Discuție Utilizator:Nenea hartia
Adăugare subiectArhive |
Wikidata la anul?
[modificare sursă]Am văzut acest mesaj și mă gândeam că poate e timpul să mutăm exponatele alea de la muzeele etnografice ca itemi individuali în Wikidata? Nu prea am încredere să las datele doar acolo și nu știu dacă / nu cred că poți face atât de multe apeluri încât să populezi toată lista de la Wikidata, deci articolele de aici nu s-ar schimba, dar am putea testa cu articolele ce au deja Q-id, precum Biserica de lemn din Turea ca să vedem ce putem face. Dacă tot strângem datele facem și o pseudo-infocasetă în locul tabelelor ălora din listă.
Ce pot face eu: formatul și importul la Wikidata. Probabil în vacanța de Crăciun voi apuca.
Ce aș avea nevoie: Datele monumentelor într-un format tabelar pentru Muzeul Viei și Vinului. Eventual capul de tabel îl hotărâm împreună. Strainu (دسستي) 13 decembrie 2023 15:40 (EET)
- Strainu: Bună seara. Desigur, voi încerca, dar tot așa, după Crăciun sau chiar mai încolo. La vremea respectivă am făcut și eu foldere separate la Commons pentru aproape fiecare exponat, așa că voi putea adăuga ulterior infoboxul Wikidata în fiecare. --Nenea hartia (discuție) 13 decembrie 2023 22:00 (EET)
- Am facut {{Exponat etnografic}} și un import la Wikidata Strainu (دسستي) 24 decembrie 2023 13:59 (EET)
- Strainu: Bună seara. Vă rog să mă iertați că am răspuns atât de târziu. Îmi puteți explica mai în amănunt ce trebuie să fac eu? Cu cât mai simplu și clar (poate chiar cu exemple, dacă sunt disponibile), cu atât mai bine. Mulțumesc. --Nenea hartia (discuție) 28 decembrie 2023 19:08 (EET)
- Păi, cred că cel mai simplu să verificați dacă îi mai trebuie ceva formatului și să-l folosiți peste tot în pagină, după modelele de la Dimitrie Gusti. O să iau eu datele din pagină și le formatez pentru QuickStatements, că n-am mai scris cod, am făcut totul cu Regex și unelte deja scrise. Strainu (دسستي) 29 decembrie 2023 00:16 (EET)
- Strainu: Bună seara. Vă rog să mă iertați că am răspuns atât de târziu. Îmi puteți explica mai în amănunt ce trebuie să fac eu? Cu cât mai simplu și clar (poate chiar cu exemple, dacă sunt disponibile), cu atât mai bine. Mulțumesc. --Nenea hartia (discuție) 28 decembrie 2023 19:08 (EET)
Strainu: Bună seara și La mulți ani! M-am apucat, în sfârșit, de modificarea articolului, dar m-am lovit de două mici probleme.
- Unele din exponate sunt numite diferit pe harta interactivă a muzeului și pe panoul informativ montat fizic pe exponat. În acele cazuri am precizat ambele denumiri, precum la baia turcească: titlul de deasupra casetei este cel de pe hartă, iar titlul din casetă este cel de pe panou „(conform panoului informativ)”. Dacă însă introduc în format și acest text între paranteze, va distorsiona link-ul spre Commons. Am pus aici, ca să fie mai clar, felul cum arată acum, cum ar arăta dacă aș lăsa „(conform panoului informativ)” în dreptul titlului din casetă și soluția pe care am găsit-o, cu textul „(conform panoului informativ)” în afara formatului, sub titlul casetei. Deci asta ar fi rezolvabilă așa, dacă nu aveți vreo idee mai bună.
- Sunt însă câteva exponate, spre exemplu acesta sau acesta, care sunt și monumente istorice, unde ar fi nevoie de mai multe seturi de coordonate în format, pentru că în teren sunt patru turnuri și două fântâni, aflate (mai ales turnurile) la distanță unele de celelalte. E vreo posibilitate să adăugați ceva de genul
lat1=, lon1; lat2= , lon2= în format?
