Statuia lui Grigore Kotovski din Chișinău
Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține. |

Statuia lui Grigore Kotovski din Chișinău este un monument ecvestru închinat eroului comunist al războiului civil din Rusia Grigori Kotovski, amplasat în municipiul Chișinău, capitala Republicii Moldova. Este un monument de for public.[1]
Istoric
[modificare | modificare sursă]Statuia ecvestră a comunistului Grigore Kotovski, participant la războiul civil din Rusia, a fost înălțată în anul 1954 la Chișinău și a fost realizată de către un grup de sculptori și pictori format din Lazăr Dubinovschi, Konstantin Kitaika, I. Perșudcev și A. Poseado, și după planurile arhitectului Fiodor Naumov.
Descriere
[modificare | modificare sursă]Realizatorii statuii s-au inspirat din sculpturile ecvestre din antichitate (de ex. Marcus Aurelius, Roma, secolul IV), precum și din celebra statuie ecvestră renascentistă a condotierului Gattamelata, Estàtua eqüestre de Gattamelata, realizată de celebrul sculptor Donattello la Padova.
Statuia este turnată din bronz și are o înălțime de 5 metri, fiind amplasată în piațeta din fața hotelului „Cosmos” din Chișinău. Sculptura este montată pe un piedestal din granit roșu și se remarcă prin tratare monumentală. Această statuie a fost prima statuie ecvestră din RSS Moldovenească din perioada sovietică.
Statut de protecție
[modificare | modificare sursă]Din 1993 până în 2018,[2] statuia era clasificată drept monument de artă de însemnătate națională în cadrul Registrului monumentelor ocrotite de stat din Republica Moldova.[3] Registrul monumentelor de for public, în care se află acum, a fost creat în același an.[1]
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ a b „LEGE Nr. 148 din 20.07.2018 privind aprobarea Registrului național al monumentelor de for public”. Parlamentul Republicii Moldova. . Accesat în .
- ^ „HOTĂRÂRE Nr. 149 din 20-07-2018 privind modificarea Registrului monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, aprobat prin Hotărîrea Parlamentului nr. 1531/1993”. Parlamentul Republicii Moldova. Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ „Registrul Monumentelor Republicii Moldova”. Guvernul Republicii Moldova. Portalul Guvernamental al Datelor Deschise. Arhivat din original la . Accesat în .
Bibliografie
[modificare | modificare sursă]- *** - Monumentele Moldovei (Chișinău, 1969), p. 10, 31.
- Vladimir Bulat - Lazăr Dubinovschi - În albumul «Maeștri basarabeni din secolui XX» (Editura ARC, Chișinău, 2004).