András Csiky

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
András Csiky
Csíky András.png
Date personale
Născut (91 de ani)
Odorheiu Secuiesc, România
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactor Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea de Arte din Târgu Mureș
Alte numeAndrei Csiky
Alte premii
Premiul Erzsébet (1992)
Premiul Szentgyörgyi István (1999)
Premiul Jászai Mari (2001)
Premiul pentru întreaga activitate al UNITER (2007)
Premiul EMKE (2010)
Prezență online

András Csiky, ortografiat și Andrei Csiky sau Csiky András, (n. 25 august 1930, Odorheiu Secuiesc, România) este un actor maghiar din România, laureat al Premiului Jászai Mari.

Carieră[modificare | modificare sursă]

S-a născut la 25 august 1930 în orașul Odorheiu Secuiesc (România). A urmat în perioada 1949-1953 cursurile cu predare în limba maghiară ale Institutului de Teatru „Szentgyörgyi István” din Cluj. A fost membru al secției maghiare a Teatrului de Stat din Baia Mare, fondată și condusă de actorul și regizorul György Harag. În 1956 Trupa Harag György s-a mutat la Satu Mare unde a fost înființat Teatrul Maghiar de Stat din Satu Mare (mai târziu Teatrul de Nord); András Csiky a fost director al teatrului între anii 1960 și 1969 (și, de asemenea, director al secției maghiare). Începând din 1977 este societar al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj și apoi societar pe viață.

Este unul dintre cei mai marcanți actori ai teatrelor de limbă maghiară din Transilvania din secolul al XX-lea. Începând din 1990 a pregătit actorii de limbă maghiară din Cluj în calitate de profesor la Catedra de Teatru a Universității Babeș–Bolyai. A interpretat roluri memorabile în piese importante ale dramaturgiei universale. A jucat în importante filme românești și maghiare, precum Pădurea spânzuraților regizat de Liviu Ciulei, care a obținut în 1965 Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Cannes. S-a retras treptat din activitate după intrarea în noul mileniu și definitiv din anul 2008.

Roluri în piese de teatru[modificare | modificare sursă]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Decretul nr. 1017 din 6 noiembrie 1967 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România privind conferirea de ordine și medalii unor actori, regizori, pictori scenografi și tehnicieni de scenă, publicat în Buletinul Oficial nr. 96 din 7 noiembrie 1967.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]