Sau aveți altă idee? --Nenea hartia (discuție) 5 ianuarie 2024 20:55 (EET)
- O să mut formatul într-un modul și implementez așa:
adaug parametri notă-nnnn (unde nnnn e oricare dintre parametrii care construiesc o linie, de ex. notă-nume sau notă-url-muzeu) și dacă există, îi arăt în paranteză (sau poate Notă: {{{notă-nume}}}, vedem cum arată mai bine), pe aceeași linie cu parametrul. Am făcut un demo în aceeași pagină de teste, se va vedea ceva după ce implementez.M-am mai gândit și s-ar cam încărca formatul dacă facem așa. Sugerez folosirea parametrului observații, pentru ce aveți nevoie e perfect- adaug lat1/lon1... până pe la 10.
- Strainu (دسستي) 6 ianuarie 2024 18:01 (EET)
- E perfect, mulțumesc! --Nenea hartia (discuție) 6 ianuarie 2024 20:54 (EET)
Strainu: Bună ziua. Am terminat, în sfârșit! Cu două excepții, crucea de hotar și fântâna, care folosesc formatul CSS image crop
pentru că nu am o fotografie clară doar cu exponatele respective. O soluție ar fi să decupez cele două exponate și să încarc pozele rezultate la Commons. Ca o concluzie, formatul creat de dumneavoastră e perfect și nu am observații, mulțumesc. --Nenea hartia (discuție) 14 ianuarie 2024 12:17 (EET)
- Între timp am rezolvat și cele două exponate. --Nenea hartia (discuție) 15 ianuarie 2024 22:00 (EET)
- Mă ocup zilele astea să extrag datele pentru wd. Foarte frumos afișajul ăla cu css, nu știam de format. Ar merita testat și cu InfoboxImage, așa ar merge direct ca "imagine" în format. Strainu (دسستي) 17 ianuarie 2024 03:16 (EET)
- Hop și eu după 3 luni:
- Strainu (دسستي) 5 aprilie 2024 00:21 (EEST)
- Mă ocup zilele astea să extrag datele pentru wd. Foarte frumos afișajul ăla cu css, nu știam de format. Ar merita testat și cu InfoboxImage, așa ar merge direct ca "imagine" în format. Strainu (دسستي) 17 ianuarie 2024 03:16 (EET)
- Strainu Bună seara și mulțumesc mult! Mă voi uita zilele astea pe cele cu erori. --Nenea hartia (discuție) 6 aprilie 2024 22:54 (EEST)
- Strainu Totul pare să fie bine, cu o excepție: din neatenție, la această cruce de hotar adăugasem o categorie Wikimedia greșită. Din acest motiv, elementul Wikidata pe care l-ați creat a fost și el legat de categoria respectivă. Am desfăcut legătura dintre cruce și gospodăria de dogar și am legat-o pe aceasta din urmă de elementul Wikidata corespunzător. --Nenea hartia (discuție) 9 aprilie 2024 19:18 (EEST)
Commons
[modificare sursă]De atât precauție, Commons a ajuns să fie evitat de oameni care erau super implicați acolo. Eu mai încarc mai mult pentru a-i ajuta pe colegii care scriu pe alte Wikipedii, dar nu mai particip la discuții, oricât de mult aș ține la imagini. Folosiți cu încredere încărcarea locală pentru poze, chiar dacă le marcați de la bun început cu {{tlc}} - face bine la stres :)
Schemele în schimb sunt o problemă interesantă. Aveți idee dacă în concepția acestor lucrări de geniu e totdeauna implicat un arhitect sau unele sunt făcute doar de ingineri structuristi? Mă gândesc că unele scheme/surse au numele inginerului care le-a realizat; mai e nevoie să căutăm și arhitectul sau nu? Strainu (دسستي) 17 ianuarie 2024 03:33 (EET)
- Strainu: La tuneluri, în nici un caz. La poduri, doar la cele mai complexe, spre exemplu la viaductul Millau, unde proiectul arhitectonic a fost realizat de faimosul Norman Foster. În România, un proiect mai deosebit este podul peste Mureș de la Arad. Întâmplarea face că l-am cunoscut acolo pe șeful de proiect, austriacul Wollinger, care e inginer civil. Garantez că la acel pod nu au lucrat cu arhitecți, însă lucrarea de la Arad este practic un fel de copy/paste după alte proiecte de poduri în consolă concepute de aceeași firmă de proiectare și nu bag mâna în foc că nu au folosit un arhitect când au proiectat primul pod.
