Comitatul Komárom

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Komárom
—  Varmeghie  —
Stemă
Stemă
Coordonate: 47°45′00″N 18°08′00″E / 47.75°N 18.13333333°E / 47.75; 18.13333333

Țară Flag of Hungary (1867-1918).svg Regatul Ungariei

Reședință Komárom

Suprafață
 - Total 2.834 km²

Populație (1910)
 - Total 179.513 loc. locuitori
 - Densitate 71,2 loc./km²
Naționalități • maghiari - 138.758 (86,1%)
• germani - 11.205 (7,3%)
• slovaci - 8.643 (6,1%)
În prezent în Slovacia, Ungaria

Poziția localității Komárom
Poziția localității Komárom
Hartă de poziționare pentru Komárom

Comitatul Komárom, cunoscut și ca Varmeghia Komárom (în maghiară Komárom vármegye, în germană Komorner Gespanschaft / Komitat Komorn, în latină Comitatus Comaromiensis, în slovacă Komárňanský komitát / Komárňanská stolica / Komárňanská župa), a fost o unitate administrativă a Regatului Ungariei din secolul al XI-lea și până în 1920. În anul 1920, prin Tratatul de la Trianon, teritoriul acestui comitat a fost împărțit între Slovacia și Ungaria. Teritoriul său se află actualmente în sudul Slovaciei (1/2) și în nord-vestul Ungariei (1/2), pe ambele maluri ale fluviului Dunărea. Capitala comitatului a fost orașul Komárom (în maghiară Komárom, în germană Komorn, în slovacă Komárno), care a fost divizat în 1920 în două orașe separate: unul situat în Ungaria și altul în Cehoslovacia.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Comitatul Komárom se învecina la nord cu comitatele Pojon (Pozsony) și Nitra (Nyitra), la vest cu Comitatul Győr, la sud-vest cu Comitatul Veszprém, la sud cu Comitatul Fejér, la sud-est cu Comitatul Pest-Pilis-Solt-Kiskun, la est cu Comitatul Esztergom și la nord-est cu Comitatul Bars (Tekov). Fluviul Dunărea și râurile Váh și Nitra curgeau pe teritoriul comitatului. El acoperea și partea de est a insulei Rye (în slovacă Žitný ostrov, în maghiară Csallóköz), aflate între Dunăre și Dunărea Mică. Suprafața comitatului în 1910 era de 2.834 km², incluzând suprafețele de apă.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Comitatul Komárom a fost fondat în secolul al XI-lea ca unul dintre primele comitate ale Regatului Ungariei. Teritoriul său cuprindea o rază de circa 20 km în jurul orașului Komárom/Komárno. Capitala comitatului a fost Castelul Komárom și apoi orașul Komárom (orașul s-a divizat în 1920 în orașele Komárom - din Ungaria- și Komárno - din Cehoslovacia).

La sfârșitul Primului Război Mondial, partea de la nord de Dunăre a comitatului Komárom a devenit parte componentă a noului stat Cehoslovacia, aceste modificări de granițe fiind recunoscute prin Tratatul de la Trianon (1920). El a format regiunea Komárno a noului stat format. Partea aflată la sud de Dunăre a rămas parte a Ungariei și a fost unită cu partea sudică a comitatului Esztergom pentru a forma comitatul Komárom-Esztergom. Orașul Komárom a fost divizat în două orașe separate de Dunăre: unul situat în Ungaria (Komárom) și altul în Cehoslovacia (Komárno).

Ca urmare a prevederilor controversatului Prim Arbitraj de la Viena, partea de nord a fostului comitat a devenit parte a Ungariei în noiembrie 1938, fiind recreat comitatul Komárom, format din teritoriul său antebelic plus o mare parte a insulei Rye (Žitný ostrov). După cel de-al doilea război mondial, granițele stabilite prin Tratatul de la Trianon au fost restaurate, iar regiunea a revenit iarăși Cehoslovaciei. Numele părții maghiare a comitatului a devenit iarăși Komárom. Județul a fost redenumit Komárom-Esztergom în 1992.

În 1993, Cehoslovacia s-a divizat și partea nordică a fostului comitat Komárom a devenit parte a Slovaciei. În prezent, ea face parte din regiunea Nitra și este identică în mare măsură cu districtul Komárno.

Demografie[modificare | modificare sursă]

În 1910, populația comitatului era de 179.513 locuitori, dintre care:

  • Maghiari -- 138.758 (86,1%)
  • Germani -- 11.205 (7,3%)
  • Slovaci -- 8.643 (6,1%)

Subdiviziuni[modificare | modificare sursă]

La începutul secolului 20, subdiviziunile comitatului Komárom erau următoarele:

Districte (járás)
District Capitală
Csallóköz --- Žitný ostrov Nemesócsa --- Zemianska Olča
Gesztes Nagyigmánd
Tata Tata
Udvard --- Dvory nad Žitavou Ógyalla --- Hurbanovo
Comitate urbane (törvényhatósági jogú város)
Komárom --- Komárno

Komárno, Zemianska Olča, Dvory nad Žitavou și Hurbanovo se află în prezent în Slovacia.