Economia Germaniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Germania este una dintre cele mai dezvoltate economii, a treia din lume ca mărime, după Statele Unite și Japonia, a cincea din lume în ceea ce privește puterea de cumpărare și prima din Uniunea Europeană. Economia țării depinde in mare măsură de industrie. Aceasta s-a dezvoltat pe baza unor resurse de subsol foarte importante : cărbuni (lignit-locul I pe glob- si huilă), sare, minereu de fier- și pe baza combustibililor și materiilor prim importate. Germania este a doua producătoare europeană după Rusia de energie electrică, obținută mai ales in termocentrale si atomocentrale.

Pe baza minereurilor importate, Germania produce cantități uriașe (locul V in lume) de oțel, cupru și aluminiu. Aceste metale sunt prelucrate in cadrul industriei constructoare de mașini, care produce: automobile, locomotive, aparatură electronică, utilaje și multe altele.

În anul 2009, economia germană s-a comprimat cu 5%, aceasta fiind cea mai slabă performanță de după Al Doilea Război Mondial[1].

Industria auto[modificare | modificare sursă]

În anul 2010, piața a coborât cu 23,4%, la 2,9 milioane de mașini noi înmatriculate[2]. Cele mai mari cote de piață le-au avut mărcile Volkswagen (21%), Mercedes (9,6%), BMW-Mini (9,1%), Opel (8%), Audi (7,8%) și Ford (6,8%)[2].

Comerțul exterior[modificare | modificare sursă]

Cel mai mare partener economic al Germaniei este Rusia, din care importă produse de 31,8 miliarde de euro, și în care exportă de 26,4 miliarde de euro[3]. Cele mai multe masini se produc in Germania

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Așteptările de redresare economică a Germaniei, în scădere, 19 Ian 2010, money.ro, accesat la 20 ianuarie 2010
  2. ^ a b Vanzarile Renault si Dacia franeaza in Germania, 5 Ianuarie 2011, wall-stret.ro, accesat la 13 martie 2011
  3. ^ Merkel și Medvedev, reuniune bilaterală pe problema energiei, 17 Iulie 2011, evz.ro, accesat la 17 iulie 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]