Sari la conținut

Gravitația Lunii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anomalie gravitațională radială la suprafața Lunii în unități gal

.

Accelerația gravitațională pe suprafața Lunii este 1.62519 m/s2, aproximativ 16,6% din cea de la suprafața Pământului, sau 0,16 ɡ.[1] Pe întreaga suprafață, variația accelerației gravitaționale este de aproximativ 0,0253 m/s2 (1,6% din accelerația gravitațională). Deoarece greutatea este direct dependentă de accelerația gravitațională, lucrurile pe Lună vor cântări doar 16,6% din ceea ce cântăresc pe Pământ.

Câmpul gravitațional al Lunii a fost determinat prin urmărirea semnalelor radio emise de nave spațiale pe orbită. Principiul folosit depinde de efectul Doppler, prin care accelerarea pe linia-de-vedere spațială poate fi măsurată prin mici schimbări în frecvența semnalului radio, și prin măsurarea distanței de la navă la o stație de pe Pământ. Deoarece câmpul gravitațional al Lunii afectează orbita unei nave spațiale, este posibil să se utilizeze aceste date de urmărire pentru a calcula anomaliile gravitaționale. Cu toate acestea, din cauza rotației sincrone a Lunii nu a fost posibil a se urmări nava de pe Pământ mult peste marginile suprafeței Lunii vizibile de pe Pământ, până la recenta misiune GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory⁠(en)[traduceți]) de determinare a câmpului gravitațional lunar.

Accelerația gravitațională la suprafața Lunii, în m/s2. În partea din stânga, fața vizibilă, în dreapta, fața ascunsă. Hartă realizată de Lunar Gravity Model 2011.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ C. Hirt; W. E. Featherstone (). „A 1.5 km-resolution gravity field model of the Moon”. Earth and Planetary Science Letters. 329–330: 22–30. Bibcode:2012E&PSL.329...22H. doi:10.1016/j.epsl.2012.02.012. Accesat în .  Mai multe valori specificate pentru |accessdate= și |access-date= (ajutor); Mai multe valori specificate pentru |DOI= și |doi= (ajutor)