Polul Nord al Lunii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Regiunea selenară polară de nord - mozaic de LRO. Polul nord este în centrul imaginii

Polul nord selenar este punctul din emisfera nordică a Lunii în care axa de rotație a acestia se întâlnește cu suprafața sa.

Polul nord este cel mai nordic punct de pe Lună, situat diametral opus polului sud selenar. Acesta definește latitudinea 90° nord. La polul nord toate direcțiile se îndreaptă spre sud; toate liniile de longitudine converg acolo, astfel încât longitudinea sa poate fi definită cu orice valoare în grade.

Explorare[modificare | modificare sursă]

Misiunea Astrobotic Technology⁠(en), programată anterior pentru 2015, a fost amânată pentru a doua jumătate a anului 2016. Ei au acum contracte cu alte două echipe angrenate în câștigarea premiului Google, Team Hakuto și Team AngelicvM. Acordul este de a lansa rovere⁠(en) de la toate echipele pe un singur SpaceX Falcon 9 care va utiliza apoi Astrobotic Griffin lander pentru a ajunge pe suprafața lunii. După ce vor aseleniza, toate echipele vor concura unele împotriva celorlalte pentru a atinge obiectivele și a câștiga premiul GLXP.[1][2]

Cratere[modificare | modificare sursă]

Câteva cratere mai importante din regiunea polară de nord (între 60° latitudine nordică și polul nord): Avogadro, Bel'kovich, Brianchon, Emden, Gamow, Goldschmidt, Hermite, J. Herschel, Meton, Nansen, Pascal, Petermann, Philolaus, Plaskett, Pythagoras, Rozhdestvenskiy, Schwarzschild, Seares, Sommerfeld, Stebbins, Sylvester, Thales, Van't Hoff, W. Bond.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en „TWO GOOGLE LUNAR XPRIZE TEAMS ANNOUNCE RIDESHARE PARTNERSHIP FOR MISSION TO THE MOON IN 2016”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ en „Astrobotic Adds Another Google Lunar X Prize Team to Its Lander”. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]