Geografia Germaniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Deutschland politisch 2010.png

Germania este un stat situat în Europa Centrală.

Suprafața totală a teritoriului țării este de 357.121 km², relieful fiind preponderent muntos.

Germania se învecinează cu nouă țări europene: în nord - Danemarca; în est - Polonia și Cehia; în sud-est - Austria; în sud - Austria și Elvetia; în sud-vest - Franța; în vest - Țările de Jos Olanda, Belgia și Luxemburg.

De asemenea are ieșire directă la Marea Baltică și la Marea Nordului (Oceanul Atlantic).

Germania are o climă temperată, cu o temperatură medie anuală de 9 °C. Temperatura medie în ianuarie variază de la -6 °C până la +1 °C (în funcție de localitate și altitudinea ei), în timp ce temperatura medie a lunii iulie variază între 16 și 20 °C. Precipitațiile sunt mai mari în sud, unde se înregistrează 1.980 mm pe an, majoritatea sub formă de zăpadă.

Capitala Germaniei este Berlin. Alte orașe importante sunt Duisburg, Hamburg, Brema, Frankfurt pe Main, Stuttgart, Rostock, Lübeck, München, dintre care unele sunt porturi. Porturi fluviale sunt Frankfurt pe Main, Duisburg și Berlin, iar porturi maritime sunt Brema, Hamburg, Rostock și Lübeck. Orașele cele mai mari sunt München, Hamburg și Berlin.

Relieful[modificare | modificare sursă]

În nord relieful este format din Câmpia nord-europeană. În centru se găsesc podișuri și munți joși, ca: Munții Harz, Masivul Șistos Renan, Munții Pădurea Neagră, Munții Pădurea Boemiei și Munții Metaliferi. În sud se află Podișul Bavariei, iar apoi cei mai înalți munți din Germania, Alpii bavarezi (cu altitudinea maximă de 2.962 m, în vârful Zugspitze).

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de geografia Germaniei