Dietrich Buxtehude

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Dietrich Buxtehude
Imagebuxtehude.jpg
Dietrich Buxtehude
Date personale
Născut1637[1][2] Modificați la Wikidata
Helsingborg, Suedia Modificați la Wikidata
Decedat (70 de ani)[3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Lübeck, Germania[7] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatLübeck Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Germany.svg Germania
Flag of Denmark.svg Danemarca Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor
organist[*]
muzician Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzicalBarocul în muzică  Modificați la Wikidata
Instrument(e)orgă[*]  Modificați la Wikidata
Semnătură
Buxtehude Signature.jpg
Prezență online

Dietrich Buxtehude sau Dieterich (n. 1637,[1][2] Helsingborg, Suedia – d. ,[3][4][5][6] Lübeck, Germania[7]) a fost un compozitor și organist danez-german din perioada barocului.

Deși, probabil, născut în orașul Bad Oldesloe, apoi aparținând Danemarcei (acum Germania), Buxtehude a fost de origine germană și este considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți din perioada barocă germană. Tatăl, un organist și învățător în Bad Oldesloe, s-a mutat la Hälsingburg, Suedia, atunci când a fost și Buxtehude. Tatăl, de asemenea, profesorul său de muzică doar pentru viață, chiar dacă modificările la Helsingor, Danemarca, unde a murit in 1674. Acest lucru a fost orașul în care a participat la Buxtehude Lateinschule

Buxtehude își asumă rolul de tată, ca organist la biserica din Hälsingburg în 1658 și în 1660 merge la Elsinore, și apoi la Lubeck, Germania, unde a fost numit Werkmeister (manager general) și organist Marienkirche la 11 aprilie 1668, după o licitație competitivă pentru pozițiile cele mai râvnite în partea de nord. S-a căsătorit, în luna august a acelui an, Anna Margarethe Tunder, fiica lui Franz Tunder, predecesorul său în această biserică. Acesta a fost obiceiul de timp în care succesorul organistul bisericii ar trebui să se căsătorească cu fiica predecesorului său. De atunci, și în următorii 40 de ani, Buxtehude introduceți cel mai prolific din cariera sa, mai ales avand in vedere ca munca lui a fost, practic, nulă până în prezent.

Buxtehude câștiga favoarea cu revigorarea tradiției Abendmusik că seratele seara au avut loc in biserica, proiectat de către predecesorul său inițial doar ca divertisment pentru oamenii de afaceri din oraș, planificat să aibă loc pe cinci duminici pe an, de Crăciun precedent. Dar Buxtehude extins foarte mult domeniul de aplicare al acestor serate și au compus unele dintre lucrările cele mai bune sale, în formă de cantată, din care aproximativ 120 sunt păstrate în manuscris, cu texte extrase din Biblie, tradiție protestantă a poeziei corale și chiar seculare. De asemenea, dedicate alte genuri, cum ar fi solul pentru orgă (variații de corali canzonas, toccatas, preludii și fugues) și concerte sacre. Oratorii toate au fost pierdute, ci să țină evidența care a existat.

În mai multe rânduri a fost vizitat de compozitori promițătoare de timp, ca Handel și Mattheson, care urmăreau în principal, de la reputația lor, ca organist. Dintre toate vizitele, cea mai notabilă a fost că de Bach, un mare admirator al operei sale. Bach de prelungire a șederii de patru săptămâni până la patru luni prevăzut inițial.

Buxtehude, în ciuda importanței pentru muzica germană și germană, de asemenea, originea (familia a fost Buxtehude, un sud-vest de orașul Hamburg), întotdeauna se considera danez.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Dieterich Buxtehude: Organist in Lübeck (în engleză), Boydell & Brewer[*], p. 3 
  2. ^ a b „Dietrich Buxtehude”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ a b „Dietrich Buxtehude”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ a b Dieterich Buxtehude, SNAC, accesat în  
  5. ^ a b Dietrich Buxtehude, Find a Grave, accesat în  
  6. ^ a b Dietrich Buxtehude, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
  7. ^ a b „Dietrich Buxtehude”, Gemeinsame Normdatei, accesat în