Break the Ice

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

„Break the Ice”

Coperta discului single „Break the Ice”.
Disc single de Britney Spears
LansareStatele Unite ale Americii S.U.A.: 4 mar. 2008
(vedeți datele lansărilor)
FormatCD, vinil, descărcare digitală
Înregistrareaugustoctombrie 2006
GenElectro-R&B
Durată3:16
Casă de discuriJive Records, Zomba
TextierDanja[*][[Danja (American record producer and songwriter from Virginia)|​]][1]
Marcella Araica[*][[Marcella Araica (American recording/mixing engineer)|​]][1]
Jim Beanz[*][[Jim Beanz (muzician american)|​]][1]
Keri Hilson[1]  Modificați la Wikidata
CompozitorDanja[*][[Danja (American record producer and songwriter from Virginia)|​]][1]
Marcella Araica[*][[Marcella Araica (American recording/mixing engineer)|​]][1]
Jim Beanz[*][[Jim Beanz (muzician american)|​]][1]
Keri Hilson[1]  Modificați la Wikidata
Limba originarălimba engleză  Modificați la Wikidata
ProducătorDanja, Jim Beanz
Compilat deRobert Kelly
Cronologie – Britney Spears
Piece of Me
(2007)
Break the Ice
(2008)
Womanizer
(2008)

„Break the Ice” este un cântec al interpretei americane Britney Spears înregistrat pentru cel de-al cincilea ei album de studio, Blackout (2007). Piesa a fost lansată ca cel de-al treilea disc single extras de pe album la 4 martie 2008 prin Jive Records. Cântecul a fost compus de Nate „Danja” Hills, James „Jim Beanz” Washington, Keri Hilson și Marcella Araica, Hills ocupându-se de producție iar Washington de producția vocală. Inițial, „Radar” ar fi trebuit să fie cel de-al treilea single de pe album, însă „Break the Ice” a fost lansat în urma unui sondaj de opinie pe website-ul oficial al lui Spears. Din punct de vedere muzical, „Break the Ice” este un cântec electro-R&B cu influențe din muzica rave și crunk. Piesa începe cu un cor, urmat apoi de sintetizatoare. Versurile piesei vorbesc despre atracția dintre doi oameni. „Break the Ice” a primit recenzii pozitive din partea criticilor de specialitate, aceștia considerându-l o piesă electronică puternică de pe album.

Cântecul a avut parte de un succes moderat, devenind un șlagăr de top 10 în Belgia, Canada, Finlanda și Suedia și clasându-se în top 20 în Australia, Noua Zeelandă și alte țări europene. În Statele Unite, „Break the Ice” a ocupat 43 în clasamentul Billboard Hot 100, ajungând pe locul 1 în topul Hot Dance Club Songs. Videoclipul piesei „Break the Ice” a fost lansat la 12 martie 2008, fiind regizat de Robert Hales. Videoclipul animat cu influențe anime prezintă personajul de super-eroină a lui Spears din videoclipul piesei „Toxic”, distrugând un laboratorfoarte bine păzit cu numeroase clone, inclusiv una de a ei. Un remix pentru „Break the Ice” a fost folosit ca videoclip antract în timpul turneului The Circus Starring Britney Spears (2009), și a fost, de asemenea, interpretat în timpul spectacolului din Las Vegas Britney: Piece of Me.

Informații generale[modificare | modificare sursă]

„Break the Ice” a fost compus de Nate „Danja” Hills, Marcella „Ms. Lago” Araica, Keri Hilson, James Washington și produs de Danja[2]. Spears a început să lucreze cu Danja în luna iulie a anului 2006. Acesta a explicat că procesul creativ nu a fost dificil de vreme ce a fost „lăsat să fac cam tot ce am vrut”, și „dacă ea simțea, mergea mai departe. Dacă nu, puteai să vezi asta pe fața ei”[3]. Spears a început să înregistreze cântecul în Las Vegas în august 2006, fiind însărcinată în șapte luni cu cel de-al doilea ei copil, Jayden James. Ședințele de înregistrare au continuat și acasă la Spears în Los Angeles, California, la trei săptămâni după ce a născut. Hison a comentat că „A dat 150% [...] Nu cunosc nici o altă mamă care să fi făcut asta”[4]. „Radar” a fost, inițial, planificat spre a fi lansat ca cel de-al treilea disc single de pe Blackout, potrivit lui Ezekiel Lewis de la The Clutch[5]. „Break the Ice” a fost ales ca single în urma unui sondaj de opinie pe website-ul oficial al lui Spears. La 11 februarie 2008, cântăreața a anunțat că piesa a câștigat cu un procent de 39% din voturile totale[6].

