Pierre Beauregard

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la P.G.T. Beauregard)
Salt la: Navigare, căutare
Pierre Gustave Toutant Beauregard
Pgt beauregard.jpg
General P G T Beauregard
Date personale
Data nașterii 28 mai 1818(1818-05-28)
Locul nașterii Parohia St. Bernard, Louisiana, SUA
Data decesului 20 februarie 1893 (74 de ani)
Locul decesului New Orleans, Louisiana, SUA
Cetățenie Statele Unite ale Americii
Porecla Micul creol, Micul Napoleon, Bory, Felix
Activitate
A luptat pentru Statele Unite ale Americii,
Statele Confederate ale Americii
Ani de serviciu 1838–1861 (SUA), 1861–1865 (SCA)
Gradul General
Bătălii / Războaie
Ocupații ulterioare Scriitor, funcționar, politician și inventator

Pierre Gustave Toutant Beauregard (pronunțat în engleză /ˈbɔərɨɡɑrd/; n. 28 mai 1818 – d. 20 februarie 1893) a fost un ofițer, politician, inventator, și scriitor american din Louisiana, primul general al Armatei Statelor Confederate ale Americii în Războiul Civil American.

Beauregard a studiat ingineria construcțiilor la Academia Militară a Statelor Unite și a servit ca ofițer de geniu în Războiul Americano-Mexican. După o scurtă perioadă petrecută la West Point în 1861, odată cu secesiunea Sudului, a devenit primul general de brigadă al Confederației. A comandat apărarea orașului Charleston, Carolina de Sud, la începutul Războiului Civil la Fort Sumter la 12 aprilie 1861. După trei luni, a ieșit victorios din prima bătălie de la Bull Run dată lângă Manassas, Virginia.

Beauregard a comandat armate pe Teatrul Vestic de operațiuni, inclusiv în bătălia de la Shiloh din Tennessee, și în Asediul Corinthului în nordul statului Mississippi. S-a reîntors la Charleston și l-a apărat de atacurile terestre și navale repetate în 1863. Cea mai mare realizare a sa a fost salvarea importantului centru industrial Petersburg, Virginia, și astfel a capitalei confederate Richmond, de atacurile armatei unioniste net superioară numeric în iunie 1864.

Influența sa asupra strategiei Confederației a fost limitată din cauza relațiilor tensionate cu președintele Jefferson Davis și cu alți generali. În aprilie 1865, Beauregard și comandantul său, generalul Joseph E. Johnston, l-au convins pe Davis și pe restul membrilor cabinetului că războiul trebuie să ia sfârșit. Johnston a predat mare parte din restul armatelor sale, inclusiv pe Beauregard și pe oamenii săi general-maiorului William T. Sherman.

După încheierea carierei militare, Beauregard a fost director al unei companii de cale ferată. A devenit unul dintre puținii veterani confederați care s-au îmbogățit, datorită promovării Loteriei Louisiana. Astăzi, el este denumit în lucrările istorice P.G.T. Beauregard, deși, în timpul războiului, nu își folosea primul prenume și se semna G.T. Beauregard.