Babilon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Babilonieni)
Jump to navigation Jump to search

Babilon
Ilustrația imaginii Babilon
Ruinele Babilonului
Generalități
Alte denumiri Bab ilani - Poarta Zeilor
Localizare Al Hillah, Guvernoratul Babil, Irak
Regiune Mesopotamia
Istoric
Note site
Mesopotamia Antică
Babylonlion.JPG
EufratTigru
Asiriologie
Orașe / Imperii
Sumer: UrukUrEridu
KișLagașNippur
Imperiul Akkadian: Akkad
BabilonIsinSusa
Asiria: AssurNinive
Dur-ȘarrukinNimrud
Imperiul BabilonianCaldeea
ElamAmoriți
HurieniMitanni
KasițiUrartu
Cronologie
Regi ai Sumerului
Regi ai Asiriei
Regi ai Babilonului
Limbă
Scriere cuneiformă
SumerianăAkkadiană
ElamităHurriană
Mitologie
Enûma Eliș
GhilgameșMardukAnunnaki
Artă
Stindardul Urului
Lirele de Ur
Berbecii dintr-un tufiș
Statuia lui Ebih-Il
Ziguratul Urului

Babilonul (din semiticul Bab ilani - Poarta Zeilor) este unul dintre cele mai importante orașe ale lumii antice, capitala Imperiului Babilonian.[1] Important centru economic, politic și cultural în mileniul II-I î.Hr. Capitală a statului cu același nume, a cunoscut perioada de înflorire sub Hammurabi și Nabucodonosor II.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Pe zidul porții lui Iștar se află leul - simbolul regalității babilionene

Babilonul a luat ființă în a II-a jumătate a mileniului III î.Hr. pe malul Eufratului, în Mesopotamia centrală. Profitând de o poziție geografică favorabilă, la intersecția unor importante drumuri comerciale, va cunoaște sub prima dinastie amorită (1894 î.Hr.-1595 î.Hr.) o ascensiune politică. Babilonul a dominat Mesopotamia întreagă în cursul domniei regelui Hammurabi (1792 î.Hr.-1750 î.Hr. sau 1730 î.Hr.-1685 î.Hr.) și după prăbușirea statului asirian, în epoca lui Nabucodonosor al II-lea (604 î.Hr.-562 î.Hr.). În epoca domniei lui Hammurabi, rege al Babilonului, s-a elaborat o culegere de legi, păstrată într-o lungă inscripție redactată cu litere cuneiforme și cunoscută ca și Codul lui Hammurabi. Scrierea este alcătuită din 3 părți: un prolog, o grupare de 280 de articole și un epilog. Codul lui Hammurabi a fost descoperit de arheologul J. de Morgan, în apropierea localității Susa, în 1902.[2]

Războiul dintre Asiria și Babilon[modificare | modificare sursă]

Războiul dintre Asiria și Babilon a condus la rivalitatea dominării Mesopotamiei. În cele din urmă, în anul 729 î.Hr., Babilonul este cucerit de asirieni și distrus în 689 î.Hr. După prăbușirea Imperiului asirian, Babilonul este reconstruit.

Noul imperiu babilonian[modificare | modificare sursă]

Reconstituirea Babilonului

Un nou rege chaldean a fost încoronat ca rege al Babilonului-acesta se numea Nabucodonosor al II-lea care a renăscut Babilonul. A reconstruit Regatul Babilon, devenind un mare imperiu prin cuceririle teritoriale: Asiria, Siria, Fenicia și Iudeea.

Grădinile suspendate

În anul 587 î.Hr, Nabucodonosor al II-lea a reprimat revolta iudeilor coduși de Zedechia, a dărâmat Ierusalimul, iar pe locuitori i-a dus în așa-numita "robie"; însă dominația Babilonului a durat numai o jumătate de secol: "Au dărâmat zidurile Ierusalimului, au pus foc tuturor caselor lui și au nimicit toate lucrurile scumpe. Pe cei care au scăpat de sabie, Nebucadnețar i-a dus prinși la Babilon. Ei au fost supuși, lui și fiilor lui, până la stăpânirea împărăției Perșilor" (II Cronici XXXVI, 19-20).[3]

Cucerirea Babilonului de către perși[modificare | modificare sursă]

Potrivit Bibliei, proorocul Daniel i-a prezis în visul nepotului lui Nabucodonosor al II-lea sau într-o minune a lui Dumnezeu, decăderea Imperiului Babilonian. În cele din urmă, după moartea lui Nabucodonosor al II-lea, a urmat la tron regele Belșațar. Perșii și mezii au atacat Babilonul și l-au cucerit, iar pe regele Belșațar l-au ucis, în 539 î.Hr.[4]

Elenismul[modificare | modificare sursă]

După decăderea Imperiului Persan, Alexandru cel Mare a cucerit Babilonul. Acesta a devenit capitala imperiului său și locul unde a murit.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Nabucodonosor a făcut Babilonul unul dintre cele mai bogate orașe din lume. Principala intrare în oraș era poarta zeiței Iștar, era acoperită cu ceramică smălțuită de culoare albastră. Urmează Grădinile Suspendate, pline cu arbori și plante din Persia. Urmează Turnul lui Marduk, înalt de 91 m (probabil Turnul Babel).

Babilonul în Biblie[modificare | modificare sursă]

În capitolul "Facerea", după potop, oamenii au construit un turn[5] și o cetate numită Babilon. Turnul a primit numele de Babel (confuzie). Aceasta fiindcă Dumnezeu a amestecat limbile oamenilor și astfel aceștia s-au răspândit în lume. Tot în Biblie scrie și despre faptul că babilonienii i-au cucerit pe evrei pe vremea profetului Daniel.[6]

Babilonul de azi[modificare | modificare sursă]

În prezent, se află capitala Irakului-Bagdad. Din cauza războiului si dictaturii lui Saddam Hussein, multe edificii au fost luate de alte țări, iar altele urmează sa fie reconstruite.

Poarta lui Iștar

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Babilonia antica - Orasul antic Babilon”. Scritub.com. Accesat în . 
  2. ^ „Ce nu știați despre Babilon | Historia”. Historia.ro. Accesat în . 
  3. ^ By Horia on 21 mai 2011 (). „Imperiul Babilonian | ISTORII REGĂSITE”. Istoriiregasite.wordpress.com. Accesat în . 
  4. ^ „Revista Ta - Revista pentru sufletul tau”. Revistata.ro. Accesat în . 
  5. ^ „Unde se află Turnul Babel? Despre Facere 11, 9”. Ziarullumina.ro. Accesat în . 
  6. ^ „Babilonul în istoria biblică | O carte demnă de încredere — Partea a III-a”. Jw.org. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Babilon