Snow. Eight deleted scenes are included along with multiple documentaries, which include a full-length documentary about the creation of digital characters and two others that focus on sound design and the animatics team. Three featurettes examine the storyline, action scenes, and love story, and a set of 12 short web documentaries cover the overall production of the film.[13]

Adaptatări[modificare | modificare sursă]

Two novels based on the movie were published, a tie-in junior novel by Scholastic,[14] and a novelization written by R. A. Salvatore, which includes some unique scenes.[15] A four-issue comic book adaptation was written by Henry Gilroy and published by Dark Horse Comics.[16]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b http://www.siamzone.com/movie/m/679, accesat la 29 decembrie 2015  Missing or empty |title= (ajutor)
 2. ^ (Kaminski 2007, p. 371)
 3. ^ Davidson, Paul (14 august 2001). „Reactions to Attack of the Clones”. IGN. http://filmforce.ign.com/articles/302/302292p1.html. Accesat la 15 iunie 2006. 
 4. ^ (Kaminski 2007, p. 374)
 5. ^ a b State of the Art: The Previsualization of Episode II DVD Special Feature, [2002]
 6. ^ Star Wars Episode II: Attack of the Clones”. The Official Star Wars Music Website. http://www.starwarsthemusic.com/music/star-wars-episode-ii-attack-of-the-clones. Accesat la 1 iulie 2008. 
 7. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite DVDcom
 8. ^ a b Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite Politics
 9. ^ World premiere of new "Star Wars: Episode II" trailer on March 10”. Hollywood.com. 1 martie 2002. http://www.hollywood.com/news/detail/id/1105739. Accesat la 21 iunie 2006. 
 10. ^ Will 'Star Wars' clobber business?”. CNN. 15 mai 2002. http://money.cnn.com/2002/05/06/news/companies/darthvirus/. Accesat la 1 iulie 2008. 
 11. ^ Star Wars Episode II: Attack of the Clones”. Rotten Tomatoes. 2002. http://www.rottentomatoes.com/m/star_wars_episode_ii_attack_of_the_clones/. Accesat la 20 iunie 2006. 
 12. ^ Ebert, Roger (10 mai 2002). „Star Wars – Episode II: Attack Of The Clones”. rogerebert.com. http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20020510/REVIEWS/205100305/1023. Accesat la 15 iunie 2006. 
 13. ^ Episode II: Unlocking the DVD”. Starwars.com. 8 octombrie 2002. Există o versiune arhivată la 5 ianuarie 2008. http://web.archive.org/web/20080105043647/http://www.starwars.com/episode-ii/release/video/f20021008/index.html. Accesat la 1 iulie 2008. 
 14. ^ Patricia C. Wrede (23 aprilie 2002). Star Wars, Episode II - Attack of the Clones (Junior Novelization). Scholastic Paperbacks. ISBN 0439139287. OCLC 49622734 
 15. ^ Episode II Novel Paperback Edition”. Starwars.com. 5 decembrie 2002. Există o versiune arhivată la 16 noiembrie 2007. http://web.archive.org/web/20071116215808/http://www.starwars.com/episode-ii/release/publish/news20021205.html. 
 16. ^ Episode II Adaptation & Free Comic”. Starwars.com. 5 martie 2002. Există o versiune arhivată la 2 aprilie 2005. http://web.archive.org/web/20050402113305/http://starwars.com/episode-ii/release/publish/news20020305.html. 

Referințe[modificare | modificare sursă]