Zece ore de vânătoare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Zece ore de vânătoare
'Dix heures en chasse' by Gédéon Baril 48.jpg
Informații generale
AutorJules Verne
Genpovestire umoristică
Ediția originală
Titlu original
Dix heures en chasse
LimbaLimba franceză
EditurăHetzel
Țara primei aparițiiFranța
Data primei apariții1882

Zece ore de vânătoare (franceză Dix heures en chasse) [1] este o nuvelă umoristică scrisă de Jules Verne în 1881 și publicată în Journal d'Amiens și Mémoires de l'Académie d'Amiens în 1882. În același an, o versiune remaniată a apărut în seria Călătorii extraordinare în continuarea romanului Raza verde.

Intriga[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Jules Verne relatează peripețiile sale în cadrul primei sale partide de vânătoare la care a participat la invitația unui prieten. Prezentată pe un ton auto-ironic, evenimentul îl face părtaș pe autor la o serie de evenimente amuzante.

În cursul partidei de vânătoare, Jules Verne reușește să doboare "o prepeliță sau un pui de potârniche", rănește un țăran și e nevoit să îi plătească despăgubiri, ciuruiește chipiul unui jandarm și, pentru a scăpa de amenda pe care acesta i-o dă pentru că vânează fără permis, se folosește de numele unui prieten care locuia la Paris.

Capitolele povestirii[modificare | modificare sursă]

Povestirea are 11 capitole, fără titlu.

Originea povestirii[modificare | modificare sursă]

Înainte să apară în cele două publicații din Amiens și în colecția lui Hetzel, povestirea a fost citită de autor pe 18 decembrie 1881 în ședință publică la Académie des Sciences, des Lettres et des Arts d'Amiens.[2] Ilustrațiile au fost realizate de Gédéon Baril.

Teme abordate în cadrul povestirii[modificare | modificare sursă]

Lista personajelor[modificare | modificare sursă]

Traduceri în limba română[modificare | modificare sursă]

  • 1975 - "Zece ore de vânătoare" - în volumul Doctorul Ox, Ed. Ion Creangă, Colecția "Jules Verne", vol. 7, traducere Sanda Radian
  • 2010 - "Zece ore de vânătoare" - în volumul Doctorul Ox, Ed. Adevărul, Colecția "Jules Verne", vol. 7, traducere Sanda Radian, ISBN 978-606-539-145-1

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Intitulată și Simple boutade.
  2. ^ Conform "Bibliographie analytique de toutes les œuvres de Jules Verne" , de Piero Gondolo della Riva. Vol. I. Societatea Jules Verne. 1977.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Zece ore de vânătoare