Protagoras

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Protagora)
Salt la: Navigare, căutare
Protagoras
Salvator Rosa - Démocrite et Protagoras.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Abdera, Grecia Modificați la Wikidata
Decedat (75 de ani) Modificați la Wikidata
Marea Ionică Modificați la Wikidata
Ocupație filozof
sophist[*] Modificați la Wikidata

Protagoras din Abdera (greacă: Πρωταγόρας, n. , Abdera, Grecia – d. , Marea Ionică), a fost un filosof grec, considerat a fi cel mai timpuriu și mai important dintre sofiști.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Originar din Abdera, Tracia, Protagoras și-a petrecut viața în lungi călătorii, întrerupte de popasuri în Atena, unde s-a împrietenit cu Pericle. La fondarea orașului Thurioi (444 î.Hr.), lui Protagoras i s-a comandat redactarea proiectului constituției noii cetăți. Din cauza scrierii Despre zei(arsă în public la Atena), o lucrare considerată de unii ca fiind atee, a fost acuzat în 411 î.Hr. și obligat să părăsească orașul. A murit, potrivit tradiției, într-un naufragiu în drum spre Sicilia.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

Din bogata sa operă - scrieri de retorică, etică, drept, filosofie și gramatică - nu s-au păstrat decât 20 de rânduri. De la Diogenes Laertios se pot afla câteva din titlurile lucrărilor lui Protagoras: Arta controversei, Despre luptă, Despre științe, Despre stat, Despre starea primordială a lucrurilor, Despre lucrurile din Hades, Despre faptele greșite ale oamenilor, Precepte, Discuții contradictorii. Influența gândirii sale s-a făcut simțită asupra lui Democrit, Euripide și a filosofilor sceptici.

Platon îl face eroul unui dialog, combătându-i tezele (v. Dialogul Protagoras); Plutarh și Profir îi mai citeau în secolele 2-3 scrierile.

Protagoras a fost cunoscut ca profesor de retorică și dezbatere, care erau importante în viața socială a Greciei antice. Este autorul celebrului aforism: Omul este măsura tuturor lucrurilor, și a celor care există precum există, și a celor care nu există, precum nu există. [1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ este citat de Platon în dialogul Theaitetos, de Aristotel în Metafizica, de Sextus Empiricus în Schițe Pyrrhoniene

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Protagoras.