George Gershwin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
George Gershwin
George Gershwin 1937.jpg
George Gershwin
Date personale
Nume la naștere Jacob Gershowitz
Născut [1][2][3][4][5][5][6][7][8] Modificați la Wikidata
Brooklyn, SUA[9] Modificați la Wikidata
Decedat (38 de ani)[1][10][3][4][5][5][6][7][8] Modificați la Wikidata
Hollywood, SUA Modificați la Wikidata
Frați și surori Ira Gershwin Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of the United States (1912-1959).svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupație compozitor
pianist
textier
muzician de jazz[*]
compozitor de coloană sonoră[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzical operă
jazz
muzică clasică  Modificați la Wikidata
Instrument(e) pian  Modificați la Wikidata
Colaborare cu Ira Gershwin și DuBose Heyward
Premii Grammy Trustees Award[*]
Medalia de Aur a Congresului[*]
Stea pe Hollywood Walk of Fame[*][11]
Premiul Pulitzer  Modificați la Wikidata
Semnătură
George Gershwin signature.svg
Prezență online

George Gershwin, cu numele real Jacob Gershowitz, (n. 26 septembrie 1898, New York - d. 11 iulie 1937, Los Angeles) a fost unul din cei mai populari compozitori americani din prima jumătate a secolului al XX-lea. Reușind să reunească elementele de jazz simfonic cu muzica ușoară, Gershwin a compus atât pentru teatrele muzicale de pe Broadway cât și pentru sălile de concert clasic. S-a bucurat de mult succes prin compunerea unor melodii (songs), interpretate de cei mai cunoscuți instrumentiști și cântăreți americani ca Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Herbie Hanock și mulți alții.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Jacob Gershowitz s-a născut într-o familie de evrei ruși imigrați în Statele Unite. În 1910, părinții cumpără un pian pentru fratele său mai mare, Israel. Însă curând, Jacob pune stăpânire pe pian, cântând "după ureche" și dovedind un talent muzical deosebit. Începe să ia lecții de la diverși muzicieni, până când fu prezentat cunoscutului pedagog, Charles Hambitzer, care îl învață tehnica de execuție convențională, îi face cunoscuți maeștrii muzicii europene și-l încurajazează să frecventeze concertele de muzică clasică. Ia în același timp lecții de compoziție cu compozitorul Rubin Goldmark. În 1916, prima sa compoziție, "Rialto Ripples", înregistrează un oarecare succes comercial. Doi ani mai târziu, cunoaște primul succes răsunător cu cântecul "Swanee", scris pentru musical-ul The Capitol Revue și interpretat de Al Jolson. Primește un contract din partea editorilor muzicali "Harms Publishers", specializați în Musicals, pentru 35 USD pe săptămână. Adoptă pseudonimul George Gershwin, la fel ca și fratele său Israel, care devine Ira Gershwin. În 1920, directorul de orchestră Paul Whiteman îi comandă o bucată instrumentală pentru formația sa. Rezultatul a fost celebra "Rhapsody in blue", o compoziție pentru pian și orchestră, care este executată în primă audiție la 12 februarie 1924 în Aeolian Hall din New York cu un succes enorm.

Frații Gershwin[modificare | modificare sursă]

Între timp, George Gershwin începe o fructuoasă colaborare cu fratele său Ira, care scrie textele pentru melodiile compuse. Prima lor lucrare comună este comedia muzicală "Lady Be Good" (1924). Partitura cuprindea, printre altele, două cântece, care devin rapid cunoscute și interpretate în lumea întreagă: "Fascinanting Rhythm" și ""The Man I Love". Urmează spectacolele muzicale "Oh,Kay", "Treasure Girl", "Funny Face" și "Strike Up The Band" (cu celebra melodie "I've Got A Crush On You").

În 1928, frații Gershwin fac o călătorie la Paris, care constituie pentru George sursa de inspirație pentru fantezia orchestrală "An American in Paris". Marea recesiune economică din 1929 se resimte și în lumea spectacolelor. Frații Gershwin continuă totuși să lucreze, montând pe Broadway spectacolele de musicals, "Girl Crazy" (1930) ce conține faimoasele melodii "I Got Rhythm" și "Embraceable You", și "Of Thee I Sing", prima comedie muzicală căreia în 1931 i se decerne "Premiul Pulitzer".

În anul 1933, George și Ira încep să lucreze la un proiect îndrăzneț: punerea în scenă sub forma unei opere muzicale populare (opera folk) a povestirei "Porgy and Bess" de Dubose Heyward, inspirată din viața populației afro-americane. Pentru partitură compun arii devenite mai târziu songs de mare popularitate: "Summertime", "I Got Plenty of Nothing", "It Ain't Necessarily So". Opera este reprezentată în premieră la 30 septembrie 1935 în Boston, fiind salutată de public la sfârșit cu 15 minute de aplauze.

Începând cu anul 1936, George Gershwin se dedică în special muzicii de filme și se mută la Hollywood. Obține un contract pentru compunerea coloanei sonore la filmul "The Magnificent Adventure" cu Ginger Rogers și Fred Astaire. În timp ce lucra la partitura pentru filmul "The Goldwyn Follies", George Gershwin, care suferea de câtva timp de dureri de cap, face o criză de pierderea cunoștinței. Se descoperă o tumoră a creierului, este operat dar nu-și mai revine. Moare la 11 iulie 1937, la patruzeci de ani neîmpliniți. A fost înmormântat în cimitirul Westchester Hills din Hastings-on-Hudson (New York).

Dintre compozițiile sale în domeniul clasic sunt de menționat și un Concert pentru pian și orchestră (1925) și Trei preludii pentru pian (1936).

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b "George Gershwin", Gemeinsame Normdatei, accesat în 26 aprilie 2014 
 2. ^ "George Gershwin", data.bnf.fr, accesat în 10 octombrie 2015 
 3. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, accesat în 9 octombrie 2017 
 4. ^ a b SNAC, accesat în 9 octombrie 2017 
 5. ^ a b c d Internet Broadway Database, accesat în 9 octombrie 2017 
 6. ^ a b Enciclopédia Itaú Cultural, accesat în 9 octombrie 2017 
 7. ^ a b Find a Grave, accesat în 9 octombrie 2017 
 8. ^ a b International Music Score Library Project, accesat în 9 octombrie 2017 
 9. ^ "George Gershwin", Gemeinsame Normdatei, accesat în 11 decembrie 2014 
 10. ^ Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978) 
 11. ^ http://walkoffame.com/george-and-ira-gershwin, accesat în 28 ianuarie 2018  Lipsește sau este vid: |title= (help)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de George Gershwin