Nabucodonosor al II-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Nabucodonosor al II-lea
Nabucodonosor al II-lea cel Mare
Nebukadnessar II.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (68 de ani) Modificați la Wikidata
Babilon, Irak Modificați la Wikidata
Părinți Nabopolassar Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Amytis din Media Modificați la Wikidata
Copii Amel-Marduk[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Babilon Modificați la Wikidata
Religie religia babiloniană
Ocupație monarh Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Domnie
Domnie 605 BC – 562 BC
Predecesor Nabopolassar
Succesor Amel-Marduk
Rege Babilonean-reconstituire

Nabucodonosor al II-lea, în aramaică: ܢܵܒܘܼ ܟܘܼܕܘܼܪܝܼ ܐܘܼܨܘܼܪ; în ebraică נְבוּכַדְנֶצַּר Nəḇūḵaḏneṣṣar (Nebucadnețar); în greacă: Ναβουχοδονόσωρ (Nabucodonosor), fiul lui Nabopolassar, rege neo-babilonian care a domnit între anii 605–562 î.Hr. I-a învins pe egipteni la Karkemish (605 î.Hr.) și la Hamat și a anexat Siria la regatul Babilonului. A cucerit Iudeea în 587 î.Hr. În 586 î.Hr., a cucerit capitala Iudeii, a distrus Templul, palatul regal și zidurile de apărare. Mulți evrei, în special meseriași și oameni de cultură, au fost deportați în Babilon. A reconstruit regatul Babilonului, devenind un mare imperiu prin cuceririle teritoriale: Asiria, Siria, Fenicia și Iudeea. Nabucodonosor al II-lea a fost cel care a distrus Ierusalimul și i-a deportat pe evrei.

A fost căsătorit cu prințesa mediană Amytis din Metia. A rămas în istorie pentru numeroasele sale bătălii pe care le-a purtat de-a lungul domniei sale, dar și pentru faptul că este creditat drept constructorul grădinilor suspendate ale Semiramidei.

A nu se confunda cu Nabucodonosor I, fost rege al Imperiului Babilonian în perioada 1125 î.Hr. până în 1103 î.Hr..

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Nabucodonosor a fost fiul cel mai mare al regelui Nabopolassar, fondatorul imperiului neo-babilonian, numit "caldeean" în biblie, care a refăcut imperiul babilonean. El l-a sprijinit pe tatăl sau în mai multe campanii militare, și în 606 î.en el a condus o armată care a distrus armata egipteană la Carchemișul. Astfel, Nabucodonosor al II-lea a asigurat controlul babilonean asupra Siriei.

Campaniile militare[modificare | modificare sursă]

După moartea tatălui său în 605 i.Hr., Nabucodonosor și-a asumat dreptul la tron. În scurt timp a debutat o nouă campanie militară pentru expasiunea imperiului.Inițial,a vrut să-și extinda imperiul în Est,dar a fost învins de Sciți.Astfel,s-a hotărât să-și extindă imperiul spre Vest,cucerind state mici,precum Iudeea și Fenicia. Și-a continuat cuceririle sale militare de până în 600 i.en., când a pierdut o bătălie împotriva Egiptului. Profitând de dezordinea Babilonului, Iudeea și o serie de alte state s-au revoltat. Lui Nabucodonosor i-a luat doi ani pentru a regrupa și a reorganiza armata, astfel,între luna martie a anului 598 i.en. și 597 i.en., a ocupat Ierusalimul,luându-i în capitivitate pe evrei. El și-a continuat campaniile militare pentru restul domniei sale, în Mediterana de Est, Asia Mică și Orientul Mijlociu. În 571 i.en.,după un lung asediu,babilonienii aflați la comanda sa cuceresc cetatea Tir, Liban.

Diplomația[modificare | modificare sursă]

Nu doar ca a fost un despot militar, dar a activat si diplomatic.A trimis si primit ambasadori din regatele vecine. El este cunoscut pentru ca a trimis un ambasador să medieze un conflict între mezi și Lidieni din Asia Mică.Se spune ca pentru a asigura pacea dintre Babilonieni si Mezi (care l-au sprijinit pe tatal sau sa conduca revolta impotriva asirienilor),s-a casatorit cu printesa mediana Amytis din Media.Ba chiar a fortificat si orasele cucerite,ca Damascul.

