Fenicia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Fenicia
כנענ
Φοινίκη
—  regal  —
 – Blank.png
Fenicia și principalele orașe feniciene
Fenicia și principalele orașe feniciene
CapitalăByblos și apoi Tyr
LimbăFeniciană, Greacă
Guvernare
Formă de guvernareMonarhie
Rege 
 - 1000 î.HR - 936 î.HRAhiram al Feniciei (primul)
 - 820 î.HR - 774 î.HRPygmalion al Tyrului (ultimul)
Istorie
Byblos devine cel mai puternic centru fenician1200 î.Hr.
Tyrul devine orașul dominant969 î.Hr.
Pygmalion fondează Cartagina814 î.Hr.
Cyrus cel Mare cucerește Fenicia539 î.Hr.
Artefacte feniciene expuse într-un muzeu
2 vase punice

Fenicia (în greaca antică: Φοινίκη, însemnând „țara palmierilor”) era o veche civilizație cu centrul în nordul vechiului Canaan, și cu teritoriul principal de-a lungul coastei Libanului și Siriei și nordul Israelului din zilele noastre [1]. Cultura feniciană era o cultură de comerț maritim care s-a răspândit de-a lungul Mării Mediterane, mai ales între anii 1200 î.Hr. si 900 î.Hr. Deși limitele unei astfel de civilizații urbane fluctuau, orașul Tir se pare că este cel mai sudic oraș fenician. Sarepta, între Sidon și Tir, este cel mai meticulos excavat oraș din patria fenicienilor. Aceasta a fost prima civilizație care a creat bireme [2]. Încă mai există dezbateri pe seama subiectului dacă canaanienii și fenicienii sunt 2 popoare diferite.

Comerț[modificare | modificare sursă]

Harta rutelor comerciale feniciene
Un vas punic
2 capete de statui feniciene
O mască feniciană
Artefacte feniciene expuse într-un muzeu din Tunisia

Fenicienii erau marinari iscusiți și aveau vase bune. În jurul anului 600 î.Hr., egiptenii ii plăteau pe fenicieni ca să exploreze Africa de vest. De asemenea, ei călătoreau spre Britannia pentru a schimba diverse mărfuri pe cositor și argint. Meseriașii fenicieni făceau stofe fine, dar și produse de olărit, obiecte din fildeș și metalice, pentru a le vinde. De asemenea, ei vindeau lemn de cedru.

Basorelief ce înfățișează o feniciană
Vas fencian expus într-un muzeu din Germania

Fenicienii s-au extins în toată Mediterana, întemeind colonii pe multe țărmuri străine, inclusiv Marsilia, Cadiz, Malta, Sicilia, Cipru și Cartagina, ultima în Africa de Nord. În Cartagina ei făceau schimburi de mărfuri cu localnici africani, cumpărând fildeș prețios, piei de animale și lemn.

Totodată numerele așa-zis arabe sunt de fapt feniciene? Ele au fost numite "arabe" pentru că aceasta a fost filiera prin care au ajuns în Europa.

Ingeniozitatea comercianților fenicieni care le foloseau pentru a-și ține socotelile consta in faptul ca fiecare cifră, scrisă fără curbe, doar din linii drepte, formează exact atâtea unghiuri câte sugerează numărul respectiv. Luați de exemplu cifra unu, veți constata că are un singur unghi. Pe același principiu, doi are două unghiuri, trei are trei și tot așa.

Din păcate, tendința omului este de a simplifica, așa că acest principiu nu se mai aplică bunăoară cifrei șapte, care inițial avea o linie orizontală și în partea de jos, nu numai la mijloc. Dar ingeniozitatea inițială a fenicienilor a făcut ca cifrele arabe să fie folosite peste tot în lume și mai puțin în țările arabe.

Religia[modificare | modificare sursă]

Fenicienii construiau temple zeilor lor, în principal lui Baal, zeul războiului. Preoții și preotesele sacrificau copii zeilor, în perioade de restriste. Fenicienii erau foarte urâți de vechii evrei, ceea ce a cauzat dispariția lor din istorie, după cucerirea persană. Ei ar fi fost urmașii cannaniților.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]