Structura muzicală și versurile[modificare | modificare sursă]

Fragmente audio:

Mai apoi, Spears spune „I like this part”, imitând-o pe Janet Jackson în cântecul Nasty (1986)[8]. „Break the Ice” este un cântec electro-R&B cu influențe din muzica rave și crunk[7][9][10] cu un groove pop moderat[11]. Cântecul este scris în tonalitatea Fa minor cu un tempo de 120 bătăi pe minut[11]. Potrivit Leah Greenblatt lui Entertainment Weekly, „Break the Ice” sună asemănător cu piesa lui Nelly Furtado, „Say It Right” (2006)[12]. Cântecul începe cu Spears cântând versurile „It's been a while / I know I shouldn't keep you waiting / But I'm here now” (ro.: „A trecut ceva vreme / Știu că n-ar fi trebuit să te fac să aștepți / Dar sunt aici acum”), versuri ce au fost interpretate drept scuze pentru perioada de pauză din industria muzicală[8]. După acest vers, Spears cântă împreună cu un cor. Potrivit lui Chuck Arnold de la People, Spears oferă „o voce murmurată, specifică ei”[13]. În primul vers apar și sintetizatoarele care sunt prezente până în cel de-al doilea refren[14]. Spears oprește apoi cântecul și spune „I like this part / It feels kind of good” (ro.: „Îmi place partea asta / Se simte destul de bine”), imitând-o pe Janet Jackson în cântecul „Nasty” (1986)[8]. Muzica se schimbă, Tom Ewing de la Pitchfork Media descriind-o ca „[ceva care] sună precum mingi de sărit ce cad lent[15]. Piesa este construită în forma comună vers-refren. Din punct de vedere al versurilor, piesa vorbește despre doi oameni în care unul dintre ei cere celuilalt să se cunoască reciproc și să spargă gheața[8].

Receptare[modificare | modificare sursă]

Critică[modificare | modificare sursă]

Eric R. Danton de la The Hartford Courant a numit „Break the Ice” una dintre cele mai bune piese de pe album, împreună cu „Radar” și „Hot as Ice”[10]. Nick Levine de la Digital Spy a numit cântecul „o felie înfloritoare de electro R&B multi-stratificat”, adăugând că împreună cu „Radar”, „pot fi considerate printre cele mai avangardiste cântece ale muzicii pop din 2007”[7]. Un recenzent de la Popjustice a spus că „[aceasta] este o piesă cu adevărat genială”[16]. Stephen Thomas Erlewine de la Allmusic a fost de părere că unele cântece de pe Blackout „scot într-adevăr în evidență abilitățile producătorilor”, dând exemplu „Gimme More”, „Radar”, „Break the Ice”, „Heaven on Earth” și „Hot as Ice”. El a mai considerat, de asemenea, cântecul ca „un electro-clip scadat”[17].

