Poiana cu narcise Tomnatec - Sehleanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Poiana cu narcise Tomnatec - Sehleanu
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Poiana cu narcise Tomnatec - Sehleanu
Harta locului unde se află Poiana cu narcise Tomnatec - Sehleanu
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Maramureș
 România
Cel mai apropiat orașSighetu Marmației

Repedea (sat)
Coordonate47°52′54″N 24°21′29″E () / 47.88167°N 24.35806°E[1]
Suprafață100 ha
Înființare2000, declarat în 1994

Poiana cu narcise Tomnatec - Sehleanu este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip floristic, faunistic și peisagistic), situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al comunei Repedea.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea nord-estică a județului Maramureș (în Munții Maramureșului), în partea nord-vestică a satului Repedea[2] și este înclusă în Parcul Natural Munții Maramureșului.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[3] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 100 de hectare[4].

Narcisă (ssp. Narcissus radiiflorus)

Aria protejată reprezintă o poiană (gol alpin în sudul Vârfului Tomnatec - 1.618 m, la obârșia văii omonime) acoperită cu o mare diversitate floristică, unde vegeteză într-o arie compactă o narcisă din specia Narcissus radiiflorus[5], în asocire cu specii de gențiană (Gentiana clusii) și degetăruț (Soldanella hungarica).

Fauna este una caracteristică zonelor înalte ale Carpaților Orientali, alcătuită din mamifere, păsări și insecte, cu specii de cerb (Cervus elaphus), mistreț (Sus scrofa), căprioară (Capreolus capreolus), urs brun (Ursus arctos), corb, (Corvus corax), uliu păsărar (Accipiter nisus), ieruncă (Tetrasts bonasia), acvilă-țipătoare-mică (Aquila pomarina), mierlă de apă (Cinclus cinclus), mierlă (Turdus merula), codobatură (Motacilla alba), fluierar-de-munte (Tringa hypoleucos), codobatură-de-munte (Motacilla cinerea), ciocănitoare-de-munte (Pycoides tridactylus)[6].

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

Biserica de lemn din Poienile de sub Munte

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]