Grigore Cotovschi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Grigore Cotovschi
Kotovsky.jpg
Grigori Kotovski
Date personale
Născut24 iunie 1881(1881-06-24)
Hîncești, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (44 de ani)
Raionul Lîmanskîi, Ucraina Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Russia.svg Imperiul Rus
Flag of the Soviet Union (1936–1955).svg URSS Modificați la Wikidata
Ocupațiefuncționar[*] Modificați la Wikidata
Activitate
A luptat pentru Uniunea Sovietică (1918-1925)
Ani de serviciu1918–1925
GradulGeneral
A comandatArmata Roșie
Bătălii / RăzboaiePrimul Război Mondial
Războiul Civil Rus
Decorații și distincții
DecorațiiOrdinul Steagul Roșu (3)
Ordinul Sfântului Gheorghe

Grigore Cotovschi sau Grigori Kotovski (în rusă: Григорий Иванович Котовский; n. iunie 24 [S.V. iunie 12] 1881 – 6 august 1925) a fost un conducător militar și activist politic comunist din Basarabia. Presupus a fi originar din nobilimea poloneză, dar ucrainean dinspre mamă, s-a născut în orașul Hîncești, în familia unui inginer mecanic.

Biografie[modificare | modificare sursă]

În timpul Primului Război Mondial a fost trimis pe frontul din România. În cursul Revoluției Ruse, Cotovschi a devenit bolșevic. La întoarcerea în România a lucrat în aparatul de propagandă al PMR[1], dar de acolo, a trecut înapoi în URSS, unde a fost realizatorul pe teren al RSSA Moldovenească formată din opt raioane din regiunea Odessa, în Transnistria, în cadrul Ucrainei. Conform politicii sovietice de atunci, această nouă republică trebuia să propage comunismul în Basarabia vecină, existând șanse să aducă revoluția comunistă în România și chiar în Balcani[2]. Conform versiunii oficiale, Cotovski, mare amator de femei, ar fi murit asasinat (de un soț gelos aflat printre cadrele Partidului), în 1925, la vîrsta de 44 de ani.

Corpul lui Cotovschi după asasinat

Este posibil ca GPU-ul să nu fi fost străin de moartea lui [3], întrucât autorul crimei - un oarecare Maiorov (după alte surse Meer Zaider) - , nu a stat decât trei ani în închisoare.

După moartea sa[modificare | modificare sursă]

În 1935 localitatea Bârzula, unde a murit, a fost redenumită în Kotovsk de autoritățile sovietice, in memoriam Kotovski. Tot aici i s-a ridicat un mausoleu distrus ulterior de trupele române în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Autoritățile comuniste i-au ridicat un monument ecvestru în Chișinău în anul 1954, plasat chiar în fața actualului Hotel Cosmos.

Orașul Hîncești între 1965 și 1990 s-a numit Kotovsk.

Satul Cotovscoe, Găgăuzia îi poartă numele.

În orașele Comrat, Tiraspol, Bender, Dubăsari și Dnestrovsc din Republica Moldova există străzi ce-i poartă numele. Și în Chișinău până la începutul anilor 1990 o stradă i-a purtat numele, după care a fost redenumită în strada Vasile Alecsandri.

În Rusia, Ucraina, Belarus și Kazahstan mai multe localități și străzi îi poartă numele.

O organizație anarho-comunistă din România, care și-a desfășurat activitatea în București în perioada 1939 - 1941, i-a purtat numele: Haiducii lui Cotovschi.[4]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Tentativă de fraudă intelectuală la nivelul nomenclaturii dejiste. Doctori în științe cu orice preț, Mr. drd. Petre Opriș
  2. ^ 1926 Crearea RSSAM
  3. ^ [1]
  4. ^ Inițiativa anarho-sindicalistă

Legături externe[modificare | modificare sursă]