Epicur

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Epicur
Epikouros BM 1843.jpg
Epicur
Date personale
Născut342 î.Hr.[1][2] Modificați la Wikidata
Samos, Grecia Modificați la Wikidata
Decedat270 î.Hr. (72 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Atena, Atena clasică Modificați la Wikidata
ÎnmormântatAtena Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[*] (pietre la rinichi[*]) Modificați la Wikidata
PărințiNeocles[*][3]
Chaerestrate[*] Modificați la Wikidata
CetățenieAtena clasică Modificați la Wikidata
Religiedeism Modificați la Wikidata
Ocupațiefilozof Modificați la Wikidata
Activitate
Influențat deAristip, Democrit, Pyrrho[*]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruHermarchus[*], Polyaenus of Lampsacus[*], Leonteus of Lampsacus[*], Themista of Lampsacus[*], Colotes[*], Leontion[*], Mys[*], Menoeceus[*], Pythocles[*], Nicanor[*], Ctesippus[*], Apelles[*], Mammarion[*], Hedeia[*], Erotion[*], Nicidion[*], Boison[*], Demetria[*], Athenaios[*], Mentorides[*]  Modificați la Wikidata
Bustul lui Epicur

Epicur (Epikouros sau Επικουρος în greacă) (n. 342 î.Hr.,[1][2] Samos, Grecia – d. 270 î.Hr.,[1][2] Atena, Atena clasică) a fost un filosof grec, fondatorul Epicurismului.

Repere biografice[modificare | modificare sursă]

Născut în insula Samos, fiu al atenianului Neocles, Epicur trăiește perioada de decadență a lumii grecești, după dominația exercitată de Filip al Macedoniei și de către fiul său Alexandru cel Mare. Epicur își urmează părinții în exil la Colofon, unde se afirmă ca profesor de filosofie.

Ține prelegeri în Mytilene (311 î.Hr.), unde se împrietenește cu Hermachos, viitorul său succesor, iar apoi în Lampsacos (310 î.Hr.). Haosul exterior al cetății îl determină să propovăduiască o reîntoarcere asupra vieții interioare. În 306 î.Hr., el cumpără o grădină (kepos), un teren situat la nord-est de Atena, unde va rămâne până la moarte. Aici adună o comunitate de prieteni care trăiesc în jurul maestrului, îndepărtați de viața politică. Își deschide propria școală de filosofie care rivaliza cu Academia și Peripatos. Prin activitatea de la Atena, Epicur pune bazele unui nou curent filosofic - epicurismul - cu un puternic ecou până la sfârșitul lumii antice. Ca și în cazul lui Socrate, pe care îl aprecia, moartea lui Epicur a fost aceea a unui înțelept senin și perfect stăpân pe el.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

Diogenes Laertios menționează 40 de titluri din opera lui Epicur, remarcabile prin claritatea și accesibilitatea stilului și a limbii. Până la noi au ajuns 3 scrisori, Catheismul celor 40 de sentințe (Kyriai doxai) și fragmente disparate din restul operei, în primul rând din cea mai importantă dintre lucrările sale, Peri physeos (Despre natură).

Filosofia lui Epicur este construită din trei părți:

  • Kanonika (Logica), necesară pentru distingerea adevărului de fals
  • Physika (Fizica), ce propune o explicație filosofică a naturii
  • Ethika (Etica), ce tratează despre condițiile vieții fericite.

Ordinea acestor trei părți este importantă: ea corespunde sistemului lui Epicur. Etica este în fapt scopul filosofiei, care are ca fundament fizica: ea oferă, grație canonicii, cunoașterea naturii, care îi va permite înțeleptului să fie fericit.

Morala[modificare | modificare sursă]

Urmând învățăturile lui Democrit, Epicur propune explicația atomistă a naturii: lumea este compusă din elemente minuscule și indivizibile, atomii. Pentru Epicur, numai această concepție despre natură poate fonda morala autentică, adică ataraxia (în gr., absența tulburării, imperturbabilitate), eliberându-ne de mitologiile populare, de spaimele deșarte și de superstițiile care se alimentează în realitate din ignoranța noastra cu privire la natura lucrurilor.

Astfel, dacă zeii sunt indiferenți, nu avem de ce să ne temem de ei. Dacă sufletul nu este decât un compus material de atomi, nu avem de ce să ne temem nici în legatură cu călătoria lui în regatul morții, sau în legătură cu diferitele reîncarnări, credințe obișnuite pentru greci. Nu avem, de asemenea, de ce să ne temem de moarte, care este descompunerea compusului material din care suntem alcătuiți, corp și suflet, și care nu este deci, decât privare de senzații. "Moartea nu înseamnă nimic pentru noi", căci atunci când suntem noi, ea nu este, iar când survine, noi nu mai suntem. Întrucât nu există lumea de dincolo, fericirea înțeleptului trebuie să se realizeze în această lume.

Senzația, care este criteriul cunoașterii, este și ghidul care ne face să căutăm plăcerea și să fugim de durere. Acestă fericire va consta deci în satisfacerea plăcerilor, printre care acelea ale inteligenței. Morala lui Epicur este un hedonism (din grecescul idoni, plăcere). Hedonismul epicurian nu constituie totuși o apologie a plăcerii și a lipsei de măsură. El promovează o justă reglementare a plăcerilor, viața înțeleptului fiind temperată, contemplativă și virtuoasă. De la Epicur avem exemplul mesei cu pîine si apă. Hedonismul promovat de Epicur, se deosebește de cel al lui Aristip din Cirene. Epicur numește hedonismul bazat pe plăcerile fizice, promovat de Aristip, drept „morala porcului”. El considera ca ataraxia (imperturbabilitatea) poate fi atinsă prin cultivarea plăcerilor sufletului.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Encyclopædia Britannica 1911 
  2. ^ a b c d Dicționarul Enciclopedic Brockhaus și Efron[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

B.G. Kuznetov, Rațiune și ființare, Editura Politică, București, 1979

Legături externe[modificare | modificare sursă]