Sari la conținut

Chimie fizică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Fizică chimică)

Chimia fizică reprezintă o ramură a chimiei care se ocupă cu studierea fenomenelor macroscopice, atomice, subatomice și particulare în sistemele chimice, în ceea ce privește legile fizice. Chimie fizică adesea folosește concepte din fizică precum mișcarea, energie, forță, timp, termodinamică, chimie cuantică, mecanică statistică, și dinamică. O denumire echivalentă este fizică chimică.

Chimia fizică este o știință macroscopică sau supramoleculară, deoarece majoritatea conceptelor pe care aceasta se bazează se preocupă mai mult cu studierea structurilor per ansamble, decât la nivel individual, precum echilibrele chimice, coloizii, etc.

Domeniul de studiu al chimiei fizice include:

Termenul de chimie fizică a fost propus de Mihail Lomonosov în 1752 atunci când acesta a prezentat un curs numit Introducere în chimia fizică adevărată studenților de la Universitatea din St Petersburg. Alte nume sonore care au contribuit la acest domeniu sunt Josiah Willard Gibbs, Hermann von Helmholtz.

Chimia fizică în România[modificare | modificare sursă]

Dintre specialiștii români cu activitate (didactică) în acest domeniu se pot enumera: Ilie G. Murgulescu, Petru Bogdan, Eugen Angelescu, etc.

Ramuri ale chimiei fizice[modificare | modificare sursă]

Periodice[modificare | modificare sursă]