Alex Gâlmeanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Alex Gâlmeanu
Date personale
Născut29 octombrie 1978
București
NaționalitateRomânia
Ocupațiefotograf

Alex Gâlmeanu (Alexandru Pompiliu Gâlmeanu, născut în 29 octombrie 1978), este un fotograf și director de imagine român, specializat în fotografie editorială, publicitară, de modă sau experimentală. El și-a început activitatea profesională în 1998 și este cunoscut pentru realizarea a numeroase portrete fotografice reprezentând personalități din România, (Ilie Năstase, Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi, Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Horațiu Mălaele, Gheorghe Dinică, sau alții), colaborări cu publicații naționale și internaționale (Harper’s Bazaar, Glamour, Cosmopolitan, Esquire, In Style, Marie Clarie, Men’s Health, Elle, etc), precum și pentru realizarea unor campanii publicitare naționale și internaționale a unor brand-uri consacrate (Coca Cola, Orange, Audi, BMW, Samsung, Huawei, Raiffeisen, Philips, Toyota, BBC,etc)

Începutul carierei[modificare | modificare sursă]

Alex Galmeanu și-a început activitatea fotografică în aprilie 1992, la vârsta de 14 ani, învățând să fotografieze utilizând echipamentele fotografice existente în casa familiei lui, inclusiv un laborator foto funcțional.

În 1993, Alex Gâlmeanu a publicat prima lui fotografie, coperta nr.3 a revistei Salut, o revistă românească foarte populară printre tinerii acelei perioade. Alex povesteste faptul că nimeni nu l-a angajat pentru realizarea acelei imagini, ci din dorința de a-și vedea munca publicată, a realizat o fotografie în regie proprie (un prieten din copilărie, îmbrăcat într-un constum, fotografiat citind revista Salut, scufundat în râul Dâmbovița), pe care a trimis-o prin poștă pe adresa redacției. Spre surpriza lui, după o perioadă, a descoperit imaginea publicată in revistă.

În perioada 1994-1997 Alex Gâlmeanu a lucrat pentru revista Colegiului Național "Matei Basarab”, pe perioada studiilor.

În anul 1997 a avut prime colaborări cu piața de reviste din Romania, lucrând în câteva ocazii pentru o revistă independentă locală numită 2000 Plus.

În anul 1997 Alex Gâlmeanu își începe studiile la Facultatea de Artă a Universității Hyperion, secția Imagine de Film, pe care nu le finalizeză. Ulterior, în perioada 2009 - 2012, fotograful își va finaliza studiile universitare la Universitatea de Artă București, specializarea Fotografie și Procesarea Computerizată a Imaginii.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Alex Galmeanu și-a început cariera fotografică profesionistă în 1998, în cadrul trustului de presă Ringier, lucrând cu principalele titluri “glossy” ale acestei edituri (Unica, Bravo, TV Mania).

În perioada 1999-2002 a fost angajat al trustului de presă Ringier, devenind principalul fotograf al Divizei de Magazine Ringier, fiind însărcinat cu realizarea materialelor de copertă pentru publicațiile produse aici.

În 2001 participă la diverse stadii de pregătire în Zurich și Lausanne cu echipe editoriale ale Ringier Elveția.

Începând cu anul 2002, fotograful deschide propriul studio foto și propria companie, extinzându-și colaborările și către alte trustruri de presă (Burda România, Edipresse, etc) și publicații (Elle, Viva, Marie Claire, Esquire, GQ, Glamour, etc.)

În anii următori colaborările se extind și către piața de publicitate, unde Alex Gâlmeanu începe să lucreze cu importante agenții de publicitate românești (Saatchi & Saatchi, McCann, McCann PR, Ogilvy, Mercury360, Publicis, TBWA/Merlin, Tempo, GMP, GMP PR, Centrade, FCB, Ceil, Leo Burnett RO, Leo Burnett Liban, Propaganda, etc), pentru care fotografiază numeroase campanii naționale și internaționale pentru mărci ca Coca Cola, Orange, Audi, BMW, Samsung, Huawei, Raiffeisen,Veet, Philips, Toyota, BBC, Rexona, Avon, Oriflame, Pantene, Always, Head & Shoulders, etc.

În 2003 fotograful pornește proiectul Anastasia, serie fotografică în care Anastasia vine în fiecare octombrie în studioul artistului pentru a realiza un portret. Proiectul se află în desfășurare și a adunat până acum 17 imagini prin care autorul dorește să documenteze transformările fizice și emoționale prin care Anastasia trece în drumul ei de la copil la femeie.

