Stâncăriile Sâlhoi - Zâmbroslavele

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stâncăriile Sâlhoi - Zâmbroslavele
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Stâncăriile Sâlhoi - Zâmbroslavele
Harta locului unde se află Stâncăriile Sâlhoi - Zâmbroslavele
Localizarea rezervației pe harta României
PozițiaJudețul Maramureș
 România
Cel mai apropiat orașBorșa
Coordonate47°39′44″N 24°57′48″E () / 47.66222°N 24.96333°E[1]
Suprafață5 ha
Înființare2000, declarat în 1977

Stâncăriile Sâlhoi - Zâmbroslavele este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip peisagistic, geologic și botanic), situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al orașului Borșa.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea nord-estică a județului Maramureș, în Munții Maramureșului, grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei, ce aparțin lanțului muntos al Carpaților Orientali, aproape de limita teritorială cu județul Suceava[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Lingurea (Cochlearia pyrenaica)

Rezervația naturală inclusă în Parcul Natural Munții Maramureșului, a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[3] (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 5 hectare[4].

Biodiversitate

Aria naturală reprezintă culmea versantului drept al Văii Măguriței (bolovănișuri și stâncării calcaroase atribuite eocenului, mlaștini, grohotișuri, păduri și pajiști) ce adăpostește și protejază o populație compactă de lingurea (Cochlearia pyrenaica var. borzaeana), specie floristică ce aparține familiei Brassicaceae[5][6].

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

Biserica de lemn din Borşa

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]