Aselenizare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Aselenizarea (rareori alunizarea) sunt termeni din categoria explorării spațiului cosmic care desemnează o așezare lină a unui vehicul spațial pe suprafața Lunii, satelitul natural al Pământului. Termenul este similar aterizării și amartizării („aterizării” pe Marte).

A treia țară, după Statele Unite și Uniunea Sovietică, care a reușit aselenizarea a fost China, pe 13 decembrie 2013, când s-a reușit aselenizarea sondei Chang'e-3 și debarcarea pe Lună a roverului Iepurele de jad, un vehicul cu șase roți care are o masă de 120 de kilograme. Iepurele de jad a fost conceput pentru a efectua analize științifice ale solului lunar și observații prin telescop și a trimite pe Terra imagini în 3D cu satelitul său natural, timp de trei luni, perioadă în care se putea deplasa cu o viteză maximă de 200 de metri pe oră.[1][2]

India a reușit același lucru cu misiunea Chandraayan-3 pe data de 23 august 2023, când sonda Vikram a reușit o aselenizare lină („soft landing”) în zona Polului Sud lunar, devenind astfel a patra țară (sau agenție spațială) care reușește cu succes acest lucru.

Sonda de aselenizare SLIM a Agenției Aerospațiale Japoneze a aselenizat lin pe 19 ianuarie 2024.[3]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

  • Apollo 11 - misiunea ce a dus primul om pe lună

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ China, mândră de "succesul total" al misiunii sale de aselenizare
  2. ^ NASA Moon Probe Eyeing Chinese Lunar Lander from Orbit
  3. ^ Lea, Robert (). 'We proved that you can land wherever you want.' Japan's SLIM moon probe nailed precise lunar landing, JAXA says”. space.com. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]