Josquin des Prés

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Josquin des Pres)
Josquin des Prés
Date personale
Născut1455 Modificați la Wikidata
Beaurevoir, Hauts-de-France, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (66 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Condé, Nord-Pas-de-Calais, Franța[2] Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[3] Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzicalMisă
Motet
chanson[*][[chanson (polyphonic form of secular vocal music from the 15th and 16th centuries)|​]]  Modificați la Wikidata

Josquin des Prés (n. cca. 1440, Picardia — d. 1521, Hainaut) a fost cel mai important compozitor renascentist al Școlii Franco-Flamande.

Viața[modificare | modificare sursă]

Se cunosc puține date despre viața compozitorului. Nu se știe nimic cert despre educația sa timpurie și nu se cunoaște exact anul în care a venit în Italia. În jurul anului 1480 sau 1482 a intrat în serviciul cardinalului Ascanio Sforza în nordul Italiei. În 1489 era membru al corului papal din Roma. În 1504 s-a stabilit în Condé-sur-l'Escaut, astăzi în nordul Franței.

Muzica[modificare | modificare sursă]

Contemporanii săi l-au perceput drept cel mai mare compozitor al momentului, muzica sa fiind recunoscută pentru natura expresivă și modul de abordare care contrastează cu tradiția medievală a muzicii cât mai abstracte.[4]

Compozitorul a creat atât piese de o înaltă complexitate tehnică,[5] dar și piese de o simplitate și o eleganță uimitoare, cum sunt unele dintre motetele și chanson-urile sale.

El a folosit, de asemenea, scriitura omofonă, pentru a da textului o claritate suplimentară și a utilizat extensiv repetitia de elemente tematice pentru unitatea compoziției.

Creație[modificare | modificare sursă]

Pagina de manuscris cu sectiunea Kyrie din Missa de Beata Virgine (Liturghia Sfintei Fecioare Maria)
  • Muzica religioasă: 22 de mise, 129 de motete, imnuri, psalmi.
  • Muzică laică: 86 de chanson-uri.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Josquin des Prés”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Archivio Storico Ricordi, accesat în  
  3. ^ IdRef, accesat în  
  4. ^ Unele dintre compozițiile lui des Pres, în special „misele” (liturghia de rit catolic), folosesc tehnica mai veche a cantus firmus-ului.
  5. ^ În muzica sa se remarcă felul în care compozitorul folosește imitația (intrarea vocilor cu același text la momente diferite) pentru a permite vocilor redarea inteligibilă a textului înainte ca interpretarea să devină prea densă.