Bezant

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Besant)
Jump to navigation Jump to search
Crusader coins of the Kingdom of Jerusalem.jpg

Termenii bezant sau besant au mai multe înțelesuri:

În arhitectură[modificare | modificare sursă]

Bezant sau besant este un ornement de stil romanic. Desemnează un disc proeminent sculptat pe un bandou sau o arhivoltă.

În numismatică[modificare | modificare sursă]

Monedă bizantină de aur, din colecţia Muzeului Regional de Istorie din Stara Zagora, Bulgaria.

În numismatică, bezantul / besantul este o monedă bizantină de aur sau de argint. Termenul era frecvent folosit în Occident („bezant de aur”) pentru a desemna solidus, sou de aur de 4,48 de grame, denumit și hyperpyron / hyperper sau hyperperion. Bezant / besant este abrevierea sintagmei Byzantius nummus, adică „monedă din Bizanț”.

Prețul de răscumpărare pe care Sfântul Ludovic, făcut prizonier în Egipt în Cruciada a șaptea, a trebuit să-l verse pentru eliberarea sa, cât și a celor doi frați ai săi, a fost de 400.000 de bezanți de aur, sumă adunată și vărsată de Ordinul Templierilor.

Marco Polo a folosit termenul pentru a descrie monedele de aur ale dinastiei Yuan. Așa că bezantul nu a fost o monedă specifică, ci o indicație de monede de aur străine.

Între secolele al XIII-lea și al XIV-lea, au fost utilizați besanți în Malta, la Valencia și bezanți de cruciați, la Saint-Jean d'Acre.

În orfevrărie[modificare | modificare sursă]

În orfevrărie desemnează un disc de metal, de aur sau de argint, care intră în compoziția unui écu de mai puțin de opt besanți, turte.

În heraldică[modificare | modificare sursă]

În heraldică besantul / bezantul și turta este un tip de reprezentare a unui disc de mici dimensiuni.

Vezi și[modificare | modificare sursă]