Jennifer Vineyard de la MTV a considerat că piesa ar fi fost un prim single mai bun decât 'Gimme More', [...] de vreme ce [Spears] se întoarce în vârf și își cere scuze pentru că a lipsit atât de mult din lumea muzicii”[8]. Kelefe Sanneh de la The New York Times a spus că piesa a fost „aproape la fel de bună” ca single-urile anterioare: „Gimme More” și „Piece of Me”, descriind „Break the Ice” ca un „flirt inspirat din muzica rave”[9]. Un critic de la Ottawa Citizen a considerat că „sunt multe lucruri care îmi plac la Break The Ice, Why Should I be Sad și Perfect Love[r][18]. Jim Abbott de la Orlando Sentinel a spus că „Din punct de vedere muzical, cântece precum „Piece of Me”, „Radar” și „Break the Ice” sunt exerciții robotizate unidimensionale”[19]. Joan Anderman de la The Boston Globen a numit-o o „piesă de umplutură pentru club”.[20]

Comercială[modificare | modificare sursă]

În Statele Unite, „Break the Ice” a debutat în clasamentul Billboard Hot 100 la 15 martie 2008 pe locul 100[21]. Poziția maximă a piesei a fost locul 43 la 24 mai 2008. Două săptămâni mai târziu, piesa a debutat pe locul 1 în clasamentul Billboard Hot Dance Club Songs, devenind cel de-al treilea single consecutiv de pe album care să ocupe poziția de top al clasamentului[22]. Până în iulie 2010, „Break the Ice” s-a vândut în 688.000 de exemplare digitale în Statele Unite[23]. În Canada, cântecul a debutat în clasamentul Canadian Hot 100 pe locul 97 la 1 martie 2008[24]. La 26 aprilie 2008, piesa a ocupat locul 9, aceasta fiind poziția maximă[22]. La 5 mai 2008, piesa a debutat pe locul 41 în clasamentul Australian ARIA Singles Chart[25]. Poziția maximă a piesei a fost locul 33 la 19 mai 2008[26]. În Noua Zeelandă, „Break the Ice” a debutat pe locul 37 la 7 aprilie 2008[27] ajungând pe locul 34 trei săptămâni mai târziu, poziția maximă[28]. În România, cântecul a debutat pe locul 85 în clasamentul Romanian Top 100[29], cinci săptămâni mai târziu ajungând la poziția maximă, locul 17[30]. „Break the Ice” a debutat în clasamentul UK Singles Chart pe locul 36 la 31 martie 2008[31]. La 20 aprilie 2008, acesta a ocupat locul 15, poziția sa maximă[32]. Piesa a avut, de asemenea, un succes moderat prin Europa, devenind un șlagăr de top 10 în Belgia (Flandra și Valonia) și Finlanda, și clasându-se în top 20 în Danemarca și Suedia[28]. În Danemarca, „Break the Ice” a primit o certificare cu disc de aur din partea International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) pentru vânzarea a 7.500 de exemplare[33].

Videoclipul[modificare | modificare sursă]

Versiunea animată cu influențe anime a lui Spears în videoclipul muzical.

Inițial, remixul realizat în colaborare cu Fabolous ar fi trebuit să fie lansat ca cel de-al treilea disc single de pe album, iar videoclipul ar fi trebuit să aibă o secvență cu Britney dansând pe un scaun; cu toate acestea, datorită vieții personale ieșite de sub control, totul a fost anulat și a fost înlocuit cu un videoclip animat[34].

Videoclipul muzical pentru „Break the Ice” a fost creat într-un stil de animație cu influențe de anime în Coreea de Sud, regizat de Robert Hales. Conceptul videoclipului a fost idea lui Spears, aceasta cerând casei de discuri Jive Records să vină cu un videoclip bazat pe personajul ei de super-eroină din videoclipul piesei „Toxic[35]. Premiera videoclipului a avut loc la 12 martie 2008 pe BlackoutBall.com, un website creat exclusiv pentru videoclip, acolo unde fanii puteau accesa și o cameră de chat[36].

Videoclipul piesei începe cu Spears purtând un costum mulat și o pereche de cizme negre până la genunchi, stând pe acoperișul unei clădiri și privind orașul futuristic. În timp ce primul vers începe, aceasta apare într-un centru de cercetare și se luptă cu infractori îmbrăcați în costume. Spears sfârșește obținând accesul într-un laborator extrem de securizat și se plimbă printre raioanele clonelor păstrare în coconi cu lichid. Aceasta își vede propria clonă, o sărută și atașează o bombă pe rezervor. După aceea, Spears se infiltrează în apartamentul ticălosului, îl sărută, după care îl distruge, dezvăluindu-se faptul că acesta era robot. De acolo, Spears se ferește de un glonț și pornește panică printre acoliții veniți ca întăriri, în vreme ce cronometrul bombei merge din ce în mai încet. În continuare, o explozie puternică are loc în clădire, Spears sărind de pe ea. Videoclipul se încheie cu fraza „To be continued...” (ro.: „Va urma...”)[37].

