River Phoenix

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
River Phoenix
River Phoenix.png
River Phoenix
Date personale
Nume la naștereRiver Jude Bottom
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Madras[*], SUA Modificați la Wikidata
Decedat (23 de ani)[1][4][5][6][2][3] Modificați la Wikidata
West Hollywood[*], SUA[7][8][9] Modificați la Wikidata
PărințiArylin Sharon Pheonix
John Lee Bottom
Frați și suroriRain Phoenix
Joaquin Phoenix
Liberty Phoenix
Summer Phoenix
CetățenieStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
OcupațieActor
muzician
activist
Înălțime1,78 m
Ani de activitate1982 - 1993
Alte premii
National Society of Film Critics Award for Best Actor[*] (1991) pentru My Own Private Idaho[*][[My Own Private Idaho |​]]
Volpi Cup[*] (1991) pentru My Own Private Idaho[*][[My Own Private Idaho |​]]
Independent Spirit Award for Best Male Lead[*] (1992) pentru My Own Private Idaho[*][[My Own Private Idaho |​]] Modificați la Wikidata
Prezență online

River Jude Phoenix (n. ,[1][2][3] Madras[*], SUA – d. ,[1][4][5][6][2][3] West Hollywood[*], SUA[7][8][9]) a fost un actor, muzician și activist american. El a fost fratele mai mare al lui Rain Phoenix, Joaquin Phoenix, Liberty Phoenix și Summer Phoenix.

Munca lui Phoenix a cuprins 24 de filme și apariții de televiziune, iar creșterea sa spre faimă a dus la statutul său de "idol adolescent". A început cariera de actorie la vârsta de 10 ani, în reclame de televiziune. A jucat în filmul de aventuri science fiction "Explorers" (1985) și a avut primul său rol important în 1986 în "Stand by Me". Phoenix a făcut o tranziție în mai multe roluri orientate spre adulți cu "Running on Empty" (1988), jucând fiul părinților fugari într-un spectacol bine primit, care i-a adus o nominalizare la un Premiu Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar și "My Own Private Idaho" (1991), jucând un hustler gay în căutarea mamei sale înstrăinate. Pentru ultima lui performanță, Phoenix a câștigat o enormă laudă și a câștigat Cupa Volpi pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Veneția, împreună cu cel mai bun actor de la Societatea Națională de Critici de Film.

Pe 31 octombrie 1993, Phoenix a murit de intoxicație combinată cu medicamente după o supradoză de droguri pe trotuarul din fața clubului de noapte West Hollywood The Viper Room, la vârsta de 23 de ani. În momentul morții sale, Phoenix fusese în mijlocul filmării pentru filmul "Dark Blood" din 2012.

Tinerețe[modificare | modificare sursă]

Phoenix s-a născut pe 23 august 1970 în Madras, Oregon, Statele Unite, primul copil al lui Arlyn Dunetz și John Lee Bottom. Părinții lui Phoenix l-au numit după râul vieții din romanul lui Hermann Hesse, Siddhartha, iar al doilea nume l-a primit după piesa Hey Jude a lui Beatles. Într-un interviu cu "People", Phoenix și-a descris părinții lui ca "hippie". Mama sa s-a născut în Bronx, New York, părinți fiind evrei ai căror familii au emigrat din Rusia și Ungaria. Tatăl său a fost un catolic din Fontana, California, de origine engleză, germană și franceză. În 1968, mama lui Phoenix și-a părăsit familia din New York și a călătorit prin Statele Unite. În timp ce călătorea în nord-ul Californiei s-a întâlnit cu John Lee Bottom. S-au căsătorit pe 13 septembrie 1969, în mai puțin de un an de la întâlnire.

Familia lui Phoenix s-a mutat în țară când era foarte tânăr. Phoenix a fost crescut în Micanopy, Florida, o mică suburbie din Gainesville, unde locuiau în sărăcie. Phoenix a declarat că au trăit într-o "situație disperată". Phoenix cânta de multe ori la chitară în timp ce el și sora lui au cântat pe colțurile străzii pentru bani și mâncare pentru a-și ajuta familia în cresterea banilor. Phoenix nu a participat niciodată la școala oficială. Scenaristul Naomi Foner a comentat mai târziu: "El a fost total, absolut fără educație. Adică, putea să citească și să scrie și a avut un apetit pentru el, dar nu avea rădăcini adânci în vreun fel de istorie sau literatură". Aceasta este contrazisă de o declarație a lui George Sluizer, care a susținut că Phoenix era dislexic.

Copiii lui Dumnezeu[modificare | modificare sursă]

În 1973, familia s-a alăturat unei noi controversate mișcări religioase creștine, numită "Copiii lui Dumnezeu", ca misionari. Familia se muta în Caracas, Venezuela, unde Copiii lui Dumnezeu i-au așezat să lucreze ca misionari și culegători de fructe. Deși Phoenix rareori vorbea despre cult, el a fost citat de Arlyn Phoenix într-un articol din Esquire din 1994 că a spus: "Sunt dezgustători, ei distrug viețile oamenilor". Într-un interviu cu revista Details din noiembrie 1991, Phoenix a declarat că și-a pierdut virginitatea la vârsta de doar 4 ani în timpul Copiilor lui Dumnezeu, "dar l-am blocat."

Arlyn și John au devenit deziluzionați în cele din urmă cu Copiii lui Dumnezeu; Arlyn îi va spune mai târziu unui jurnalist că ea și soțul ei s-au opus practicii grupului "Flirty Fishing", afirmând: "Grupul a fost distorsionat de liderul David Berg, care devenea puternic și bogat. ". La sfârșitul anilor '70, familia lui River s-a mutat cu părinții lui Arlyn în Florida. Familia a schimbat oficial numele lor în Phoenix, după pasărea mitică care se ridică din cenușa sa, simbolizând un nou început.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
 2. ^ a b c d River Phoenix, SNAC, accesat în  
 3. ^ a b c d River Jude Phoenix, Find a Grave, accesat în  
 4. ^ a b http://www.aveleyman.com/ActorCredit.aspx?ActorID=13811  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ a b http://www.aveleyman.com/OnThisDay.aspx?OTDMonth=08&OTDDay=23&OTDYear=1999  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 6. ^ a b http://www.aveleyman.com/OnThisDay.aspx?OTDMonth=08&OTDDay=23&OTDYear=2012  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 7. ^ a b http://jam.canoe.ca/Movies/2014/01/31/21438301.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 8. ^ a b http://usatoday30.usatoday.com/life/people/2008-01-29-iconic-by-death_N.htm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 9. ^ a b http://www.roarshock.net/october.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Holmstrom, John. The Moving Picture Boy: An International Encyclopaedia from 1895 to 1995. Norwich, Michael Russell, 1996, p. 380-381.
 • Edwards, Gavin. Last Night at the Viper Room: River Phoenix and the Hollywood He Left Behind. ISBN 0062273159. 
 • Glatt, John. Lost in Hollywood: The Fast Times and Short Life of River Phoenix. ISBN 1-55611-440-0. 
 • Lawrence, Barry C. In Search of River Phoenix: the Truth Behind the Myth. ISBN 0-9672491-9-8. 
 • Robb, Brian J. River Phoenix: a short life. ISBN 0-06-095132-X. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de River Phoenix