Carol Robert de Anjou

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Carol Robert de Anjou
Blazonul familiei de Anjou, rezultat din combinarea motivelor blazoanelor Franţei și Ungariei.

Carol Robert de Anjou (n. 1288, Napoli - d. 16 iulie 1342, Visegrad) a fost fiul lui Carol Martell de Anjou (rege titular al Ungariei, după stingerea dinastiei arpadiene) și al Clementiei de Habsburg. În anul 1308 a devenit rege efectiv al Ungariei sub numele de Carol I. A dezvoltat economia țării, prin impulsionarea mineritului. În contextul tulburărilor feudale a mutat capitala Regatului Ungariei la Timișoara (1316-1323), unde a fost înmormântată prima lui soție, Maria Ecaterina de Beuthen (în special construita Biserică Sf. Ecaterina din Timișoara).

Relațiile cu Valahia[modificare | modificare sursă]

Nerecunoașterea la un moment dat a vasalității față de curtea regelui Ungariei a voevodului valah Basarab, nu putea fi pe placul lui Carol Robert care-și vedea stânjenite planurile de expansiune teritorială la sud de Carpați. Din această pricină, au izbucnit în curând conflicte între cei doi. La îndemnul nobililor, regele Carol Robert de Anjou a pornit o expediție "în țara voievodului vlahilor Basarab... ca să-l alunge din țara aceasta pe Basarab ... și să o dea unuia din sfătuitorii săi". Oștirea regelui a trecut munții pe la Severin, în luna septembrie 1330, străbătând Oltenia, în căutarea neascultătorului voievod.

Armata lui Carol Robert de Anjou, deși acesta fusese avertizat de însuși Basarab de existența unor pericole necunoscute, a fost surprinsă într-o ambuscadă la Posada, în 9 noiembrie 1330. După o bătălie agonizantă pentru oștirea invadatoare, care a durat până în 12 noiembrie 1330, Basarab și armata sa formată din valahi și din o minoritate, (pecenegi) au repurtat o mare victorie împotriva armatei maghiare condusa de Carol Robert. Acesta a scăpat cu viață, îmbrăcându-se în hainele unuia din fidelii săi.

Această înfrângere a armatei maghiare și totodată o mare victorie a armatei valahe conduse de Basarab, consfințește actul de naștere a unei țări noi, puternice și independentă, Țara Românească. Totodată strategul acestei victorii a intrat în istorie sub numele de Basarab I Întemeitorul.

Fuga lui Carol Robert de la Posada

Legături externe[modificare | modificare sursă]