Sari la conținut

Țara Năsăudului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Țara Năsăudului (în maghiară Naszód vidéke, în germană Nösnerland sau Nösnergau, denumire mai veche) este o regiune istorică din nord-estul Transilvaniei, în România, regiune centrată pe râurile Bistrița și Mureș.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Începând cu secolul XII și continuând în secolele XIII-XIV regii maghiari au invitat coloniști germani să se așeze în părțile estice ale Regatului Ungariei; acești coloniști germani au rămas cunoscuți ca sași. Sașii din sud-est s-au așezat în Țara Bârsei, iar cei din nord-est de-a lungul râului Bistrița și Mureș începând cu secolul XIII. Întrucât prima așezare mai mare a coloniștilor a fost Nösen (actualul municipiu Bistrița), pe râul Bistrița în 1206, întreaga zonă din jur a fost denumită Nösnerland. Cele mai mari așezări au rămas Nösen, ulterior cunoscut ca Bistrița (Bistritz) în nord, iar în sud Reghin (germană Sächsisch-Regen), cu zona apropiată, denumită Reener Ländchen.

În al doilea război mondial, Ungaria Horthystă (căreia Țara Năsăudului i-a aparținut între august 1940 și toamna anului 1944) fiind aliată cu Germania nazistă în timp ce România, la 23 august 1944, s-a aliat cu Uniunea Sovietică, autoritățile militare germane au ordonat în septembrie 1944 evacuarea populației germane din nord-estul Transilvaniei. După căderea comunismului în 1989, alți sași au emigrat în Germania.

Localități importante[modificare | modificare sursă]

În fiecare caz, este prezentată denumirea actuală a localității. în limba română, urmată de denumirea istorică în germană, respectiv maghiară.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]