Rollo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rollo
Duce al Normandiei

Statuia lui Rollo în orașul Falaise
Date personale
Născut860
Scandinavia
Decedat931
Normandia
ÎnmormântatCatedrala Adormirea Maicii Domnului din Rouen
PărințiRognvald Eysteinsson
Frați și suroriHallað Rǫgnvaldsson[*][[Hallað Rǫgnvaldsson (third Jarl of Orkney)|​]][1]
Þórir þegjandi Rǫgnvaldsson[*][[Þórir þegjandi Rǫgnvaldsson (9th century Norse noble and second Jarl of Møre)|​]][1]
Torf-Einarr[*][[Torf-Einarr (Viking warlord, Earl of Orkney)|​]][1] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuPoppa de Bayeux
Gisela Caroling
CopiiWilliam Longsword[*][[William Longsword (Count of Normandy from 927 to 942)|​]][2]
Gerloc[*][[Gerloc (Wife of William III of Aquitaine (912–962))|​]][2]
unknown (?)[*][[unknown (?) (Peerage person ID=590119)|​]][3]
Robert of Corbeil[*][[Robert of Corbeil (Peerage person ID=104768)|​]][3]
Crespina de Normandie[*][[Crespina de Normandie (Peerage person ID=104769)|​]][3]
Gerletta de Normandie[*][[Gerletta de Normandie (Peerage person ID=104770)|​]][3]
Kathlin de Normandie[*][[Kathlin de Normandie (Peerage person ID=104771)|​]][3] Modificați la Wikidata
ReligieOld Norse religion[*][[Old Norse religion (historical religious tradition belonging to the North Germanic peoples)|​]]
catolicism Modificați la Wikidata
Ocupațiemercenar Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriDuke of Normandy[*][[Duke of Normandy (title given to the rulers of the Duchy of Normandy in northern France)|​]] ()
Familie nobiliarăDinastia normandă
Domnie
Domnie911927
Predecesorinstituit
SuccesorWilliam I Sabie Lungă

Rollo (n. cca. 860 - d. cca. 931) a fost primul duce de Normandia (sub numele de Robert I), fondator al dinastiei Normande, de care a aparținut și regele englez Wilhelm Cuceritorul.

Numismatică[modificare | modificare sursă]

Rollo sau Rollon este un nume franco-latin, sub care probabil a fost cunoscut în Franța, unul dintre conducǎtorii vikingilor Hrólfr Pietonul. A fost poreclit "pietonul", pentru că fiind foarte mare și greu, nu-l putea transporta niciun cal, și a fost nevoit întotdeauna să călătorească pe jos.

Origine[modificare | modificare sursă]

Rollo s-a nǎscut într-o cunoscutǎ familie danezǎ, însǎ a fost nevoit sǎ fugǎ din patrie dupǎ ce tatǎl sǎu a fost ucis. însǎ Saga povestesc despre rǎdǎcinile norvegiene ale primului conducǎtor al Normandiei. Disputa dintre susținătorii teoriilor daneze și norvegiene, continuǎ pînǎ în prezent.

Conform Saga Orkneyinga (Saga orkneyezilor) scrisǎ de Snorri Sturluson, tatǎl lui Rollo a fost Rognvald Eysteinsson, Jarl de Møre, o regiune din vestul Norvegiei, dintre orașele de astǎzi Trondheim și Bergen. În anul 860, regiunea a fost cuceritǎ de regele Norvegiei Harald Hårfagre. Numeroasa nobilime localǎ care nu a recunoscut o singură conducere sub Harald, s-a grǎbit spre vest și sud, unde fǎcea raiduri pe coastele Marii Britanii, Irlandei, Europei Vestice și colonizând noi teritorii, de unde ataca apoi coasta scoțiană, irlandeză și norvegiană. Rognvald a trecut de partea lui Harald.

Imposibil să mai îndure raidurile vikingilor, Harald a adunat o armată și a plecat într-o expediție punitivă în vest. Ca urmare a campaniei militare a supus insulele Shetland, Orkney, Hebride și Insula Man. Cu toate acestea, în bătălie a fost ucis fiul lui Rongnvald, Ivar. Drept compensație, Harald i-a dat lui Rognvald insulele Orkney și Shetland, unde a fost fondat un principat autonom sub suzeranitatea regelui suprem al Norvegiei. Unul dintre fii lui Rongnvald, Einar a devenit Jarl de Orkney și fondatorul dinastiei, care a dominat nordul Insulelor Britanice pânǎ în secolul al XII-lea. Un alt fiu, Hrólfr numit "Pietonul", conduce detașamente mari de vikingi danezi și norvegieni, care din anul 886, au început a subjuga și ataca pământurile franceze în regiunile inferioare ale Senei, uneori se deplasează pe căi fluviale de unde ajung pânǎ la Paris.

Duce al Normandiei[modificare | modificare sursă]

În Franța, numele Hrólfr era pronunțată ca Rollo. În 911, regele Carol III cel Simplu, ne mai având puteri de a lupta cu vikingii, a făcut o înțelegere cu Rollon prin care acesta din urmă a primit un teritoriu de pe coasta Franței cu centrul la Rouen (în prezent Normandia de Sus), iar în schimb l-a recunoscut drept stăpân pe regele Franței și s-a convertit la creștinism. Acest acord a pus bazele Ducatului Normandiei, care a devenit posesie ereditară a urmașilor săi. În timpul domniei sale s-a dovedit a fi un conducător activ și un legiuitor înțelept: el i-a forțat pe normanzi la un mod de viață stabil și a stabilit o justiție strictă. Rollo a murit probabil în anul 931, iar povestirile despre viața sa au fost mult timp împodobite de numeroase saga.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Heimskringla 
  2. ^ a b Kindred Britain 
  3. ^ a b c d e The Peerage 

Legaturi externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
instituit
Duce al Normandiei
911 - 927
Succesor:
William I Sabie Lungă