Jacques Paganel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Jacques Paganel
'The Children of Captain Grant' by Édouard Riou 015.jpg
Apariții
Creat deJules Verne  Modificați la Wikidata
Jucat deMaurice Chevalier
Lembit Iuhanovici Ulfsak[*][[Lembit Iuhanovici Ulfsak (Estonian stage and film actor (1947-2017))|​]]  Modificați la Wikidata
Apariții înCopiii căpitanului Grant  Modificați la Wikidata
Profil
Sexulbărbat[*]  Modificați la Wikidata
Ocupațiegeograf
profesor[*]  Modificați la Wikidata
Relații

Jacques Eliacin François Marie Paganel este unul dintre eroii principali ai romanului Copiii căpitanului Grant (titlu original Les Enfants du capitaine Grant) de Jules Verne. Paganel este un geograf mereu distrat și neatent.

În roman, Paganel este secretar al „Societății geografice din Paris, membru corespondent al Societăților din Berlin, Bombay, Darmstadt, Leipsic, Londra, Sankt Petersburg, Viena și New York, membru de onoare al Institutului Regal de Geografie și de Etnografie din Indiile de Est”. După mai mulți ani în care a fost un profesor care nu a ieșit cu nasul din cărți, el decide să facă o călătorie în India, dar din greșeală se îmbarcă pe iahtul Duncan (care era programat să pornească spre Patagonia), aceasta fiind faptă de neatenție a profesorului.

O altă greșeală a sa a fost studierea accidentală a limbii portugheze, în timp ce credea că studiază limba spaniolă. Paganel a studiat timp de peste șase săptămâni poezii despre care considera că sunt scrise în limba spaniolă.

Cu toate acestea, Paganel se dovedește a fi un membru important al echipei de căutare a căpitanului Grant. Interpretarea documentelor este vitală în desfășurarea acțiunii romanului, de asemenea el oferă numeroase referințe geografice și este o sursă constantă de umor.

În film și televiziune[modificare | modificare sursă]

Printre actori care l-au interpretat pe Paganel se numără:

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]