Grădinile suspendate, gravură din secolul al XVI-lea

Politicile interne[modificare | modificare sursă]

Când nu se afla in campanie, Nabucodonosor a petrecut o mare parte a domniei sale refacand Babilonul si imbunatatind fortificatiile sale. El este cunoscut pentru reconstruirea a mai multor temple, drumuri pavate, canale tăiate, și a unui șanț și zid în jurul orașului. El este, de asemenea, cunoscut pentru construirea Gradinilor Suspendate din Babilon, pe care, conform legendei, el le-a construit pentru a o inveseli pe sotia sa mediana,careia ii era dor de privelistile de acasa.

Poarta lui Ishtar

Locul in Istorie[modificare | modificare sursă]

În ciuda distrugerii Ierusalimului si a deportarii evreilor, Nabucodonosor apare într-o lumină favorabilă, în cea mai mare parte din Biblie. El este cunoscut pentru protejarea profeților evrei ca Daniel; proorocul Ieremia aparent crede că Nabucodonosor a fost instrumentul razbunarii lui Dumnezeu împotriva evreilor care au pacatuit inainte. Nabucodonosor al II-lea a murit în Babilon în 562 î.Hr.. El este amintit ca un lider militar de succes, care a extins dimensiunea imperiului său și care l-a consolidat și a îmbunătățit capitala imperiului, Babilonul. Prin toate acestea, si-a câștigat titlul său de "Nebucadnețar cel Mare."

Daniel și Nabucodonosor[modificare | modificare sursă]

Conform legendelor biblice, dupa ce a cucerit Ierusalimul, i-a deportat pe evrei si l-a capturat pe regele Iudeei, Ioachim, împăratul babilonian a dat poruncă să-i fie aduși vreo cîțiva din copiii lui Israel de neam împărătesc și de viță boierească, niște tineri fără vreun cusur trupesc, frumoși la chip, înzestrați cu înțelepciune în orice ramură a științei, cu minte ageră și pricepere, în stare să slujească în casa împăratului, și pe care să-i învețe scrierea și limba Haldeilor. Printre ei erau Daniel, Hanania, Mișael și Azaria. Lui Daniel i-a pus numele Beltșațar, lui Hanania Șadrac, lui Mișael Meșac, și lui Azaria Abed-Nego. Cei patru au refuzat bucatele și vinul oferite de împărat, preferând să mănânce numai zarzavaturi și apă și după 10 zile, fiind comparați cu ceilalți tineri, erau „mai bine la față și mai grași decât toți tinerii care mâncau din bucatele împăratului.”

Statuia din visul lui Nabucodonosor

Se povesteste ca intr-o noapte, regele Babilonului, Nabucodonosor, a avut un vis ce l-a ingrozit asa de tare incat ca nu a mai putut sa doarma pana dimineata. A doua zi a cerut tuturor inteleptilor din Babilon sa ghiceasca ce a visat si apoi sa-i interpreteze visul. Fiind imposibil, regele a pus ca toti inteleptii Babilonului sa fie executati. Numai ca Daniel s-a dus la curtea regelui si, cu ajutorul lui Dumnezeu, a reusit sa si ghiceasca, dar sa si interpreteze visul. Regele ar fi visat o statuie cu cap de aur, pieptul și brațele de argint, pântecele și coapsele de aramă, pulpele de fier, iar picioarele o parte de fier și o parte de lut, care a fost lovit de o piatra cazuta din cer. Daniel a interpretat aceea statuie ca fiind istoria imperiilor:

 • capul de aur era Imperiul Babilonian, care sub domnia lui Nabucodonosor a fost bogat si prosper;
 • pieptul si bratele de argint reprezinta Imperiul Persan, care avea dimensiuni mai mari;
 • pantecele si coapsele de arama reprezinta Imperiul Macedonean a lui Alexandru cel Mare;
 • pulpele de fier reprezinta Imperiul Roman, care a fost mult mai puternic si extins decat celelalte imperii, insa nu la fel de prosper ca Babilonul
 • picioarele de fier si lut reprezinta o eventuala Uniune Globala, subreda care la final, va fi distrusa de "Piatra" care reprezinta Imparatia lui Dumnezeu.

Împăratul Nabocodonosor al II-lea a făcut un un idol cu chip de aur, înalt de 60 de coți și lat de 6 coți, l-a sfințit și a poruncit ca toate căpeteniile (dregători, cârmuitori, judecători, legiuitori, vistiernici, căpetenii de oști) să se închine acestui chip la semnalul dat de trâmbițe și celelalte instrumente muzicale. Cine nu făcea asta urma a fi aruncat în mijlocul unui cuptor aprins. Cei trei prieteni ai lui Daniel au refuzat sa venereze idolul si au fost aruncati in cuptorul aprins,dar au fost salvati de incinerare de catre un inger.

