Geograf

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Geograful de Johannes Vermeer

Un geograf este un om de știință al cărui obiect de studiu îl reprezintă geografia, cercetarea mediului fizic al Pământului și a habitatelor umane.

Deși geografii au fost deseori considerați oameni care fac hărți, realizarea acestora face de fapt obiectul cartografiei, o ramură a geografiei. Geografii studiază nu numai detaliile fizice ale mediului dar și impactul lor asupra omului, problemelor climatice, economiei și culturii. Ei sunt deseori preocupați de relațiile spațiale dintre aceste elemente.

Geografii fizici identifică, analizează și interpretează distribuția și structura formelor de relief și al altor elemente de la suprafața Pământului. Geografii moderni sunt adesea implicați în rezolvarea problemelor de mediu, environmentaliști. Foarte mulți dintre acești geografi moderni sunt practicanți ai sistemelor informaționale geografice (GIS/SIG)și ai cartografiei computerizate.

Arii de studiu[modificare | modificare sursă]

Geomorfologie, Climatologie, Hidrologie, Oceanografie Glaciologie, Pedologie, Biogeografie și Geografie de mediu.

Geografie urbană, Geografie culturală, Geografie economică, Geografie politică, Geografie istorică, Geografia transporturilor, Geografia sănătății, Geografie socială și Geografie mentală.

  • În timp ce există și alte numeroase arii de studiu în cadrul geografiei, o importanță deosebită este acordată aspectelor sociale și umane ale mediului natural. Un exemplu în acest sens îl constituie Hazardele naturale, unde, nu numai aspectele geofizice sunt studiate în detaliu, ci și aspectele umane.