- Cea mai cunoscută firmă de proiectare construcții civile din Belgia e Bureau Greisch din Liège, care are un portofoliu impresionant. E adevărat că fondatorul ei, inginerul René Greisch era și arhitect, dar asta deoarece în universitățile tehnice belgiene există și secții pentru ingineri civili arhitecți. Aici e organigrama biroului Greisch, iar toți proiectanții sunt ori ingineri civili, ori ingineri civili arhitecți, și sunt majoritatea profesori la politehnica din localitate. În concluzie, trebuie văzut de la caz la caz. De ce legea românească face distincție între un arhitect (poate mediocru) și restul lumii (poate un inginer civil genial), e totuși un mister. După mine, legea are multe hibe și omisiuni, sau chiar aberații prin omisiune, dar asta e altă discuție. --Nenea hartia (discuție) 17 ianuarie 2024 19:16 (EET)
- Legea nu face diferențieri, menționează doar "opere de arhitectură", respectiv "titularul drepturilor de autor". E o simplificare făcută de comunitatea noastră, nu știu exact de ce, probabil pentru că pentru a obține AC pentru construcții civile ai nevoie de o ștampilă de arhitect (cel puțin în România). O să deschid o discuție la Cafenea, să vedem ce iese. Strainu (دسستي) 18 ianuarie 2024 10:00 (EET)
- Strainu: Mă refeream la faptul că sunt scoase în evidență în mod explicit drepturile arhitectului, spre deosebire de cele ale inginerului. Legea chiar ține să citeze o definiție a operei de arhitectură dată de Curtea de Apel (fără să explice și unde începe sau se termină „originalitatea autorului”), menționând explicit arhitectul:
- „Definind ca obiect al protecției opera de arhitectură, textul nu limitează protecția la planșele, machetele și lucrările grafice, ci protejează un element imaterial, numit operă de creație intelectuală, ca expresie concretizată a originalității autorului, vizibilă prin viziunea personală a arhitectului. Așadar, și imaginea operei arhitecturale intră în sfera protecției prin dreptul de autor. Extensia dreptului de autor al arhitectului asupra imaginii operei sale nu conferă arhitectului un drept exclusiv asupra imaginii clădirii, căci în acest fel ar fi nesocotite interesele legitime ale proprietarului clădirii de a exploata la rândul său economic imaginea clădirii sale”
- Mulțumesc că intenționați să deschideți o discuție la Cafenea, însă nu cred că putem face mare lucru, deoarece conform acestei legi absurde chiar și statuia lui Lenin de la Casa Scânteii ar fi fost protejată dacă mai era pe soclu. Nu mai vorbesc de Casa Scânteii însăși, ori de alte „monumente de arhitectură” contruite la presiunea directă sau pentru a-l mulțumi pe ocupantul rus. --Nenea hartia (discuție) 18 ianuarie 2024 11:28 (EET)
- Nu știam de partea asta de jurisprudență (care nu face parte direct din lege, dar ne impactează), mulțumesc! Asta face și mai interesantă discuția, s-ar putea argumenta că dacă nu există un arhitect, nu există nici acele drepturi. Personal mi se pare tras de păr bine de tot, dar... Strainu (دسستي) 18 ianuarie 2024 15:38 (EET)