În perioada 2004-2008 artistul pornește o colaborare de lungă durată cu Stock4B, o casă de producție fotografică din Munchen specializată în producția de imagini de stock de calitate foarte ridicată. În acest context, peste 3000 de imagini realizate de Gâlmeanu apar spre comercializare pe site-ul Getty Images, unul dintre cele mai importante nume din industria de stock, într-o perioadă în care Getty Imges colabora exclusiv cu case de producție și nu cu autori independenți. În cadrul acestei colaborări, Alex Galmeanu a beneficiat de stadii de pregătire specializate în Munchen, special dedicate industriei de stock images.

În aprilie 2005, Alex Gâlmeanu organizează prima să expoziție solo „People I Know”, într-una din sălile Muzeului Național de Artă Contemporană din București. “People I Know” este o colecție de portrete ale unor personalități din România, incluzând subiecți ca Lucian Mândruță, Ana Ularu, Oană Pellea, Vlad Ivanov, Johnny Răducanu, Cristi Chivu, Gyuri Pașcu, Paul Ipate, Andreea Raicu, Medeea Marinescu, Horațiu Mălăiele, Marius Moga, Mihai Dobrovolschi, Radu Afrim, Radu Muntean, Tudor Chirilă, Smiley, Venera Arapu, Adrian Mutu, Cristi Tabără, Teo Trandafir, Andreea Marin, Doina Levința, Claudiu Bleonț, Beatrice Rancea, Ilie Năstase, Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi, Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică sau alții.

Seria de imagini „People I Know” a fost ulterior expusă la Paris (2008), în organizarea ICR Franța și sub patronajul Ambasadorului Roman în Franța, Teodor Baconschi, și la Toulouse (2010), în organizarea ICR Franța.

Începând din 2006, în paralel cu celelalte activități, fotograful inițiază proiectul muzeuldefotografie.ro[1], pe care îl curatoriază și în prezent. Muzeul de Fotografie este o colecție eclectică de fotografie de arhivă, pe care autorul o identifică în diverse arhive sau colecții personale, și o aduce în fața publicului prin intermediul unui website. Autorul susține că Muzeul de Fotografie nu este o inițiativă academică, ci un semnal de conștientizare a faptului că România are nevoie de un astfel de muzeu. În cadrul proiectului, Alex Gâlmeanu lucrează și la o colecție de fotografie proprie, care include printre altele, și cea mai veche fotografie aeriană a capitalei.

În 2007, autorul expune „Ma Roumanie” la Nantes, în Franța, în organizarea ICR Franța.

În 2009, Gâlmeanu lucrează pentru proiectul social „Proiect 112”, în cadrul căruia a fotografiat 24 de personalități masculine din România. Seria fotografică, realizată pentru a trage un semnal de alarmă împotriva violenței domestice, prezintă personalitățile ca fiind victime ale acestui tip de violențe. Au fost alese doar personalități masculine pentru a sublinia ideea că bărbații sunt principalii agresori, iar agresorii se transformă în victime, simțind consecințele pe propria lor piele. Printre personalitățile invitate în proiect se numără: Ilie Năstase, Andi Moisescu, Dragoș Bucurenci, Lucian Mândruță, Andrei Gheorghe, Smiley, Cătălin Ștefănescu, etc.

“Proiectul 112” a fost expus inițial în București (2009), în foaierul Bibliotecii Central-Universitare, fiind ulterior expus în Iași (2009), Timișoara (2009), Cluj (2009) și Suceava (2009). Într-o ocazie separată, proiectul a fost expus în București și în anul 2011.

În 2010, la invitația Pfizer Romania, Alex Galmeanu curatoriază „România – 50 de ani de istorie la feminin”, o expoziție în care artistul adună o selecție 50 de imagini din diverse arhive, portrete feminie expuse și organizate pe decade, ca o celebrare a feminității românești ale ultimelor 5 decenii. Seria fotografică este expusă în Constanța, Iași, Cluj și Timișoara.

În perioada 2009 - 2012, fotograful își finalizează studiile universitare la Universitatea de Artă București, specializarea Fotografie și Procesarea Computerizată a Imaginii.

