Economia Germaniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Germania este una dintre cele mai dezvoltate economii, a treia din lume ca mărime, după Statele Unite și Japonia, a cincea din lume în ceea ce privește puterea de cumpărare și prima din Uniunea Europeană. Este o mare putere, plasându-se pe locul patru după economia PIB nominal și a cincea după PPC. Este cel mai mare exportator și al doilea importator de bunuri.

Economia țării depinde in mare măsură de industrie. Aceasta s-a dezvoltat pe baza unor resurse de subsol foarte importante: cărbuni (lignit-locul I pe glob- și huilă), sare, minereu de fier- și pe baza combustibililor și materiilor prim importate. Germania este a doua producătoare europeană după Rusia de energie electrică, obținută mai ales in termocentrale si atomocentrale.

Pe baza minereurilor importate, Germania produce cantități uriașe (locul V in lume) de oțel, cupru și aluminiu. Aceste metale sunt prelucrate in cadrul industriei constructoare de mașini, care produce: automobile, locomotive, aparatură electronică, utilaje și multe altele.

PIB-ul nominal al Germaniei a scăzut în al doilea și al treilea sfert din 2008, având ca rezultat o recesiune tehnică, urmată apoi de un ciclu de recesiune globală și europeană.[1] În ianuarie 2009, guvernul german sub conducerea Angelei Merkel a aprobat un plan de stimulare economică în valoare de 50 de miliarde de euro (70 miliarde $) pentru a proteja mai multe sectoare dintr-o recesiune și prevenirea creșterii ulterioare a ratei șomajului.[2] În anul 2009, economia germană s-a comprimat cu 5%, aceasta fiind cea mai slabă performanță de după Al Doilea Război Mondial.[3]

Industria auto[modificare | modificare sursă]

În anul 2010, piața a coborât cu 23,4%, la 2,9 milioane de mașini noi înmatriculate[4]. Cele mai mari cote de piață le-au avut mărcile Volkswagen (21%), Mercedes (9,6%), BMW-Mini (9,1%), Opel (8%), Audi (7,8%) și Ford (6,8%)[4].

Comerțul exterior[modificare | modificare sursă]

Cel mai mare partener economic al Germaniei este Rusia, din care importă produse de 31,8 miliarde de euro, și în care exportă de 26,4 miliarde de euro[5]. Cele mai multe masini se produc in Germania

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Germany officially in recession as OECD expects US to lead recovery” (în engleză). The Guardian. . Accesat în . 
  2. ^ „Germany agrees on 50-billion-euro stimulus plan” (în engleză). France 24. 06 ianuarie 2009. Accesat în 11 decembrie 2009.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  3. ^ Așteptările de redresare economică a Germaniei, în scădere, 19 Ian 2010, money.ro, accesat la 20 ianuarie 2010
  4. ^ a b Vanzarile Renault si Dacia franeaza in Germania, 5 Ianuarie 2011, wall-stret.ro, accesat la 13 martie 2011
  5. ^ Merkel și Medvedev, reuniune bilaterală pe problema energiei, 17 Iulie 2011, evz.ro, accesat la 17 iulie 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]