Confuzie mentală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

În medicină, confuzia este calitatea sau starea de a fi uimit sau neclar. Termenul "confuzie mintală acută"[1] este deseori folosit în mod interschimbabil cu delirium[2] în Clasificarea statistică internațională a bolilor și a problemelor de sănătate înrudite și în Medical Subject Headings care descriu patologia. Acestea se referă la pierderea orientării sau la capacitatea de a vă plasa corect în lume în funcție de timp, locație și identitate personală. Confuzia mintală este uneori însoțită de conștiența dezordonată (pierderea gândirii liniare) și pierderea memoriei (abilitatea de a reaminti în mod corect evenimentele anterioare sau de a învăța un material nou)[3].

Cauze[modificare | modificare sursă]

Confuzia poate rezulta din efectele secundare ale medicamentului sau dintr-o disfuncție bruscă a creierului. Confuziunea acută este adesea denumită delir (sau "stare de confuzie acută")[4], deși delirul include adesea o gamă mult mai largă de tulburări decât simpla confuzie. Aceste tulburări includ incapacitatea de a concentra atenția; diverse deficiențe în conștientizare și disorientare temporală sau spațială. Confuziile mintale pot rezulta din patologiile cronice ale creierului organic, cum ar fi demența.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Confusion Definition; Oxford Dictionary online.
  2. ^ Delirium; Symptom Finder online; accessed .
  3. ^ thefreedictionary.com Citing: Dorland's Medical Dictionary for Health Consumers; 2007; Saunders.
  4. ^ Acute Confusional State; Dr. Gurvinder Rull; patient.info; Document ID/Version/Reference: 1714/22/bgp2104; updated: 13 Jan 2009; accessed: when?.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Confuzie mentală