Comuna Pomârla, Botoșani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pomârla
—  comună  —
Map
Pomârla (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 48°03′41″N 26°17′34″E ({{PAGENAME}}) / 48.061322°N 26.292913°E

Țară România
Județ Botoșani


ReședințăPomârla
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Pomârla[*]Dumitru Chelariu[*][1][2] (PNL, )

Suprafață
 - Total105 km²
Altitudine200 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total2.533 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal717300

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Pomârla este o comună în județul Botoșani, Moldova, România, formată din satele Hulubești, Pomârla (reședința) și Racovăț.

Descriere detaliată[modificare | modificare sursă]

Comuna Pomârla, asezată în nord-vestul județului Botoșani, este alcătuită din 3 sate: Pomârla, reședința de comună, Racovat și Hulubesti. Comuna este așezată într-un ținut deluros, cu altitudine în general redusă.

Satul Pomârla este atestat documentar în anul 1420. Numele său provine de la ocupațiile locuitorilor, cultivarea pomilor fructiferi și de la natura terenului, mociorlos și întunecos.

Satul Racovat este granița de stat cu Republica Ucraina. Prin Hotărârea Guvernului României nr.818/20.09.1996, pentru aprobarea Convenției dintre Guvernul României și Guvernul Ucrainei privind trecerea simplificată a frontierei de stat comune, de către cetățenii care domiciliază în județele și raioanele de frontieră, localitățile RACOVAT-DIAKIVTI au fost declarate puncte de trecere simplificată a frontierei de stat comune, dându-se astfel posibilitatea locuitorilor județului să stabilească și să lărgească contactele directe cu locuitorii din zona de frontieră a Ucrainei.

Situația economico-socială[modificare | modificare sursă]

Agricultura este ocupația de bază a locuitorilor comunei. După anul 1989, intreprinzători particulari, locali, au deschis o serie de agenți economici de mini-producție, cum ar fi: prese de ulei, mori de porumb, mori cu ciocanele, gater, ateliere de tâmplarie, rotarie, construcții, etc.

Lungimea drumurilor publice este de 89 km, toate drumurile fiind pietruite și de pământ. Lungimea rețelei de alimentare cu apă este de 10 km, iar lungimea rețelei de canalizare este de 10 km.

În comuna Pomârla funcționează o casă de copii. Unitățile școlare sunt în numar de 8, din care 1 liceu, 5 școli și 2 grădinițe. Comuna Pomarla este alcatuita din 5 sate: Pomarla, Hulubesti, Racovat, Ghiorteni si Poiana.

Personalități locale[modificare | modificare sursă]

Demografie[modificare | modificare sursă]




Componența etnică a comunei Pomârla

     Români (96,09%)

     Alte etnii (3,91%)



Componența confesională a comunei Pomârla

     Ortodocși (94,63%)

     Baptiști (1,26%)

     Alte religii (0,16%)

     Necunoscută (3,95%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Pomârla se ridică la 2.533 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 2.661 de locuitori.[3] Majoritatea locuitorilor sunt români (96,09%).[4] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (94,63%), cu o minoritate de baptiști (1,26%), iar pentru 3,95% nu se cunoaște apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Pomârla este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Dumitru Chelariu[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal6      
Partidul Social Democrat5      

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central 
  2. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  3. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  4. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Monografia comunei Pomârla, județul Botoșani, Neculai Rusu, Teofil Marcel Amălinei, Editura Pim, Iași, 2009