„Nabucodonosor”, de William Blake

Imparatul a avut un al doilea vis cu un copac maret care a fost doborat de catre un inger. Daniel a interpretat visul, este vorba de ceea ce se întâmplă cu un copac care-l simbolizează pe însuși împăratul și ceea ce urma să se petreacă cu el în următorii șapte ani. Daniel îl îndeamnă să se pocăiască pentru a nu împlini toate acestea, insa el refuza. Peste un an, când se plimba pe acoperișul casei sale, are un moment de trufie în care își arogă toate meritele pentru puterea și strălucirea de care se bucură. El a fost îndepărtat de pe tron și a fost izgonit din mijlocul oamenilor, inima i s-a făcut ca a fiarelor, a locuit la un loc cu măgarii sălbatici, i s-a dat să mănânce iarbă ca la boi, trupul i-a fost udat de roua cerului, i-a crescut părul ca penele vulturului și i-au crescut unghiile ca ghearele păsărilor; șapte ani au trecut peste el, până când a recunoscut că Dumnezeu este cel care trăiește și are stăpânire veșnică peste oastea cerurilor și împărăția oamenilor și o dă pe aceasta cui vrea; și atunci a fost reașezat în scaunul de domnie și puterea sa a crescut. Nebucadnețar îl laudă și-l slăvește pe Dumnezeu, convertindu-se la iudaism.

Copacul din cel de-al doilea vis al regelui Nabucodonosor

Asta e ce afirmă Biblia. Convertirea lui Nabucodonosor la iudaism este un eveniment imaginar. [1][2] Mai multe detalii din Cartea lui Daniel nu se potrivesc cu faptele istorice cunoscute.[3] Acest lucru este tipic pentru genul literar al povestirii, în care potrivirea cu realitatea istorică nu este un element esențial.[4] De exemplu, Belșațar este prezentat drept rege al Babilonului și drept fiu al lui Nabucodonosor al II-lea, dar era de fapt fiul regelui Nabonid, unul din cei care i-au urmat la tron lui Nabucodonosor, iar Belșațar nu a devenit rege niciodată.[3] Cercetătorii moderni sunt de acord că Daniel este un personaj al unei legende,[5] fiind posibil ca numele său să fi fost ales pentru eroul cărții tocmai din cauza reputației sale de văzător înțelept din tradiția ebraică.[6]

Inrobirea evreilor[modificare | modificare sursă]

Pana acum,nu s-au gasit dovezi arheologice care sa sustina evenimentele din Biblie,precum si relatia dintre regele babilonean si profetul evreu Daniel.Cert e ca deportarea evreilor si distrugerea Ierusalimului au fost dovedite istoric La scurt timp după cel de-al doilea război mondial, cand asirologul Donald J.Wiseman, pe vremea când era custode la Muzeul Britanic, a făcut o descoperire remarcabilă. El a găsit prima tăbliță a Cronicii babiloniene între peste 80 000 de tăblițe și fragmente din colecția muzeului. Aceasta avea următorul text: „În anul al șaptelea, în luna Kislev, regele babilonian (…) a mărșăluit în țara Hatti (Siria), a asediat cetatea lui Iuda (adică Ierusalimul) și, în ziua a doua a lunii Adar, a cucerit cetatea și l-a capturat pe rege.” Această dată corespunde cu 16 martie 597 î.Hr. Biblia ne spune că nu numai Iehonia a fost luat prizonier, ci și regina-mamă, liderii militari și religioși și meșteșugarii. În total 10 000 de persoane au fost deportate în Babilon.

Inrobirea evreilor

Referințe[modificare | modificare sursă]

Note

 1. ^ D.L. Smith-Christopher, „The Book of Daniel,” in L. Keck (general editor) The New Interpreter's Bible (Nashville: Abingdon 1996) 7.19–152 apud Collins; Peter W. Flint (15 decembrie 2000). The Book of Daniel, Volume 1 Composition and Reception. BRILL. p. 11. ISBN 978-90-04-27608-6. https://books.google.com/books?id=wK69CwAAQBAJ&pg=PA11 
 2. ^ Apologetul Gordon Wong confirmă neputința de a dovedi istoric acest eveniment în Gordon Wong (2006). Faithful to the End: The Message of Daniel for Life in the Real World. Armour Publishing Pte Ltd. p. 63. ISBN 978-981-4138-72-7. https://books.google.com/books?id=BRjNTtoh460C&pg=PA63 
 3. ^ a b Seow 2003, pp. 4–6.
 4. ^ Collins 1984, p. 41.
 5. ^ Collins 1984, p. 28.
 6. ^ Redditt 2008, pp. 176–77,180.

Bibliografie

Legături externe[modificare | modificare sursă]