Peștera și izbucul Izvorul Albastru al Izei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Peștera și izbucul Izvorul Albastru al Izei
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Izvorul Albastru al Izei
Izvorul Albastru al Izei
Harta locului unde se află Peștera și izbucul Izvorul Albastru al Izei
Harta locului unde se află Peștera și izbucul Izvorul Albastru al Izei
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaMunții Rodnei
Județul Maramureș
 România
Cel mai apropiat orașBorșa
Coordonate47°35′43″N 24°32′33″E () / 47.59528°N 24.54250°E[1]
Suprafață100 ha
Înființare1977, declarat în 2000

Peștera și izbucul Izvorul Albastru al Izei este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al comunei Săcel.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea estică a Munților Rodnei (parte din gruparea nordică a Carpaților Orientali), pe versantul sudic al Muntelui Măgura, în extremitatea sud estică a județului Maramureș (aproape de limita teritorială cu județul Bistrița-Năsăud), în partea estică a satului Săcel[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală (înființată în anul 1977) declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[3] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) se întinde pe o suprafață de 100 hectare[4] și este înclusă în Parcul Național Munții Rodnei[5].

Aria naturală reprezintă o zonă montană (doline, văii, canioane, stâncării, peșteri) unde la intrare în Peștera Izvorul Albastru al Izei, apele pârâului Măgurii intră în subteranul Vârfului Măgurii, străpungând stâncăriile (printr-un canion și formând mici cascade), fenomene carstice impresionante dezvoltate în calcare eocene atribuite perioadei de mijloc a paleogenului[6].

Denumirea acestei arii protejate geologice și peisagistice provine de la nuanța verzui-albăstruie a izvorului carstic, unul din afluenții de obârșie ai râului Iza.

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, muzee, arii protejate, zone naturale), astfel:

Biserica de lemn din Mănăstirea Moisei

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]