Comuna Cândești, Botoșani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cândești
—  comună  —
Map
Cândești (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 47°56′06″N 26°12′06″E ({{PAGENAME}}) / 47.934939°N 26.201805°E

Țară România
Județ Botoșani

SIRUTA39967

ReședințăCândești
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Cândești[*]Ștefan Coțofrec[*][3] ( PNL, octombrie 2020)

Suprafață
 - Total42,35 km²

Populație (2011)[1][2]
 - Total 1847 locuitori

Fus orarUTC+2

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului
Amplasarea în cadrul județului

Cândești este o comună în județul Botoșani, la limita între regiunile istorice Moldova și Bucovina, România, formată din satele Călinești, Cândești (reședința), Talpa și Vițcani.

Coordonatele geografice[modificare | modificare sursă]

Coordonatele geografice: 47°55′ latitudine nordică și 24°58′ longitudine estică.

Altitudine[modificare | modificare sursă]

Altitudinea medie: 300 m

Vecini[modificare | modificare sursă]

 • la nord-est comuna Șendriceni;
 • la nord-vest comuna Mihăileni;
 • la vest județul Suceava;
 • la sud Vârful Câmpului;
 • la est comunele Văculești, Șendriceni;
 • la nord Lozna.

Relieful[modificare | modificare sursă]

Prin așezare teritoriul comunei este o parte componentă a Podișului Sucevei Această regiune face parte din Platforma Moldovenească, o prelungire a Platformei Ruse. Fundamentul este precambrian peste care s-au depus sedimente groase paleozoice, mezozoice și neozoice. La suprafață se individualizează un orizont de șisturi argiloase, nisipuri și pietrișuri. Comuna este așezată din punct de vedere morfologic în Valea Siretului și pe versantul vestic al dealului Bour. Altitudinea maximă este de 375 m pe dealul Vițcani iar minima de 250m în Valea Siretului. Siretul formează o luncă largă de 2,5 –3 km.

Clima[modificare | modificare sursă]

Așezată în nord-estul tarii comuna Cândești are clima influențată de masele de aer din estul continentului reci și uscate cât și de masele de aer arctice reci și umede. Vara predomină masele de aer umede și răcoroase cu frecvență mai redusă fiind masele cu aer cald și secetos, de tip continental. Iarna predomină masele de aer ale anticiclonului siberian dar și masele de aer polar care determină temperaturi scăzute și vânturi puternice. Alteori prezența maselor de aer arctic și groenlandez determină producerea unor ninsori abundente cu viscoliri puternice .Temperatura medie anuală este de 8° cu media lunilor de vară de 18° iar a lunilor de iarnă minus 6°. Temperaturile extreme a fost de 34° și respectiv minus 27°. Primul îngheț apare la sfârșitul lunii septembrie iar ultimul la începutul lunii mai. Între aceste limite numărul posibil de zile cu îngheț este de 205 ceea ce influențează structura culturilor agricole. Umiditatea medie a maselor de aer este mare(80 la sută) maxima fiind în decembrie iar minima în aprilie. Cantitatea medie a precipitațiilor este de 750mm/an cu o maximă în luna iunie și minima în februarie. Numărul anual de zile cu precipitații fiind de 170 . În zona comunei Cândești predomină vânturile din nord-vest și sud est mai frecvente și puternice la sfârșitul iernii.

Hidrografia[modificare | modificare sursă]

Datorită așezării în Valea Siretului pe teritoriul comunei Cândești strațele acvifere freatice sunt bogate și calitativ superioare cu o adâncime între 2 -20 m.Rețeaua hidrografică este formată de Râul Siret care primește pe teritoriul comunei apele pâraielor Molnița, Melentina și Hlibicioc. Molnita este primul mare afluent al Siretului după ce pătrunde în țara noastră dinspre Ucraina. Râul Siret are regimuri hidrografic reglementat de existența Lacului Rogojești în amonte pe teritoriul comunei Mihăileni. Debitul Siretului înregistrează două maxime: de primăvară și toamnă cu o medie de 174 mc /s și o minimă de iarnă de 6,3 mc/s. Malul Siretului este Îndiguit pe teritoriul comunei pe o lungime de 3 km.

Solurile[modificare | modificare sursă]

Solurile din comuna Cândești sunt puțin variate datorită condițiilor omogene de formare astfel în lunca Siretului sunt aluviuni nisipo-mâloase slab înțelenite Aceste aluviuni sunt soluri tinere cu o succesiune de strațe litologice nelegate între ele genetic. Cu cât ne îndepărtăm de albia minoră apar solurile aluviale fertile bune pentru pășuni și legumicultură. Izolat apar soluri aluviale gleizare slab productive datorită prezentei apei freatice la mică adâncime. Pe terase și în zona interfluviului s-au format soluri brune cenușii cele mai răspândite pe teritoriul comunei, soluri fertile și productive pentru culturile de cartofi și sfeclă de zahăr.

Vegetația și fauna[modificare | modificare sursă]

Teritoriul comunei se află în zona de interferență a pădurilor de foioase cu silvostepă. Pădurile ocupă mici suprafețe pe dealurile Călinești – Talpa. Cresc specii de gorun, carpen, tei, arțar, salcâm. Vegetația pășunilor și fanaților cuprinde specii de coada șoricelului, peliniță, lucernă, trifoi roșu, ciulini, mac. Pe malurile iazurilor s-a dezvoltat o vegetație iubitoare de apă: potbal, rogoz, papură, pipirig, stânjenel. Fauna este cea obișnuită zonei pădurilor de foioase: mistreții, căprioare, dihori, vulpi, jderi, termite, greieri, păianjeni, prepelițe, ciocănitori.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În anul 2003, satul Cândești și alte trei sate s-au desprins de comuna Mihăileni și au format comuna Cândești. Cu acest prilej, satul Cândești a devenit reședință de comună.[4]

Demografie[modificare | modificare sursă]Componența etnică a comunei Cândești

     Români (82,34%)

     Ucraineni (16,08%)

     Necunoscută (1,51%)

     Altă etnie (0,05%)Componența confesională a comunei Cândești

     Ortodocși (83,05%)

     Penticostali (13,21%)

     Creștini după evanghelie (1,19%)

     Necunoscută (1,73%)

     Altă religie (0,81%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Cândești se ridică la 2.083 de locuitori,din care 1847 populatie stabila, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.245 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (82,35%), cu o minoritate de ucraineni (16,08%). Pentru 1,52% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (83,05%), dar există și minorități de penticostali (13,21%) și creștini după evanghelie (1,19%). Pentru 1,73% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Cândești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Ștefan Coțofrec[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din octombrie 2020. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal5     
Partidul Social Democrat4     
Uniunea Ucrainenilor din România1     
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților1     

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Populația satelor componente la recensământul din 2002. Pe atunci, comuna încă nu exista, ea fiind înființată la o dată ulterioară. „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Arhivat din original la . Accesat în . 
 2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2020, Autoritatea Electorală Permanentă 
 4. ^ Legea nr. 344/2003
 5. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 
 6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în .