Tucidide

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Tucidide
Thucydides pushkin01.jpg
Date personale
Născutanii 460 î.Hr. Modificați la Wikidata
Alimos, Attica⁠(d), Grecia[1] Modificați la Wikidata
Decedat395 î.Hr. (65 de ani) Modificați la Wikidata
Atena, Atena clasică Modificați la Wikidata
Etnie grec Modificați la Wikidata
Ocupațieistoric
scriitor Modificați la Wikidata
Activitate
Influențat deHomer  Modificați la Wikidata
Bustul lui Tucidide, aflat la Royal Ontario Museum.

Tucidide (greacă Θουκυδίδης, Thoukudídês, cca 460-390 î.Hr., fiul lui Oloros) a fost un om politic și istoric atenian, autor al unei vaste monografii asupra Războiului peloponesiac, desfășurat între Atena (ajutată de Liga de la Delos) și Sparta (împreună cu aliatele ei) în cea de-a doua jumătate a secolului V î.Hr.

Tucidide este implicat direct în evenimentele pe care le relatează, fiind strateg al Atenei. Istoria Războiului Peloponesiac, scrisă de el, prezintă informații importante pe care autorul le oferă, dând în același timp dovadă de o superioară pătrundere și de imparțialitate, ceea ce îl ridică în rândul celor mai de seamă reprezentanți ai istoriografiei din toate timpurile.

Tucidide este cunoscut pentru importantul său text istoric despre războiul peloponesiac, care, spre deosebire de stilul povestirilor istorice de înainte, este structurat în ordine cronologică, subiectul fiind abordat direct. Ca fiu al lui Olorus, un aristocrat atenian, este posibil ca Tucidide să fi crescut în Tracia, unde familia sa avea o mină de aur. Când a început războiul dintre Atena și Sparta, a realizat importanța acestui eveniment. Tucidide a planificat să menționeze dezvoltarea acestui război și deznodământul său. A fost numit unul dintre comandanții flotei, dar nu a fost strălucit ca strateg, nereușind cucerirea orașului Amfipolis. Pentru înfrângere, Tucidide a fost exilat pe o perioadă 20 de ani.

A folosit însă acest timp cu înțelepciune. În exil, Tucidide a făcut cercetări și a scris una dintre cele mai mari opere istorice ale antichității. Textul său cuprinde neînțelegerile dintre Atena și Sparta dintre anii 431-421 î.Hr. și evenimentele ulterioare, până în 404 î.Hr.

Una dintre caracteristicile textului lui Tucidide este acuratețea. Atunci când datele pe care le deținea erau nesigure, a încercat să ocolească aceste porțiuni și să redea adevărul. Textul său a fost ignorat însă până în secolul al XIX-lea. Se presupune că Tucidide a fost asasinat.  1. ^ Carnegie Hall linked open data, accesat în