- Mulțumesc că intenționați să deschideți o discuție la Cafenea, însă nu cred că putem face mare lucru, deoarece conform acestei legi absurde chiar și statuia lui Lenin de la Casa Scânteii ar fi fost protejată dacă mai era pe soclu. Nu mai vorbesc de Casa Scânteii însăși, ori de alte „monumente de arhitectură” contruite la presiunea directă sau pentru a-l mulțumi pe ocupantul rus. --Nenea hartia (discuție) 18 ianuarie 2024 11:28 (EET)
Eduard Kessler
[modificare sursă]Madalinfocsa: Bună seara. Aveți cumva idee dacă fostul primar Eduard Kessler era de origine evreiască, după cum se sugerează implicit aici? Nu găsesc nicăieri o confirmare și am unele îndoieli, știind că e înmormântat într-un loc foarte central din cimitirul ortodox. După cum vedeți, am adăugat și categoria Jewish people of Romania
la Wikimedia Commons și vreau doar să mă asigur că e corectă. Vă mulțumesc anticipat! --Nenea hartia (discuție) 30 ianuarie 2024 18:48 (EET)
Ingineri români
[modificare sursă]Vă salut cu respect. Am observat articolele Ecluza Agigea și Ecluza Năvodari, pe care le-ați creat. Ținând cont de faptul că anul acesta se împlinesc 40 de ani de la inaugurarea Canalului Dunăre-Marea Neagră, aș dori să vă întreb dacă nu v-ar interesa să creați articole dedicate pentru doi ingineri români care au participat la realizarea canalului (o lucrare inginerească de mari proporții, despre a cărei utilitate sau eficacitate nu vreau să mă pronunț): Chiriac Avădanei și Ion Baicu. Bine ar fi dacă și cele două articole dedicate canalului: Canalul Dunăre-Marea Neagră și Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari, cu lucrările de artă aferente precum Podul rutier de la Agigea ar fi dezvoltate, dar nu îndrăznesc să insist. Donarius (discuție) 31 martie 2024 14:09 (EEST)
- Donarius Bună ziua. Vă mulțumesc pentru sugestii, toate sunt interesante și ar merita articole noi sau dezvoltarea celor existente. Din păcate, eu nu sunt expert, dar voi încerca. Nu promit nimic, dar sper să fac măcar unul din ele. --Nenea hartia (discuție) 31 martie 2024 16:39 (EEST)
- Donarius Bună ziua. După cum ați observat, am reușit până la urmă să scriu câte ceva despre inginerul Avădanei, chiar dacă cu mare întârziere. Sunt încă nesigur în privința studiilor universitare, deoarece sursele se contrazic. Site-ul Academiei Oamenilor de Știință confirmă și el că Avădanei a absolvit universitatea la Moscova și le-am scris, întrebându-i care a fost sursa informațiilor lor, însă nu mi-au răspuns.
- Din păcate, despre Ion Baicu nu găsesc aproape nici un fel de informație. Bine, e pomenit în multe articole de ziar și sunt și interviuri cu el, pentru că a fost ministru, însă nu găsesc aproape nimic legat de viața lui. Mai mult de un simplu ciot nu cred că reușesc să fac. --Nenea hartia (discuție) 7 noiembrie 2024 07:54 (EET)
- Vă mulțumesc mult. Scrieți în funcție de cât material găsiți, e păcat să nu cunoaștem nimic despre el. Donarius (discuție) 7 noiembrie 2024 14:22 (EET)
- Am făcut niște modificări de stil. Sper că nu vă deranjează. --Donarius (discuție) 7 noiembrie 2024 15:08 (EET)
- Bună seara. Nu, desigur, nu mă deranjează deloc. --Nenea hartia (discuție) 7 noiembrie 2024 18:05 (EET)
Premiu
[modificare sursă]Felicitări pentru rezultatul de la concursul de scriere.
