Comuna Manoleasa, Botoșani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Manoleasa
—  comună  —

Map
Manoleasa (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 47°59′28″N 27°05′06″E ({{PAGENAME}}) / 47.991225°N 27.08489°E

Țară România
Județ Botoșani

SIRUTA37958

ReședințăManoleasa
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Manoleasa[*]Cristinel-Leonard Aroșculesei[*][3] ( PSD, )

Suprafață
 - Total93,203 km²

Populație (2011)[1][2]
 - Total 3315 locuitori

Fus orarUTC+2

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Manoleasa este o comună în județul Botoșani, Moldova, România, formată din satele Bold, Flondora, Iorga, Liveni, Loturi, Manoleasa (reședința), Manoleasa-Prut, Sadoveni, Șerpenița și Zahoreni.

Comuna ocupă o poziție centrală pe latura estică a județului în zona adiacentă a acului de acumulare Stânca-Costești, în zona de vărsare a Volovățului în Prut.

Potențial[modificare | modificare sursă]

 • Școala Generală I-IV
 • Scoala clasele V-VIII
 • Cămin Cultural
 • Dispensar uman
 • Spital Veterinar
 • Crescătorie de vaci, porci și oi

Relieful[modificare | modificare sursă]

În ansamblu lui ,relieful comunei Manoleasa are un aspect larg vălurat, cu inerfluvii deluroase și altitudini apropiate, lăsând impresia că provin dintr-o suprafață unică fregmentată de râuri. Aspectul general al reliefului cu contururi domoale și văi largi ale căror versanți sunt modelați de alunecări, ori eroziune torențială, ca urmare a structurii predominant argilo-nisipoase dă teritoriului un aspect estompat, îmbătrânit parcă înainte de vreme. Relieful prezintă în general înclinări pe direcția NV-SE cu înălțimile cele mai mari în partea de NV (Dealul Ponoara Zoițani 251 m și Dealul Hârtop). Altitudinea medie a reliefului este cuprinsă între 125–150 m, altitudinile cele mai coborăte înregistrându-se în șesul Volovățului (98 – 100 m). In ansamblul său relieful teritoriului are un caracter sculptural, la care se adaugă forme ale reliefului de acumulare (terase, șesuri, glacisuri de acumulare), formate în lungul rețelei hidrografice.

Clima[modificare | modificare sursă]

Clima comunei Manoleasa se încadrează în climă temperat continentală din ținutul deluros stepic cu temperaturi medii anuale în jur de 8,3 grade C, cu mari amplitudini termice, cu ierni friguroase și veri secetoase, cu precipitații reduse ce au un regim neuniform, cu vânturi dominate dinspre NV.

Hidrografia[modificare | modificare sursă]

Hidrografica comunei este reprezentată prin ape subterane cu caracteristici fizico-chimice și dinamice proprii, dar insuficiente pentru a satisface nevoile locale, cea ce determină folosirea unor surse mixte (subterane și de suprafață) în alimentarea cu apă a localităților. Rețeaua hidrografică de suprafață este reprezentată prin răul Prut și afluentul său principal de pe raza comunei pârâul Volovăț(între 3-5m lațime, adâncime îintre 30 cm-2m), la care se adaugă o rețea de pârâiașe mici cu caracter temporar. Apele stătătoare există sub formă de mici iazuri amenajate pentru adăpatul animalelor. Din anul 1977 se impune în peisajul comunei prezența lacului de acumulare de pe râul Prut în a cărui zonă adiacenta este situată și comuna Manoleasa.

Vegetatia[modificare | modificare sursă]

Vegetatia este reprezentata prin mici ochiuri de stepă destinate în general pășunilor și pâlcuri de pădure (de: stejar, cireș, soc, tei, arțar, frasin etc.).Vegetația intra zonală este reprezentată prin mici areale cu specii halofile și hidrofile.

Fauna[modificare | modificare sursă]

Fauna reflectă caracteristicile zonei de interferență a elementelor central-europene cu cele asiatice. Sub raport economic o importanță mai mare prezintă: căprioara, mistrețul iepurele, vulpea cât și unele păsări (prepelița, potârnichea). În apele lacului de acumulare de pe Prut, a iazurilor și râmnicelor amenajate cresc: crapi, mrene, plătici, carași șalăi, somn, etc. În râul Volovăț sunt următoarele specii de pești: zvârloga, porcușor, mâreană, costruși, știucă, etc.

Solurile[modificare | modificare sursă]

Solurile reprezentative sunt cele ce aparțin clasei molisolurilor, reprezentate prin: cernoziom cambic și soluri cenușii. Alături de acestea, în funcție de conditiile pedogenetice locale, apar în areale discontinui soluri holomorfe (soloneșuri) soluri hidromorfe (lăcoviști) și soluri neevoluate, soluri aluviale, coluviale și regosoluri.

Demografie[modificare | modificare sursă]
Componența etnică a comunei Manoleasa

     Români (96,53%)

     Necunoscută (3,4%)

     Altă etnie (0,06%)
Componența confesională a comunei Manoleasa

     Ortodocși (95,23%)

     Necunoscută (3,52%)

     Altă religie (1,23%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Manoleasa se ridică la 3.315 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.713 locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (96,53%). Pentru 3,41% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (95,23%). Pentru 3,53% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[4]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Manoleasa este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Cristinel-Leonard Aroșculesei[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat10          
Partidul Național Liberal2          
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților1          

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Populația satelor aflate actualmente în componența comunei, ea având la acea vreme (2002) altă componență.„Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Arhivat din original la . Accesat în . 
 2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
 4. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]