Interpretări live[modificare | modificare sursă]

Un remix pentru „Break the Ice” a fost folosit ca videoclip antract în timpul turneului The Circus Starring Britney Spears (2009)[38]. Piesa a fost interpretată pentru prima dată în 2013, în timpul spectacolului rezidențial Britney: Piece of Me în Las Vegas. La mijlocul interpretării piesei „Gimme More”, Spears cântă un fragment din „Break the Ice” în timp ce ea și dansatorii ei poartă cămăși în carouri asemănătoare cu cele ale cowboyilor, urmat de o scenă de dans care aduce un omagiu pentru Michael Jackson, apoi urmează „Piece of Me[39]. În versiunea remodernizată a concertului, în 2016, cântecul a fost mutat în primul act și are parte de o coregrafie diferită[40]. O interpretare similară a fost realizată de Spears la ediția din 2016 a Apple Music Festival la 27 septembrie 2016[41].

Lista pieselor[modificare | modificare sursă]

Personal[modificare | modificare sursă]

Lista de angajați care au lucrat la „Break the Ice” este preluată din broșura albumului Blackout[2].

Clasamente[modificare | modificare sursă]

Certificări[modificare | modificare sursă]

Datele lansărilor[modificare | modificare sursă]

Country Date Format Label
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii 4 martie 2008 Difuzare radio[65]
Rhythmic radio[66]
Italia Italia[67] 21 martie 2008 Descărcare digitală Sony
Spania Spania[68]
Regatul Unit Regatul Unit[69] RCA
Irlanda Irlanda[70] 4 aprilie 2008 Descărcare digitială (EP) Sony
Țările de Jos Țările de Jos[71]
Finlanda Finlanda[72] 7 aprilie 2008
Norvegia Norvegia[73]
Spania Spania[74]
Regatul Unit Regatul Unit[75] RCA
Regatul Unit Regatul Unit[76] 14 aprilie 2008 CD single
Germania Germania 2 mai 2008 CD single[77] Sony
Maxi single[78]
Noua Zeelandă Noua Zeelandă[79] 10 mai 2008 Descărcare digitală
Luxemburg Luxemburg[80] 30 mai 2008

