Depresie (stare)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Depresia este o stare mentală scăzută și de aversiune la activitate, care poate afecta gândurile unei persoane, comportamentul, sentimentele și sentimentul de bunăstare.[1] Persoanele depresive se simt triste, anxioase, fără speranță, îngrijorate, neajutorate, lipsite de valoare, vinovate, iritabile, rănite sau agitate. Își pot pierde interesul în activitățile care odată le creau plăcere, pot resimți pierderea poftei de mâncare sau mănâncă în exces, au probleme de concentrare, își amintesc detalii și pot contempla, încerca sau se pot sinucide. Mai pot fi prezente: insomnia, somnolența excesivă, oboseala, pierderea energiei, dureri sau probleme digestive.[2]

Starea de spirit depresivă, nu este întotdeauna o afecțiune psihiatrică. Aceasta poate fi, de asemenea, o reacție normală la anumite evenimente de viață, un simptom al unor afecțiuni medicale, sau un efect secundar al unor medicamente sau tratamente medicale. Starea depresivă este, de asemenea, o caracteristică principală sau asociată unor sindroame psihiatrice, cum ar fi depresia clinică.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Salmans, Sandra (). Depression: Questions You Have – Answers You Need. People's Medical Society. ISBN 978-1-882606-14-6. 
  2. ^ „NIMH · Depression”. nimh.nih.gov. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]