Pădurea Bavna

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pădurea Bavna
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Pădurea Bavna
Harta locului unde se află Pădurea Bavna
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Maramureș
 România
Cel mai apropiat orașBaia Mare

Fersig (sat)
Coordonate47°31′50″N 23°21′32″E () / 47.53056°N 23.35889°E[1]
Suprafață26 ha
Înființare2000, declarat în anul 1977

Pădurea Bavna este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip forestier), situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al comunei Satulung.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria protejată se află în vestul județului Maramureș, pe teritoriul sud-vestic al satului Fersig, în apropierea drumului județean (DJ108E) care leagă localitatea Lucăcești de satul Mireșu Mare[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[3] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) se întinde pe o suprafață de 26 hectare[4].

Aria naturală reprezintă o zonă împădurită cu rol de protecție pentru arborete din specia de stejar pedunculat (Qercus robur - cu vârste de peste 150 de ani și înălțime de cca. 35 de m), mediu prielnic de cuibărire pe perioada verii a unei comunități păsări migratoare din specia stârcu cenușiu (Ardea cinerea). La nivelul ierburilor, primăvara înflorește lalea pestriță (Fritillaria meleagris), specie floristică declarată monument al naturii[5].

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

Biserica de lemn din Stejera

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]