Vă rog să alegeți o poziție din lista asta și să mă contactați prin „E-mail către utilizator” să-mi spuneți unde să vi-l trimit prin poștă. --Turbojet 23 aprilie 2024 08:20 (EEST)
-
Felicitări pentru efortul depus la scrierea Listei tunelurilor feroviare din România, nominalizată la concursul de scriere!
--Accipiter Gentilis Q.(D) 23 aprilie 2024 20:29 (EEST)
- Îmi exprim regretul pentru faptul că acest articol muncit și despre un subiect cel puțin interesant a obținut puține voturi, în condițiile în care fiecare vot a fost cu punctaj maxim. Poate nu a fost prea vizibilă secțiunea de vot la cea mai bună listă? Și secțiunea Nominalizări (Științe) a fost cam evitată... În orice caz, vă felicit pentru articol, l-am parcurs cu plăcere.--Kun Kipcsak (discuție) 23 aprilie 2024 20:33 (EEST)
- Accipiter Gentilis Q. și Kun Kipcsak: Vă mulțumesc mult amândurora! Mărturisesc că m-a surprins nominalizarea în concurs, mai ales că e vorba de o simplă listă. Nu se compară nici pe departe, spre exemplu, cu articole scrise de dumneavoastră. În plus, ar mai fi destule de făcut, în special identificarea pe hartă a poziției multora din tuneluri. La vară, când revin în România în vacanță, am de gând să fotografiez unele dintre ele. --Nenea hartia (discuție) 23 aprilie 2024 20:49 (EEST)
- Din nefericire nu ați avut vreo altă listă care să concureze, sau vreun alt concurent, astfel că regulamentul nu permite un premiu în cazul dv. Eu am făcut ce am putut, scoțând munca dv. în evidență pentru că am considerat că merită evidențiată.--Accipiter Gentilis Q.(D) 23 aprilie 2024 20:53 (EEST)
- Accipiter Gentilis Q. și Kun Kipcsak: Vă mulțumesc mult amândurora! Mărturisesc că m-a surprins nominalizarea în concurs, mai ales că e vorba de o simplă listă. Nu se compară nici pe departe, spre exemplu, cu articole scrise de dumneavoastră. În plus, ar mai fi destule de făcut, în special identificarea pe hartă a poziției multora din tuneluri. La vară, când revin în România în vacanță, am de gând să fotografiez unele dintre ele. --Nenea hartia (discuție) 23 aprilie 2024 20:49 (EEST)
- Accipiter Gentilis Q. Nu e nici o nenorocire. În plus, nominalizarea listei i-a dat puțină vizibilitate, iar ăsta e un premiu mai plăcut și mai folositor :) --Nenea hartia (discuție) 23 aprilie 2024 21:03 (EEST)
Marina Alexandra Ilie
[modificare sursă]Bună seara. Am observat recent acest articol și aș dori să vă întreb dacă nu vă interesează să-l completați cu ceva informații. Donarius (discuție) 4 iulie 2024 22:26 (EEST)
- Donarius: Bună ziua. Am completat câte ceva și am redenumit articolul, deși handbalistele care se mută în fiecare an la alt club nu sunt subiectele mele preferate. --Nenea hartia (discuție) 7 iulie 2024 12:46 (EEST)
- Vă mulțumesc. M-am gândit că cineva ar putea chestiona la un moment dat notabilitatea jucătoarei și de aceea v-am scris. Dvs. sunteți cel mai în măsură să evaluați acest aspect și cunoașteți ce surse ar putea fi citate. Donarius (discuție) 7 iulie 2024 12:53 (EEST)
Petre Ionescu
[modificare sursă]Bună dimineața. Am observat că acest articol a fost propus la ștergere. Aveți acces la Arcanum și ați mai documentat articole cu subiecte similare, s-ar putea găsi ceva informații și surse pentru a evita ștergerea articolului? Vă mulțumesc. Donarius (discuție) 20 august 2024 11:22 (EEST)
