Sari la conținut

Stindardul Urului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Panoul Stindardului Urului care înfățișează „războiul”
Mesopotamia Antică
EufratTigru
Asiriologie
Orașe / Imperii
Sumer: UrukUrEridu
KișLagașNippur
Imperiul Akkadian: Akkad
BabilonIsinSusa
Asiria: AssurNinive
Dur-ȘarrukinNimrud
Imperiul BabilonianCaldeea
ElamAmoriți
HurieniMitanni
KasițiUrartu
Cronologie
Regi ai Sumerului
Regi ai Asiriei
Regi ai Babilonului
Limbă
Scriere cuneiformă
SumerianăAkkadiană
ElamităHurriană
Mitologie
Enûma Eliș
GhilgameșMardukAnunnaki
Artă
Stindardul Urului
Lirele de Ur
Berbecii dintr-un tufiș
Statuia lui Ebih-Il
Ziguratul Urului

Stindardul Urului (cunoscut și ca Modelul Urului) este un artefact Sumerian, o cutie de lemn goală pe interior, lungă de 49,53 cm și lată de 21,59 cm, ce este încrustată cu mozaicuri realizate cu scoici, calcar roșu și lapis lazuli. Acesta provine din orașul sumerian Ur ce se afla în Irakul actual, la sud de Bagdad. Artefactul dateză din Perioada dinastiilor timpurii din mileniul al III-lea î.Hr., având astfel circa 4.600 de ani vechime. Obiectul a fost găsit în Cimitirul regal din Ur în anii ’20, lângă scheletul unui bărbat sacrificat ritualic, care este posibil să fi fost proprietarul acestuia. În prezent, Stindardul Urului se află expus într-o formă asamblată la British Museum din Londra.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Artefactul a fost găsit într-unul dintre cele mai mari morminte regale din Cimitirul Regal din Ur, groapa PG 779, asociată cu Ur-Pabilsag, un rege care a murit în jurul anului 2550 î.e.n..[1] Stindardul Urului a fost descoperit în urma excavărilor arheologului Leonard Woolley, dintre anii 1927 și 1928, obiectul stând lângă umărul unui schelet masculin.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Forma actuală a Stindardului Urului este o reconstituire, prezentându-i cel mai apropiat aspect.[2] Artefactul a fost interpretat ca o cutie de lemn goală ce măsoară: 21,59 de centimetri (8,5 țoli) în lățime și 49,53 de centimetri (19,5 țoli) în lungime.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Stindardul Urului
  1. ^ Hamblin, William James. Warfare in the ancient Near East to 1600 BC: holy warriors at the dawn of history, p. 49. Taylor & Francis, 2006. ISBN: 978-0-415-25588-2
  2. ^ The Standard of Ur, British Museum. Accessed 2010-12-05.