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f g h ISWC-Net, accesat în  
  2. ^ a b en Broșura albumului Blackout. Jive Records (2007)
  3. ^ en Kondo, Toshitaka (). „Q&A: Danja”. Rhapsody. Arhivat din original la . 
  4. ^ Reporter, OK! (). „Keri Hilson: 'Gimme More' e Cântecul Meu!”. OK!. Northern & Shell. Accesat în . 
  5. ^ en „The Clutch vorbește despre cum să scrii un hit”. AllHipHop.com. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ en Staff, BRITannica (). „Third Single: Inside Scoop!”. Britney.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ a b c en Levine, Nick (). „Britney Spears: 'Blackout'. Digital Spy. Hachette Filipacchi (UK) Ltd. Accesat în . 
  8. ^ a b c d e en Vineyard, Jennifer (). „Britney Spears' New Album, Blackout: A Track-By-Track Report”. MTV. MTV Networks. Accesat în . 
  9. ^ a b en Sanneh, Kelefe (). 'Miss Bad Media Karma' Sings, Too”. The New York Times. The New York Times Company. Accesat în . 
  10. ^ a b en Danton, Eric R. (). „Recenize CD: 'Blackout' de Britney Spears”. The Hartford Courant. Tribune Company. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ a b en „Britney Spears Break the Ice - Digital Sheet Music”. MusicNotes.com. Alfred Publishing Company. Accesat în . 
  12. ^ en Greenblatt, Leah (). „New Britney Song: 'I'm Bad Media Karma'. Entertainment Weekly. Time Warner. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ en Arnold, Chuck (). „Sneak Preview: Britney Spears's New Album Details”. People. Time Warner. Accesat în . 
  14. ^ en Sterdan, Darryl (). „Britney's back with a thud”. Jam!. Quebecor Inc. Accesat în . 
  15. ^ en Ewing, Tom (). „Britney in the Black Lodge (Damn Fine Album)”. Pitchfork Media. Ryan Schreiber. Accesat în . 
  16. ^ en Staff, Popjustice (). „The nine best bits of the new Britney single”. Popjustice. Peter Robinson. Accesat în . 
  17. ^ en Erlewine, Stephen Thomas (noiembrie 2007). „Blackout - Britney Spears”. Allmusic. Rovi Corporation. Accesat în . 
  18. ^ en Ottawa Citizen (). „Britney's latest album: Two views on Blackout”. Canada.com. Postmedia News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  19. ^ en Abbott, Jim (). „Believe it -- Britney's latest is vacuous pap”. Orlando Sentinel. Tribune Company. Arhivat din original la . Accesat în . 
  20. ^ Anderman, Joan (). „The troubled state of Britney's mind”. The Boston Globe. The New York Times Company. Arhivat din original la . Accesat în . 
  21. ^ en „Billboard Hot 100”. a-charts.com. . Accesat în . 
  22. ^ a b en „Break the Ice charts”. Billboard. Nielsen Company. Accesat în . 
  23. ^ en Grein, Paul (). „Chart Watch Extra: 40 Digital Song Milestones - Chart Watch”. Yahoo! Music. Yahoo!. Accesat în . 
  24. ^ en „Canadian Hot 100”. a-charts.com. . Accesat în . 
  25. ^ en „Aria Charts”. a-charts.com. . Accesat în . 
  26. ^ en „Aria Charts”. a-charts.com. . Accesat în . 
  27. ^ en „New Zealand Top 40”. a-charts.com. . Accesat în . 
  28. ^ a b en „Britney Spears - Break the Ice (song)”. Ultratop 50. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  29. ^ Romanian Top 100. „„Break the Ice" ocupă locul 85 în România”. Arhivat din original în . Accesat în . 
  30. ^ Romanian Top 100. „„Break the Ice" ocupă locul 17 în România”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  31. ^ en „UK Singles Charts”. a-charts.com. . Accesat în . 
  32. ^ en „UK Singles Charts”. a-charts.com. . Accesat în . 
  33. ^ en „Gold and Platinum Certifications”. International Federation of the Phonographic Industry. . Accesat în . 
  34. ^ en Nome, Valerie (). „Fabolous: Britney Has Bounced Back”. OK!. Northern & Shell. Accesat în . 
  35. ^ en Reporter, Daily Mail (). „Britney Spears transformed into a slimline superhero for her new animated video”. Daily Mail. Daily Mail and General Trust. Accesat în . 
  36. ^ en Kreps, Daniel (). „Britney Spears' "Break The Ice" Video To Premiere Today, Fandemonium Ensues”. Rolling Stone. Jann Wenner. ISSN 0035-791X. 