În septembrie 2011, Alex expune „Portrete Subiective” la Reykjavik, Islanda, în clădirea Nordic House. „Portrete Subiective” a adunat fotografii reprezentând diverse personalități ale filmului și teatrului românesc, printre care: Dragoș Bucur, Tudor Chirilă, Gheorghe Dinică, Șerban Ionescu, Vlad Ivanov, Marius Manole, Medeea Marinescu, Horațiu Mălăele, Oană Pellea, Dorotheea Petre, Florin Piersic Jr, Victor Rebengiuc, Crina Semciuc, Chris Simion, Ana Ularu, Andi Vasluianu, etc. Cu această ocazie, Alex Gâlmeanu a fost considerat ca fiind primul fotograf român care a expus în Islanda.[2]

Imagini de nuntă din anii '70[modificare | modificare sursă]

Alex Gâlmeanu a găsit imagini de la o nuntă din anii '70 după ce a cumpărat un aparat de fotografiat dintr-o localitate din apropiere de Birmingham, pe internet. Acesta a descoperit în interior un film nedevolopat în interior, care s-a doverit a fi cu fotografii de la o nuntă. Acesta a încercat să îi găsească pe protagoniști reușind cu ajutorul BBC News.[3]

Expoziție Foto/ Video[modificare | modificare sursă]

 • „Expo Photo 2000 Plus” (expoziție fotografică de grup) – București, România – Martie 1998;
 • „People I Know” (expoziție fotografică) – MNAC - București, România – Aprilie 2005;
 • „Audi Academy Awards (expoziție fotografică de grup, concurs) – București, România – Aprilie 2006; premiul întâi & cea mai bună idee
 • „Absolut” (expoziție fotografică de grup) – București, România – Mai 2007;
 • „Ma Roumanie” – (expoziție fotografică) Nantes, Franța – Noiembrie 2007;
 • „People I Know” – (expoziție fotografică) Paris, Franța – Aprilie 2008;[4][5]
 • „Playing with Shadows” – (expoziție fotografică) București, România – Octombrie 2008;
 • „Random” – (expoziție fotografică) București, România – Martie 2009;
 • „Project 112″ (expoziție fotografică, campanie socială) – București, România – Martie- Aprilie 2009;
 • „Project 112″ (expoziție fotografică, campanie socială) – Iași, România – Mai 2009;
 • „Project 112″ (expoziție fotografică, campanie socială)– Timișoara, România – Mai 2009;
 • „Project 112″ (expoziție fotografică, campanie socială) – Cluj, România – Mai 2009;
 • „Project 112″ (expoziție fotografică, campanie socială) – Suceava, România – Iunie 2009;
 • „Contact Lenses” (expoziție fotografică) – București, România – Noiembrie 2009;
 • „Fashion” (expoziție fotografică) – București, România – Aprilie 2010;
 • „People I Know” (expoziție fotografică) – Toulouse, Franța – Mai 2010;[6]
 • „România – 50 de ani de istorie la feminin” (expoziție fotografică, curator)- Constanța, România – August 2010
 • România – 50 de ani de istorie la feminin” (expoziție fotografică, curator) – Iași, România – Octombrie 2010
 • România – 50 de ani de istorie la feminin” (expoziție fotografică, curator)– Cluj, România – Octombrie 2010
 • „România – 50 de ani de istorie la feminin” (expoziție fotografică, curator) – Timișoara, România – Octombrie 2010
 • „Project 112” – (expoziție fotografică de grup - Festivalul de stradă Mătăsari) – București, România – Iunie 2011;
 • „Subjective Portrets” – (expoziție fotografică) – Reykjavik, Islanda – Septembrie 2011[7][8]
 • „Povestea Continuă” – (expoziție fotografică, campanie socială) – București, România – octombrie 2011;
 • „Portrete Subiective” – (expoziție fotografică) – Cork, Irelanda – noiembrie 2011;
 • „Portrete Subiective” – (expoziție fotografică) – București, România – noiembrie 2011;[9]
 • „Slideluck Potshow” - (expoziție de grup) - București, România - iunie 2011
 • „Ne placă ce faci“ - (expoziție de grup) - decembrie 2012
 • „Noaptea albă a fotografiei“ ( expoziție de grup - festival) - Dizainar, Jackie O, Eclectico - București, România, iunie 2013
 • „Project 112“ (expoziție fotografică) – Studio Cinema - Zilele Filmului German - București, România, noiembrie 2014
 • „What About Y[our] Memory?“ - (expoziție de grup) - MNAC - București, România, noiembrie 2014
 • Imagini de la Nostalgia - (expoziție foto, video, instalație) Ebienale #3 - București, România - septembrie 2015
 • „Proiectul 100 “ (expoziție fotografică)- București, România- decembrie 2018[10]

