Biserica Sfântului Adalbert din Cracovia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Biserica Sf. Wojciech)
Jump to navigation Jump to search
Biserica Adalbert

Biserica Sfântului Adalbert sau Biserica Sfântului Wojciech (în poloneză Kościół św. Wojciecha) se află în Piața Centrală din Orașul Vechi, Cracovia, Polonia, fiind una dintre cele mai vechi biserici de piatră din Polonia. Are o vechime de aproape o mie ani, datând de la începutul arhitecturii romanice poloneze din Evul Mediu timpuriu.

Biserica a fost construită în secolul al XI-lea și numită după misionarul martir Sf. Adalbert de Praga (în poloneză św. Wojciech), al cărui corp a fost răscumpărat de la păgânii prusaci, plătindu-se greutatea sa în aur, apoi corpul său a fost plasat în Catedrala din Gniezno de Boleslau I al Poloniei.

Biserica Sf. Adalbert se află la colțul de sud-est al celei mai mari piețe medievale din Europa, care și-a primit forma în 1257. Lăcașul de cult a precedat piața cu aproape un secol. Interiorul bisericii este înghesuit, în raport cu exteriorul său mai mare. Nivelul podelei este situat sub nivelul actual al pieței, care reflectă suprapunerea suprafețelor ulterioare ale pieței cu trotuarul inițial ajustat la cele două biserici deja existente (inclusiv Biserica Sf. Adalbert). Biserica a fost parțial reconstruită în stil baroc între anii 1611-1618.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]