Gao Xingjian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Medalia Premiului Nobel
Gao Xingjian Nobel prize medal.svg
Gao Xingjian Galerie Simoncini Luxembourg.jpg
Date personale
Născut4 ianuarie 1940
Ganzhou, Jiangxi, China
Naționalitatechineză Republica Populară Chineză, franceză Franța
CetățenieFlag of the People's Republic of China.svg Republica Populară Chineză
Flag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet, prozator, dramaturg
Partid politicPartidul Comunist Chinez  Modificați la Wikidata
Limbilimba franceză[1]
limba chineză[2]  Modificați la Wikidata
StudiiȘcoala de Afaceri Internaționale BFSU[*]
Nanjing Jinling High School[*][[Nanjing Jinling High School (A high school in Nanjing, China)|​]]  Modificați la Wikidata
Activitatea literară
Specie literarăpoezie, proză, dramaturgie
Opere semnificative The Other Shore[*][[The Other Shore |​]]  Modificați la Wikidata
Note
PremiiPremiul Nobel pentru literatură[3][4]
honorary doctor of the Chinese University of Hong Kong[*][[honorary doctor of the Chinese University of Hong Kong |​]]  Modificați la Wikidata
Premiul Nobel pentru Literatură, 2000
Acesta este un nume chinez. Numele de familie este Gao

Gao Xingjian (pronunțat [káu ɕĭŋ tɕiɛ̂n], chineză: 高行健, Pinyin: Gāo Xíngjiàn, Wade-Giles: Kao Hsing-chien, n. 4 ianuarie 1940, Ganzhou, Jiangxi, China) este un scriitor, dramaturg și critic francez de origine chineză, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2000.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Gao Xingjian este născut în Ganzhou (provincia Jiangxi), în estul Chinei la 4 ianuarie 1940. Tatăl său era un funcționar bancar, mama lui o actriță amatoare. Din copilărie mama sa i-a trezit interesul său pentru teatru și scris. În 1962, a absolvit, în franceză, Institutul de Limbi Străine din Beijing.

În timpul Revoluției Culturale (1966-1976) a fost trimis într-un lagăr pentru reeducare. Ulterior a fost trimis într-un sat timp de cinci ani să lucreze în agricultură, unde a putut să-și reia activitatea secretă. În țara sa natală, avangardismul operei sale și libertatea sa de gândire și exprimare i-au atras animozitatea Partidului Comunist Chinez, el petrecând aproape 6 ani în taberele de reeducare în perioada Revoluției Culturale.

În 1985 a primit o bursă DAAD pentru o vizită de muncă de un an la Berlin și l-a cunoscut pe colecționarul de artă Franz Armin Morat. În 1987, constrâns la exil, Gao Xingjian s-a mutat prin Freiburg la Paris. După suprimarea sângeroasă a mișcării studenților chinezi, la începutul lunii mai 1989, în Piața Tian'anmen din Beijing, el a criticat masacrul la televiziunea franceză. A renunțat la Partidul Comunist Chinez (PCC) după 27 de ani și a renunțat la pașaportul său chinez. El a primit azil politic la cererea sa. La Paris, și-a câștigat viața pictând. Gao este cetățean francez din 1998.

Premiului Nobel[modificare | modificare sursă]

Premiul Nobel a venit ca o surpriză pentru multe părți, nu în ultimul rând pentru Gao însuși. Din China s-a susținut, că Gao nu joacă niciun rol în scena literară chineză și că este absolut necunoscut în patria sa; mai degrabă s-ar fi distins unui chinez care trăiește în China. A devenit non-persoană.

Traducătorul suedez al lui Gao, Göran Malmqvist, este membru al Academiei Suedeze, care acordă premiul Nobel. Cu zece zile înainte de ceremonia Premiului Nobel, Gao și-a schimbat editorul suedez - de la Forum la Atlantis. Editura Atlantis aparține unui prieten al lui Malmqvist și în rapoartele mass-media s-a speculat că Malmqvist a anticipat informații despre viitoarea ceremonie de premiere.

Opere (selecție)[modificare | modificare sursă]

Opere traduse în limba română[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Gao Xingjian

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2000/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/about/amounts/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)