Lumina Lunii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Luna luminează un club de bărci din Holma, Suedia.

Lumina Lunii este formată în mare parte din lumina Soarelui (cu puțin din lumina Pământului) reflectată de părți din suprafața Lunii, atinse de lumina Soarelui.[1]

Iluminare[modificare | modificare sursă]

Intensitatea luminii Lunii variază foarte mult în funcție de faza, dar chiar și Luna plină oferă de obicei, doar aproximativ 0,05–0,1 lucși.[2] Atunci când Luna este la perigeu și vizualizată în jurul culminației superioare de la tropice, iluminarea poate ajunge 0.32 lucși. Luna plină are o luminozitate de numai aproximativ o milionime din cea a Soarelui.[necesită citare]

Culoarea luminii Lunii, în special în apropierea Lunii pline, apare albastră pentru ochiul uman, comparativ cu cele mai multe surse de lumină artificială din cauza efectului Purkinje. Lumina Lunii nu este, de fapt, colorată albastru, și, deși lumina Lunii este adesea menționată ca "argintie", nu are nici culori argintii. Albedo-ul Lunii este 0,136,[3] însemnând că doar 13,6% din lumina soarelui este reflectată de Lună. Lumina Lunii, în general, împiedică vizualizări astronomice, așa că astronomii de obicei evita sesiunile de observare în perioadele din apropierea Lunii pline. Este nevoie de aproximativ 1.26 secunde pentru ca lumina Lunii să ajungă pe suprafata Pământului.

Folclor[modificare | modificare sursă]

În folclor, lumina Lunii are, uneori, o influență dăunătoare. De exemplu, dormind în lumina Lunii pline într-o anumită noapte se spunea că transformă o persoană într-un vârcolac. Despre lumina Lunii se credea că agravează simptomele celor nebuni, și cineva ar putea orbi sau ar putea să înnebunească dacă ar dormi în lumina Lunii.[4] Nictalopia (orbirea cauzată de lipsa vitaminei A) a fost considerat că ar fi cauzată de dormitul în lumina Lunii la tropice.

Orbirea din cauza luminii Lunii” este un nume pentru „equine recurrent uveitis”. Lumina lunii nu mai este considerată a fi cauza acesteia.

În secolul 16, montmilch, un precipitat alb moale de calcar găsit în peșteri, a fost considerat să fie cauzat de razele lunii.[5]

Lumina Lunii în artă[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Toomer, G. J. (decembrie 1964). „Review: Ibn al-Haythams Weg zur Physik by Matthias Schramm”. Isis. 55 (4): 463–465 [463–4]. doi:10.1086/349914. Mentenanță CS1: Formatul datelor (link)
  2. ^ Kyba, Christopher C M; Mohar, Andrej; Posch, Thomas (). „How bright is moonlight?”. Astronomy & Geophysics. 58 (1): 1.31–1.32. doi:10.1093/astrogeo/atx025. Accesat în . 
  3. ^ Matthews, Grant (). „Celestial body irradiance determination from an underfilled satellite radiometer: application to albedo and thermal emission measurements of the Moon using CERES”. Applied Optics. 47 (27): 4981–93. Bibcode:2008ApOpt..47.4981M. doi:10.1364/AO.47.004981. PMID 18806861. 
  4. ^ A Dictionary of English folklore, Oxford University Press, 2000
  5. ^ Gessner, Conrad (). Descriptio Montis Fracti sive Montis Pilati [Description of Mount Fractus, or Mount Pilatus] (în Latin). p. 54. Accesat în . Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Lumina lunii