Menopauză

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Menopauză
Specialitateginecologie  Modificați la Wikidata
Clasificare și resurse externe
ICD-9627.2
ICD-10N95.0
ICD-11  Modificați la Wikidata
DiseasesDB8034
MedlinePlus000894
eMedicinearticle/264088
MeSH IDD008593

Menopauza, cunoscută ca perioada critică, reprezintă acea perioadă din viața unei femei atunci când ciclurile menstruale se opresc și nu mai poate avea copii.[1][2] Se spune că a apărut atunci când o femeie nu a mai prezentat menstruație timp de un.[3] Aceasta apare de obicei între vârsta de 45 și 55 de ani.[1] Menopauza apare la toate femeile.[3]

Simptome și prognostic[modificare | modificare sursă]

Înainte menopauzei, ciclurile menstruale ale unei femei sunt neregulate. În preajma menopauzei apar adesea bufeurile ce durează de obicei între 30 de secunde și zece minute și pot fi asociate cu tremurături, transpirații și o erupție cutanată pătată în roșu.[4] De obicei, bufeurile dispar după un an sau doi.[2] Alte simptome pot include: uscăciune vaginală, probleme cu somnul și schimbarea temperamentului.[4] Severitatea simptomelor variază de la o femeie la alta.[2] În timp este asociată cu boli cardiace și osteoporoză, acestea apar în principal datorită vârstei și nu dintr-o legătură directă cu menopauza. Unele probleme prezente anterioare precum endometrioza sau ciclurile menstruale dureroase s-ar putea îmbunătăți odată cu menopauza.[2]

Cauză[modificare | modificare sursă]

Menopauza este de obicei o schimbare naturală.[5] Poate apărea mai devreme la persoanele care fumează tutun. Alte cauze includ intervenția chirurgicală de eliminare a ambelor ovare sau unele tipuri de chimioterapie.[3] La nivel chimic, menopauza este cauzată de scăderea producerii de hormoni precum estrogenul și progesteronul.[1] Deși nu este de obicei necesar, diagnosticul poate fi confirmat prin măsurarea nivelurilor de hormoni din sânge sau urină.[6] Aceasta este opusă menarhei, când începe ciclul menstrual al femeilor.[7]

Tratament[modificare | modificare sursă]

De obicei, tratamentul specific nu este necesar. Însă, unele simptome pot fi îmbunătățite cu ajutorul tratamentului. În ceea ce privește bufeurile, se recomandă evitarea fumatului, cafeinei sau alcoolului. Dormitul într-o cameră răcoroasă și utilizarea unui ventilator pot ajuta.[8] Medicamentele, terapia cu hormoni în timpul menopauze (MHT), clonidina, gabapentina sau inhibatorii selectivi ai recaptării serotoninei pot ajuta.[8][9] Exercițiile pot ajuta la probleme legate de somn. În timp ce MHT era în trecut recomandat în mod obișnuit, acum este recomandat doar la persoanele cu simptome importante deoarece există îngrijorări legate de efectele secundare.[8] Nu există dovezi credibile legate de faptul că medicina alternativă are efect.[2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c „Menopause: Overview”. http://www.nichd.nih.gov. . Accesat în .  Legătură externa în |website= (ajutor)
  2. ^ a b c d e „Menopause: Overview”. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/. . Accesat în .  Legătură externa în |website= (ajutor)
  3. ^ a b c „What is menopause?”. http://www.nichd.nih.gov/. . Accesat în .  Legătură externa în |website= (ajutor)
  4. ^ a b „What are the symptoms of menopause?”. http://www.nichd.nih.gov/. . Accesat în .  Legătură externa în |website= (ajutor)
  5. ^ „What causes menopause?”. http://www.nichd.nih.gov/. . Accesat în .  Legătură externa în |website= (ajutor)
  6. ^ „How do health care providers diagnose menopause?”. http://www.nichd.nih.gov. . Accesat în .  Legătură externa în |website= (ajutor)
  7. ^ Wood, James. „9”. Dynamics of Human Reproduction: Biology, Biometry, Demography. Transaction Publishers. p. 401. ISBN 9780202365701. 
  8. ^ a b c „What are the treatments for other symptoms of menopause?”. http://www.nichd.nih.gov. . Accesat în .  Legătură externa în |website= (ajutor)
  9. ^ Krause, MS; Nakajima, ST (martie 2015). „Hormonal and Nonhormonal Treatment of Vasomotor Symptoms”. Obstetrics and gynecology clinics of North America. 42 (1): 163–179. PMID 25681847. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Menopauză