Josquin des Prés

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Josquin des Prés
Josquin des Prez.jpg
Date personale
Născut1440 Modificați la Wikidata
Beaurevoir, Picardia, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (81 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Condé-sur-l'Escaut, Nord-Pas-de-Calais, Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzicalMisă
Motet
chanson[*][[chanson (polyphonic form of secular vocal music from the 15th and 16th centuries)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Josquin des Prés (n. cca. 1440, Picardia — d. 1521, Hainaut) a fost cel mai important compozitor renascentist al Școlii Franco-Flamande.

Viața[modificare | modificare sursă]

Se cunosc puține date despre viața compozitorului. Nu se știe nimic cert despre educația sa timpurie și nu se cunoaște exact anul în care a venit în Italia. În jurul anului 1480 sau 1482 a intrat în serviciul cardinalului Ascanio Sforza în nordul Italiei. În 1489 era membru al corului papal din Roma. În 1504 s-a stabilit în Condé-sur-l'Escaut, astăzi în nordul Franței.

Muzica[modificare | modificare sursă]

Contemporanii săi l-au perceput drept cel mai mare compozitor al momentului, muzica sa fiind recunoscută pentru natura expresivă și modul de abordare care contrastează cu tradiția medievală a muzicii cât mai abstracte.[2]

Compozitorul a creat atât piese de o înaltă complexitate tehnică,[3] dar și piese de o simplitate și o eleganță uimitoare, cum sunt unele dintre motetele și chanson-urile sale.

El a folosit, de asemenea, scriitura omofonă, pentru a da textului o claritate suplimentară și a utilizat extensiv repetitia de elemente tematice pentru unitatea compoziției.

Creație[modificare | modificare sursă]

Pagina de manuscris cu sectiunea Kyrie din Missa de Beata Virgine (Liturghia Sfintei Fecioare Maria)
  • Muzica religioasă: 22 de mise, 129 de motete, imnuri, psalmi.
  • Muzică laică: 86 de chanson-uri.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Josquin des Prés”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Unele dintre compozițiile lui des Pres, în special „misele” (liturghia de rit catolic), folosesc tehnica mai veche a cantus firmus-ului.
  3. ^ În muzica sa se remarcă felul în care compozitorul folosește imitația (intrarea vocilor cu același text la momente diferite) pentru a permite vocilor redarea inteligibilă a textului înainte ca interpretarea să devină prea densă.