Sari la conținut

Comuna Broscăuți, Botoșani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Broscăuți
—  comună  —
Stemă
Stemă
Map
Broscăuți (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 47°57′21″N 26°27′44″E ({{PAGENAME}}) / 47.955805°N 26.4621°E

Țară România
Județ Botoșani

SIRUTA36426

ReședințăBroscăuți
ComponențăBroscăuți, Slobozia

Guvernare
 - primar al comunei Broscăuți[*]Aurel-Costel Agheorghițoaei[*][1] (PSD, )

Suprafață
 - Total39,53 km²

Populație (2021)
 - Total2.915 locuitori

Fus orarUTC+2

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Broscăuți este o comună în județul Botoșani, Moldova, România, formată din satele Broscăuți (reședința) și Slobozia.

Morfostructural

[modificare | modificare sursă]

Din punct de vedere morfostructural, teritoriul comunei se găsește în zona Platformei Moldovenești, caracterizată printr-un soclu cristalin foarte vechi (precambraian) peste care se găsește o pătură sedimentară de câteva sute de metri.

Pe teritoriul comunei se cunosc mai multe dealuri ca: Dealul Coșeri, Dealul Beldiman, Dealul Condurache ale căror înălțimi variază aproximativ între 150 – 200m. În ultimii ani, în comuna Broscăuți, s-au declanșat alunecări de teren de un mare dinamism pe versantul din dreapta râului Jijia, între punctele „la cooperativă” și „podul lui Rățoi” pe o lățime de aproximativ 1km. Au fost afectate un număr mare de locuințe și, din această cauză o serie de cetățeni din aceste zone și-au reconstruit locuințe în alte puncte ale satului, mai stabile.

Clima comunei Broscăuți are un caracter temperat continental cu nuanțe excesive. Unul din factorii care generează acest climat îl reprezintă latitudinea așezării, localitatea fiind situată la întretăierea paralelei de 47°56´ lat. N cu meridianul de 26°24´ long. E.

Vegetația este de stepă și silvostepă. Deși pe teritoriul comunei nu sunt păduri, totuși, în localitate cresc izolat arbori ca stejarul și plopul, iar pe pâlcuri salcâmul. Mai cresc arbuști ca: măceșul, socul, porumbarul. Dintre ierburi, cele mai frecvente sunt: firuța, păiușul, pirul, lucerna, trifoiul mărunt, sulfina, coada șoricelului, pelinița de stepă etc.

Fauna comunei este dominată de rozătoare, iar dintre păsări menționăm: graurul, ciocârlia, lișița, rața sălbatică, sitarii. În apele stătătoare specia de pești preponderentă este crapul.

Comuna Broscăuți cuprinde un număr de 1321 gospodării existente la recensământul populației din anul 1996 și un număr de 3444 locuitori. Punerea în aplicare a Legii fondului funciar și eliminarea restricțiilor impuse de vechiul regim în ceea ce privește construcțiile de locuințe, au dus în ultimii ani la creșterea numărului locuințelor, în prezent existând aproximativ 1350.

Comuna Broscăuți dispune de o rețea de străzi și ulițe însumând 35,2km, majoritatea fiind pietruite, 7km de drum județean din care 5km asfaltat, 2 linii ferate însumând 11km, una care leagă Dorohoi de Iași și alta care leagă Dorohoiul de Botoșani. Aceasta era situația până în vara anului 2007, deoarece, beneficiind de un proiect Saphard, comuna noastră a căpătat o altă fată, ca urmare a faptului că a fost asfaltată o mare parte a drumurilor comunale, însumând o lungime de 6,1km.

Învățământ

[modificare | modificare sursă]

PRIMA ȘCOALĂ în sat s-a înființat în anul 1865 ca urmare a legii date de Al. I. Cuza, primul învățător fiind preotul Nicolae Sandovici. Erau școlarizați 38 de elevi, toți băieți. Primul învățător laic, numit la Broscăuți a fost Dimitrie Pompeiu, tatăl marelui savant de mai târziu, numele căruia, școala noastră îl poartă în prezent cu mândrie. Școala în care se învață astăzi a fost construită în anul 1980, terenul aferent construcției fiind donat de urmașii aceleiași familii Sandovici, iar construcția s-a ridicat prin contribuția sătenilor.

Din punct de vedere religios, marea majoritate a cetățenilor este ortodoxă. În comună există trei biserici și funcționează trei preoți parohi:

  • Parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” –preot Andrian CREȚU;
  • Parohia cu hramul „Sfinții împărați Constantin și Elena” – preot PRISTAVU Constantin
  • Parohia cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”- preot Ionuț-Vasile CREȚU;

Biserica a avut și are un rol deosebit în răspândirea valorilor culturale și morale în rândul maselor. De-a lungul timpului preoții au constituit primii factori de răspândire ai culturii, preotul fiind și învățătorul și medicul satului, în afară de rolul său de duhovnic al sătenilor. Și în prezent au un rol deosebit în viața social-economică a satului, contribuind alături de dascăli la imortalizarea valorilor culturale românești.

Lucrări publice recente

[modificare | modificare sursă]

În perioada 2003-2007 s-au efectuat lucrări de sistematizare și îmbunatățire a nivelului de trai comunei Broscăuți:[necesită citare]




Componența etnică a comunei Broscăuți

     Români (92,73%)

     Alte etnii (0,07%)

     Necunoscută (7,2%)




Componența confesională a comunei Broscăuți

     Ortodocși (91,87%)

     Alte religii (0,75%)

     Necunoscută (7,38%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Broscăuți se ridică la 2.915 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 2.928 de locuitori.[2] Majoritatea locuitorilor sunt români (92,73%), iar pentru 7,2% nu se cunoaște apartenența etnică.[3] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (91,87%), iar pentru 7,38% nu se cunoaște apartenența confesională.[4]

Politică și administrație

[modificare | modificare sursă]

Comuna Broscăuți este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Aurel-Costel Agheorghițoaei[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat7       
Partidul PRO România3       
Partidul Național Liberal2       
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților1       

Personalități

[modificare | modificare sursă]