- Donarius: Bună ziua. Am săpat la Arcanum atât cât am putut, dar n-am găsit aproape nimic. Mă gândesc că cineva cu funcții atât de importante trebuia să fi fost pomenit măcar în Monitorul Oficial, dar n-am dat decât de o notă pe care am adăugat-o la referințele articolului. Mai mult, nota spune că Ionescu a fost numit director al fabricii de țigarete din Cluj în 1924, nu 1920. În rest, pe internet nu am găsit decât asta, dar acel Petre Ionescu pomenit acolo e din Moldova, nu București. De altfel, asta e și una din problemele căutărilor de la Arcanum: numele subiectului e prea comun și sunt multe persoane cu același nume. Am încercat totuși și cu „inginerul Petre Ionescu”, „Petre Ionescu țigarete”, „Petre Ionescu tutun”, „Petre Ionescu tabac”, „Petre Ionescu monopoluri”, etc, dar fără succes. Am dat de un Temistocle Ionescu, dar din Chișinău, și nu pare să aibă vreo legătură. Sunt convins că subiectul articolului chiar a existat, fotografia mormântului o dovedește, și presupun că cel care a scris articolele de pe Wiki și findagrave.com e o rudă, însă eu n-am găsit nimic, îmi pare rău. --Nenea hartia (discuție) 20 august 2024 18:57 (EEST)
- Vă mulțumesc mult că v-ați implicat. Din păcate, dacă situația rămâne așa, presupun că articolul urmează să fie șters. Ruda care a creat articolul ar trebui să furnizeze mai multe informații care să constituie punctul de plecare al unei documentări. Donarius (discuție) 20 august 2024 19:02 (EEST)
Gerard d'Albon
[modificare sursă]Puteți adăuga în articol unele aspecte relevante din materialul pe care l-ați descoperit? Mulțumesc. Donarius (discuție) 27 august 2024 19:21 (EEST)
- Donarius: Bună seara. Am mai adăugat câteva informații și ceva surse. Felicitări pentru efort, articolul arată mai mult decât decent acum și sunt sigur că va fi salvat. --Nenea hartia (discuție) 27 august 2024 22:52 (EEST)
Translation request
[modificare sursă]Hello.
Can you translate and upload the article en:Azerbaijan Railway Museum in Romanian Wikipedia?
Yours sincerely, Oirattas (discuție) 3 septembrie 2024 16:33 (EEST)
- Oirattas: Hi, it's done. --Nenea hartia (discuție) 3 septembrie 2024 21:05 (EEST)
- Thank you very much for the new article! Oirattas (discuție) 3 septembrie 2024 21:31 (EEST)
Sursă fotografie
[modificare sursă]Bună seara. Am găsit această fotografie cu o stație PECO, aparent din Câmpina, dar a cărei sursă nu o găsesc. Dacă este o fotografie personală a cuiva atunci mă las păgubaș, dar dacă este o carte poștală sau dintr-un album-reclamă/catalog de produse PECO atunci ar merita cercetat. Idei? :)--Kun Kipcsak (discuție) 10 septembrie 2024 19:18 (EEST)
- Kun Kipcsak: Bună seara. Foarte interesantă fotografie, mulțumesc. Aici se spune că sursa ar fi grupul de Facebook „Câmpineanul”, dar eu n-am cont de Facebook și nu știu cum se poate căuta în acel grup. --Nenea hartia (discuție) 10 septembrie 2024 20:57 (EEST)
- Mulțumesc!--Kun Kipcsak (discuție) 10 septembrie 2024 21:03 (EEST)
Bună ziua, ați putea să curățați un pic acest articol? Sunt multe formate în neerlandeză(?), puteți decide dacă trebuie traduse/adaptate? Mulțumesc. Strainu (دسستي) 24 octombrie 2024 12:25 (EEST)
- Strainu Bună seara. Cele pe care le-am găsit erau în germană, presupun că articolul a fost tradus de pe de.wiki. Am corectat câteva, dar n-am găsit multe, mai e ceva care mi-a scăpat?
- E perfect, mulțumesc!--Strainu (دسستي) 24 octombrie 2024 20:21 (EEST)