  37. ^ en Keith, Amy Elisa (). „Britney Spears's New Video: Cyborgs and Thigh-High Boots”. People. Time Warner. Accesat în . 
  38. ^ en Shriver, Jerry (). „Britney in concert: The Circus is finally back in town”. USA Today. Gannett Company, Inc. Accesat în . 
  39. ^ en Caulfield, Keith (). „Britney Spears' Hits-Filled 'Piece of Me' Show Opens In Las Vegas: Live Review”. Billboard. Accesat în . 
  40. ^ en Stern, Bradley (). „Britney Spears Kicks Off Remixed, Reimagined and Still Very Much Iconic 'Piece of Me' Residency in Las Vegas”. PopCrush. Accesat în . 
  41. ^ en Davies, Howell (). „Britney Spears wows Apple Music Festival audience at Roundhouse with first UK gig in five years”. The Sun. London. Accesat în . 
  42. ^ en „Australian-charts.com – Britney Spears – Break the Ice”. . Accesat în . 
  43. ^ de „Austriancharts.at – Britney Spears – Break the Ice”. . Accesat în . 
  44. ^ nl „Ultratop.be – Britney Spears – Break the Ice”. . Accesat în . 
  45. ^ fr „Ultratop.be – Britney Spears – Break the Ice”. . Accesat în . 
  46. ^ en „Britney Spears – Chart history”. . Accesat în . 
  47. ^ cs „ČNS IFPI”. . Accesat în . 
  48. ^ en „Danishcharts.com – Britney Spears – Break the Ice”. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  49. ^ de „Swisscharts.com – Britney Spears – Break the Ice”. . Accesat în . 
  50. ^ en „Break the Ice charts”. . Accesat în . 
  51. ^ fi „Britney Spears: Break the Ice”. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  52. ^ de „Musicline.de – Britney Spears Single-Chartverfolgung”. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  53. ^ it „Italiancharts.com – SPEARS,BRITNEY – Break the Ice”. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  54. ^ en „Charts.org.nz – Britney Spears – Break the Ice”. . Accesat în . 
  55. ^ nl „Dutchcharts.nl – Britney Spears – Break the Ice”. . Accesat în . 
  56. ^ en „Archive Chart: 2008-04-26”. . Accesat în . 
  57. ^ „„Break the Ice" ocupă locul 17 în România”. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  58. ^ sv „Swedishcharts.com – Britney Spears – Break the Ice”. . Accesat în . 
  59. ^ en „Britney Spears - Chart history”. . Accesat în . 
  60. ^ en „Britney Spears - Chart history”. . Accesat în . 
  61. ^ en „Britney Spears - Chart history”. . Accesat în . 
  62. ^ en „Canadian Hot 100: 2008 Year-End Charts”. . Accesat în . 
  63. ^ sv „Årslista Singlar - År 2008”. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  64. ^ da „Guld og platin i August”. . Arhivat din original în . Accesat în . 
  65. ^ en „CHR/Top 40”. R&R. Arhivat din original la . Accesat în . 
  66. ^ en „Rhythmic”. R&R. Arhivat din original la . Accesat în . 
  67. ^ it „Break The Ice di Britney Spears”. Italia: 7digital. Arhivat din original la . Accesat în . 
  68. ^ es „Break The Ice de Britney Spears”. Spania: 7digital. Arhivat din original la . Accesat în . 
  69. ^ en „Break The Ice by Britney Spears”. 7digital. Arhivat din original la . Accesat în . 
  70. ^ en „Break The Ice by Britney Spears”. Irlanda: 7digital. Arhivat din original la . Accesat în . 
  71. ^ nl „Break The Ice van Britney Spears”. Țările de Jos: 7digital. Arhivat din original la . Accesat în . 
  72. ^ en „Break The Ice by Britney Spears”. Finlanda: 7digital. Arhivat din original la . Accesat în . 
  73. ^ en „Break The Ice by Britney Spears”. Norvegia: 7digital. Arhivat din original la . Accesat în . 
  74. ^ es „Break The Ice de Britney Spears”. Spania: 7digital. Arhivat din original la . Accesat în . 
  75. ^ en „Break The Ice by Britney Spears”. 7digital. Arhivat din original la . Accesat în . 
  76. ^ en „Break The Ice [Single]”. United Kingdom: Amazon.co.uk. Accesat în . 
  77. ^ de „Break the Ice/Basic [Single]”. Germany: Amazon.de. Accesat în . 
  78. ^ de „Break the Ice/Premium [Single, Maxi]”. Germany: Amazon.de. Accesat în . 
  79. ^ en „Break The Ice by Britney Spears”. Noua Zeelandă: 7digital. Arhivat din original la . Accesat în . 
  80. ^ fr „Break The Ice par Britney Spears”. Luxemburg: 7digital. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]