Activitate ca Director de Imagine[modificare | modificare sursă]

 • Ion Grigorescu by Alex Gâlmeanu – februarie 2011 – 1:11:50, HD – interviu cu Ion Grigorescu (Regizorat -D.O.P, edit)
 • Împreună cu Henri Cartier – Bresson – februarie 2012 – 0:07:00, HD – interviu cu fotograful Andrei Pandele care l-a acompaniat pe marele fotograf francez Henry Cartier – Henry Cartier – Bresson în București. (Regizorat-D.O.P, edit)
 • Artisan - un documentar de 5 episoade despre artizani în București- București 2013-2014 (D.O.P.)
 • On Photography - 2014 - 0:01:00, HD - video experimental cu actrița Ana Ularu (Regizorat-D.O.P, edit)
 • Vunk „La nebunie" - video muzical- 2014 (D.O.P)
 • R.A.C.L.A. “Ține-te de ea” - video muzical - 2014 (D.O.P)
 • R.A.C.L.A. „Saga” - video muzical - 2015 (D.O.P)
 • Live in The Cell - serie de concerte muzicale înregistrate live- București 2013-2014 (D.O.P)
 • Awaken Thee, Romanian! - experiment video- 0:00:50, HD - București 2013 (D.O.P)
 • Destroying / Creating Memories - video experiment, documentar - 0:10:00, HD, București 2013 (Regizorat-D.O.P, edit)
 • Căutătorii de povești - documentar video, PR - București 2012 (D.O.P)
 • Instruction Manual - experiment video - 0:02:00 HD - cu Ana Ularu - București 2012 (Regizorat-D.O.P, edit)
 • Fashion Days Reclame TV - București 2016 (D.O.P)

Proiecții de film[modificare | modificare sursă]

 • „Cel mai fericit dintre pământeni” (proiecție de film) – Cinemaiubit Film Festival – București, România – Decembrie 2010;
 • „Cel mai fericit dintre pământeni” (proiecție de film) – expoziție de grup– București, România – Martie 2011;
 • „Cover Story” (proiecție de film) – ShortsUp Festival – București, România – Martie 2011;
 • „Cover Story” (proiecție de film) – Body World II – București, România – Aprilie 2012;
 • „The 5 Minutes Portrait” (experiment video) - Short’s UP - București, România -Iulie 2015
 • „The 5 Minutes Portrait” (experiment video) - World Press Photo, București, România - Mai 2015
 • „On Photography” - (proiecție de film) - BIEFF - București, România, Decemberie 2014
 • „Awaken Thee, Romanian!” - (proiecție de film) - BIEFF - București, România, Decembrie 2013

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Alex Galmeanu. „Muzeul de fotografie”. Accesat în . 
 2. ^ Cultural Institute, Romanian (). „Subjective Portraits: photography exhibition by Alex Galmeanu in Reykjavik”. Romanian Cultural Institute London. Accesat în . 
 3. ^ BBC. „Family come forward in wedding snaps mystery”. Accesat în . 
 4. ^ 3, Antena (). „Alex Gâlmeanu își prezintă fotografiile portret la Paris”. Antena 3. Accesat în . 
 5. ^ D, S (). „Expozitie Alex Galmeanu la Paris”. HotNews. Accesat în . 
 6. ^ Supliment, De Cultura (). „Oamenii pe care ii cunoaste Alex Galmeanu au ajuns la Toulouse”. Suplimentdecultura. Accesat în . 
 7. ^ Romanian Cultural Institute, 24 septembrie 2009 (). „Subjective Portraits: photography exhibition by Alex Galmeanu in Reykjavik”. Romanian Cultural Institute. Accesat în . 
 8. ^ revista, Viva (). „Portrete Subiective: expozitie de fotografie Alex Galmeanu la Reykjavik”. Viva. Accesat în . 
 9. ^ Institutul, Cultural Roman (septembrie 2011). „Portrete Subiective: expoziție de fotografie”. Institutul Cultural Roman. Accesat în . 
 10. ^ Georgescu, Catalin (). „„Proiectul 100, o performanță fotografică de ordin emoțional". Dor. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri și apariții în presă[modificare | modificare sursă]